IKEA | Saját méh-apartmanok

IKEA | Saját méh-apartmanok

Bár a karantén időszaknak egyelőre lassan vége, a kézműveskedés, az otthoni barkácsolási kedv talán megmarad (még ha online is), főleg, ha ezzel egy jó ügyet szolgálhatunk. Évek óta figyelmeztetnek bennünket különböző tudóscsoportok arra, milyen drasztikusan csökken világszerte a méhek száma. Ez azért is ijesztő, mert nélkülük akár az összes élelmiszerünk harmadát is elveszíthetjük – vagyis ha a méhek mennek, nekünk sem biztos, hogy van maradásunk. Az IKEA kutatási és tervezési laboratóriuma, a SPACE10 ajánl most erre a mindenkit érintő problémára egy alternatív, open design megoldást.

Einstein állítólag egyszer azt mondta, hogy ha kipusztulnak a méhek, az emberiség csak négy évvel éli túl az apró rovarok eltűnését. Hogy ez városi legenda vagy sem, nem tudjuk, egy biztos, ha a méhek eltűnnek – a globális felmelegedés, a vegyszerek és egyes paraziták miatt –, akkor nem csak a méznek, hanem a gyümölcsöknek, a lekvárnak, a mandulának, a kávénak és csokoládénak is búcsút mondhatunk. Egy szó, mint száz: a méhek létfontosságúak az ökoszisztémánkban és az élelmiszer-ellátásban.

De hogyan vehetünk részt mi is a méhek tömeges pusztulásának megakadályozásában?

Az IKEA kutatási és tervezési laboratóriuma, a SPACE10, a Bakken & Bæck európai formatervező stúdióval és Tanita Klein tervezővel közösen létrehozott egy ingyenes online felületet, ahol mindenki az otthonának kényelme szerint tervezheti meg, készítheti el saját méhházát. Ez nem egy méhkaptár, hanem egy házi készítésű élőhely magányos méhek számára, amelyek nem termelnek viaszt vagy mézet, egyszerűen csak beporzóként járnak el. Tehát a végeredmény egy apró apartman-komplexum kicsi erkélyekkel – jó a méheknek, jó nekünk és a bolygónk számára egyaránt.

A méh-otthon elkészítése meglehetősen egyszerű – a weboldal jól követhetően vezet végig bennünket a folyamaton. Kiválaszthatjuk a magasságát, az emeletek számát, az elhelyezés módját és a fa típusát is, majd ezek alapján az online engine elkészíti számunkra a lementhető, kinyomtatható CAD tervrajzot. Ezzel felvértezve pedig csak keresnünk kell egy CNC marógéppel rendelkező műhelyet, ahol aztán elkészülhet saját, szuper egyedi méhházunk – és ehhez is adnak segítséget; Budapesten például az Eötvös utca 29. alatt található Fablabet ajánlották.

Ami fontos, hogy ezeket a kis építményeket az otthonunk falain kívül helyezzük el, érdemes a közelében néhány virágot is ültetni, és persze azt is érdemes tudni, hogy az egyedülálló méhek nem agresszívek, nem fognak megszúrni bennünket, mivel nincs királynőjük vagy mézük, amit meg kellene védeniük.

Egy ilyen apró élőhely megtervezése a teljes bolygónkra hatással lehet. Szóval, tervezzetek ti is méh-apartmant a Beehome segítségével!

Forrás: Fast Company

továbbiak
Költői kerámiák
art

Költői kerámiák

Könnyed, spontán, lágy és költői formavilágú kerámiák. A Pottery and poetry alkotásokat Maria Baleva és Zornica Genova művészpáros készíti Szófiában. Mutatjuk, mi történik akkor, ha egy építész és egy ügyvéd közös projektbe kezd! A Pottery and poetry ötlete Maria-tól származik, aki egyébként főállásban a bolgár FUNKT ARCHITECTS [http://funkt.eu/
Bonyolultból az egyszerű felé | Varga Luca – Interiorlines
architecture

Bonyolultból az egyszerű felé | Varga Luca – Interiorlines

Sokan vágyakoznak tetőtéri lakásba, ki a sok fény, ki a gerendák romantikája miatt. Varga Luca, az Interiorlines építész tervezője abban segített megbízóinak, hogy az egyébként bonyolult rendszerű tetőtér légies élettérként szülessen újjá. A III. kerületi, belső kétszintes, nagy belmagasságú lakásban legalább annyi potenciál rejtőzött, mint amennyi kihívás. Az összetett geometriájú
#PosztSzovjetSzelfik
tech

#PosztSzovjetSzelfik

Elképzeltétek már valaha, hogy milyen hely lenne Oroszország, ha kizárólag az interneten keresztül lehetne megismernünk? Hatalmas betonromok és végtelen toronyházak vidéke, ahol bármelyik sarkon egy szláv guggolásban és Adidas melegítőben pózoló alakba botolhatunk? Utazás egy lángoló autóban, amiből egy medve integet AK-47-tel a kezében? Vagy inkább egy melankolikus táj, ahol