Máté Gábor: Belső égbolt

Máté Gábor: Belső égbolt

Még pár napig látogatható Máté Gábor Inner Sky című fotókiállítása, amely a szülők és gyermekeik személyisége közötti összetett kapcsolatot vizsgálja.


A fotóművész sorozatában fiatal felnőttek és gyerekek tekintetén keresztül igyekszik felfedni, miként hatnak a szülők és az egymáshoz való viszonyuk gyermekeik személyiségfejlődésére, döntéseire, jövőjükre egészére.

A képeken saját stratégiáinkra ismerhetünk, hogy hogyan próbálunk szüleinktől eltávolodni, vagy éppen közeledni hozzájuk. A képek olyan kérdéseket idéznek meg, amelyek mindannyiunkban felvetődnek időről időre.

Milyen kölcsönhatások eredményeként válik valaki lázadóvá, vagy éppen miért próbál egész életében megfelelni a szülői elvárásoknak? Rossz, ha a szülők elválnak, vagy nagyobb károkat okoz, ha erőltetnek egy diszfunkcionális házasságot? Mi tartozik hozzám, és mi az, ami a szüleimhez? Mi volt az én döntésem? Mi az, ami az övék?

Máté Gábor így fogalmazta meg a projekt lényegét pár mondatban:

„Képeimen azt a különös és összetett kapcsolódást ábrázolom a fotográfia nyelvén, amely a szülők viselkedése és gyermekeik jelleme között feszül. A gyermekek boldogulása, boldogsága és vágyai egy a szülők által font vékony fonálon függenek. Mert ha úgy tekintünk a jövőre, mint gyermekeink tulajdona, akkor ennek a jövőnek a záloga szülők kezében van.”

A kiállítás a szófiai Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ Szófia és a Synthesis Galéria tereiben látható január 10-ig. Máté Gábor megfogalmazása szerint ez a kiállítás egy másik európai kultúrával való kapcsolat erősödését jelenti számára.

Máté Gábor  | Web

Forrás: Máté Gábor

továbbiak
Idén 65 éves a Prágai Városi Turizmus
lifestyle

Idén 65 éves a Prágai Városi Turizmus

A Prágai Városi Turizmus idén ünnepli megalakulásának 65. évfordulóját, melynek során egész éven át tartó programokkal készülnek. Az eredetileg Prágai Információs Szolgálat néven 1958-ban alakult egyesület 2018-ban változtatott nevet és jelentős átalakuláson ment keresztül: már nem csak információkat nyújt, hanem igyekszik javítani a városban élők életminőségét, a köztereket, illetve megteremteni
A srác, aki teljesen átrajzolta a kortárs művészet fogalmát | Interjú Bozó Szabolccsal
lifestyle

A srác, aki teljesen átrajzolta a kortárs művészet fogalmát | Interjú Bozó Szabolccsal

Alig múlt el harminc éves és már az egész művészvilág megismerte festményeit. Az elmúlt két évben olyan városokban állították ki munkáit, mint Peking, New York, Madrid, Miami, Párizs vagy Stockholm. Ezidáig itthon mégis kevesen ismerték Bozó Szabolcs történetét, pedig minden fiatal művész példaképévé válhatna. Tehetsége az egész világot bejárta, ő
Amikor megihlet a kávé és a kalács – Edison & Jupiter
lifestyle

Amikor megihlet a kávé és a kalács – Edison & Jupiter

Sokfelé megfordulok Budapesten, és ritkán van olyan eset, hogy nem tudok egy újonnan nyílt helyről. Az Edison & Jupiter léte ugyanakkor sokáig ismeretlen volt számomra, pedig a Vörösmarty tér árnyékában meghúzódó kávézó atmoszférája olyan élményt ad, ami lehengerlően hat az első pillanattól kezdve, különösen egy ennyire kakofón környéken. A Vörösmarty teret