Máté Gábor: Belső égbolt

Máté Gábor: Belső égbolt

Még pár napig látogatható Máté Gábor Inner Sky című fotókiállítása, amely a szülők és gyermekeik személyisége közötti összetett kapcsolatot vizsgálja.


A fotóművész sorozatában fiatal felnőttek és gyerekek tekintetén keresztül igyekszik felfedni, miként hatnak a szülők és az egymáshoz való viszonyuk gyermekeik személyiségfejlődésére, döntéseire, jövőjükre egészére.

A képeken saját stratégiáinkra ismerhetünk, hogy hogyan próbálunk szüleinktől eltávolodni, vagy éppen közeledni hozzájuk. A képek olyan kérdéseket idéznek meg, amelyek mindannyiunkban felvetődnek időről időre.

Milyen kölcsönhatások eredményeként válik valaki lázadóvá, vagy éppen miért próbál egész életében megfelelni a szülői elvárásoknak? Rossz, ha a szülők elválnak, vagy nagyobb károkat okoz, ha erőltetnek egy diszfunkcionális házasságot? Mi tartozik hozzám, és mi az, ami a szüleimhez? Mi volt az én döntésem? Mi az, ami az övék?

Máté Gábor így fogalmazta meg a projekt lényegét pár mondatban:

„Képeimen azt a különös és összetett kapcsolódást ábrázolom a fotográfia nyelvén, amely a szülők viselkedése és gyermekeik jelleme között feszül. A gyermekek boldogulása, boldogsága és vágyai egy a szülők által font vékony fonálon függenek. Mert ha úgy tekintünk a jövőre, mint gyermekeink tulajdona, akkor ennek a jövőnek a záloga szülők kezében van.”

A kiállítás a szófiai Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ Szófia és a Synthesis Galéria tereiben látható január 10-ig. Máté Gábor megfogalmazása szerint ez a kiállítás egy másik európai kultúrával való kapcsolat erősödését jelenti számára.

Máté Gábor  | Web

Forrás: Máté Gábor

továbbiak
A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton
design

A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton

A stúdió virtuális lesz, azaz valódi díszletek helyett LED falak adják majd a hátteret, cserébe már jövőre elkészülhet. 11 millió euró értékű beruházást hajt végére a Visual Europe Group Magyarország a fóti HelloParks területén. A virtuális stúdió lényege, hogy nem kell fizikailag is felépíteni a díszleteket, hanem LED falak segítségével
Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?
design

Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?

A Persian Pillow projekt alkotója a Midjourney segítségével modellezte le, hogyan épülhettek az ókori piramisok – csak ezúttal párnákból. Egy AI művész, Ulises vett egy mindenki otthonában megtalálható tárgyat, a párnát, és felépítette belőle az ókori világ legnagyobb csodáit. A rejtélyes módon épült, kolosszális piramisok az ő képein ugyan kicsit humorossá,
A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban
design

A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban

„Mi a gyermekkor?” – tette fel a kérdést az Architektura stúdió a cseh Říčany településen található óvoda megtervezésekor. Az építésziroda tervezői szerint nem csak a család, a játszótéri élmények, hanem a gyerekeket körülvevő tárgyi- és épített környezet is a nevelés fontos eszközei. Így a tér kialakításakor a gyerekeket középpontba helyezve az