Költői kerámiák

Költői kerámiák

Könnyed, spontán, lágy és költői formavilágú kerámiák. A Pottery and poetry alkotásokat Maria Baleva és Zornica Genova művészpáros készíti Szófiában. Mutatjuk, mi történik akkor, ha egy építész és egy ügyvéd közös projektbe kezd!

A Pottery and poetry ötlete Maria-tól származik, aki egyébként főállásban a bolgár FUNKT ARCHITECTS egyik alapító építésze; neki köszönhető a kerámiák megalkotása és a márka vizuális megjelenése. Zornica ügyvédi háttérrel rendelkezik, ő írja a kerámiákat kiegészítő verseket, és látja el a marketing feladatokat.

„Maria egyik este előállt az ötletével, hogy szeretné az írásaimat és a kerámia iránt érzett szenvedélyét egyesíteni, egyfajta ösztönözésképpen, hogy több időt tölthessünk a számunkra inspiráló dolgokkal. Teljesen oda voltam a kezdeményezésért, Maria kerámiái amúgy is teljesen lenyűgöztek” – mondta el Zornica.

A projekt célja nem csak önmaguk, hanem mások számára is inspiráló tárgyak és gondolatok megalkotása. A kerámiák kézzel, szabad alakítással készülnek, ettől lesz mindegyik darab igazán egyedi. A könnyed formák néha lágy, festett natúr és indigó, máskor pedig élénk sárga, zöld és piros színfoltokkal párosulnak. A Pottery and poetry kerámiák ugyanúgy lehetnek használati eszközök, mint ahogy lakásunk dekoratív elemei is egyaránt.

„A Pottery and poetry tárgyakban az a legjobb, hogy egy kis művészetet csempésznek a mindennapi megszokott rutinjainkba. A művészet amúgy is a teendőink részévé kellene váljon, ahogy régen, mint amikor az emberek saját maguk készítették a ruháikat, és szinte mindent valamilyen művészi energia övezett. Nagyon szeretem elfogyasztani a salátámat a saját tálamból, és emellett egyéb érzékeimet is kényeztetem vele, amikor a kezemben tartom, vagy ha a konyha polcán látom. Minden étel, amit a kerámiákban szolgálunk fel, jobban ízlik, mivel az étkezési folyamat tulajdonképpen a megfigyeléssel kezdődik” – tették hozzá az alkotók.

Ha ti is szeretnétek egy kis költészetet és szép kerámiatárgyakat csempészni a mindennapjaitokba, nézzetek szét a Pottery and poetry Instagram oldalán.

Pottery and poetry | Facebook | Instagram

továbbiak
Elhalasztják a London Design Biennale-t
design

Elhalasztják a London Design Biennale-t

A koronavírus nem csak a sport, hanem a művészeti élet menetrendjét is felülírja. Így történt most a London Design Biennale [https://www.londondesignbiennale.com]-val is. A nemzetközi közönséget is megmozgató designseregszemle harmadik alkalommal rendezett eseménye egy évet csúszik. A döntés okaként egyértelműen a koronavírus-járványt nevezik meg a szervezők: > Továbbra
Bonyolultból az egyszerű felé | Varga Luca – Interiorlines
east

Bonyolultból az egyszerű felé | Varga Luca – Interiorlines

Sokan vágyakoznak tetőtéri lakásba, ki a sok fény, ki a gerendák romantikája miatt. Varga Luca, az Interiorlines építész tervezője abban segített megbízóinak, hogy az egyébként bonyolult rendszerű tetőtér légies élettérként szülessen újjá. A III. kerületi, belső kétszintes, nagy belmagasságú lakásban legalább annyi potenciál rejtőzött, mint amennyi kihívás. Az összetett geometriájú
A kicsiknek is a legjobbat! | Egreš
design

A kicsiknek is a legjobbat! | Egreš

Természet, grafikai tervezés, illusztráció – ez a három hívószó határozza meg az Egreš mindennapjait. A független könyvkiadó gondozásában csodás könyvek születnek, kiváló illusztrátorok közreműködésével, Pozsonyban. A szociálpedagógus végzettséggel rendelkező Zuzana Mitošinková 2014-ben indította útjára az Egreš [https://www.egres.online/]-t. Zuzana szakmai gyakorlatát a pozsonyi BIBIANA [http://www.bibiana.sk/