Amikor megihlet a kávé és a kalács – Edison & Jupiter

Amikor megihlet a kávé és a kalács – Edison & Jupiter

Sokfelé megfordulok Budapesten, és ritkán van olyan eset, hogy nem tudok egy újonnan nyílt helyről. Az Edison & Jupiter léte ugyanakkor sokáig ismeretlen volt számomra, pedig a Vörösmarty tér árnyékában meghúzódó kávézó atmoszférája olyan élményt ad, ami lehengerlően hat az első pillanattól kezdve, különösen egy ennyire kakofón környéken.


A Vörösmarty teret egyértelműen nevezhetjük Budapest szívének. Itt fejezi be a város alatti útját a Kisföldalatti és itt kezdődik a Váci utcai forgatag. Erre található az ikonikus Gerbeaud Kávéház és Cukrászda, valamint az Onyx Étterem, ráadásul itt rendezik meg minden évben a némileg kétes hírű karácsonyi vásárt is. Aki turistaként érkezik a fővárosba, biztosan elsétál itt, hiszen minden útikönyv ajánlja. A magyarok azonban már óvatosabbak, hiszen (nem alaptalanul) úgy érzik, ez már nem igazán tartozik hozzájuk. Ha azonban a Dorottya Palota sarkánál teszünk egy kanyart, hirtelen egy lélegzetelállítóan impozáns ajtó fogad bennünket. A homlokzaton az Edison & Jupiter felirata csillan meg, bent pedig halk zene, isteni kalácsillat és a kávégép zümmögése tölti be a teret. Elsőre talán nem is egyértelmű, hogy a nagyvárosi kávéházak eleganciáját vagy a specialty kávévilág útkereső attitűdjét akarja felidézni. Matusek Nóra, a hely háziasszonya mesélt nekünk arról, hogy éppen ezt a kettőt szeretné ötvözni.

Nóra, mint oly sokan a szakmában, pályaváltó. Korábban tömegkommunikációs mesterszakon végzett, de előtte az IBS-en is szerzett egy művészetmenedzseri diplomát. Mivel több nyelven, köztük oroszul is beszél, ezért nemzetközi vizekre evezett, és az ENSZ-nél helyezkedett el, ahol a Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezet (FAO) kötelékében dolgozott éveken át. Közben hobbiból sütött-főzött, a tehetségére pedig hamar felfigyeltek, így idővel már orosz főzőkurzusokat tartott. Szerette volna, hogy mindez tényleg hivatás legyen, ezért a gyermekei születése után szép lassan errefelé vette az irányt. A cikk megírása szempontjából igazán kedves momentum volt, amikor rájöttem, hogy fehérorosz édesanyja az a Natalia Vajnovszkaja, aki anno a Gurman Bisztróban fogadott minket – ez a kis pelmenyiző egyben a pilotja is volt a kávézónak, amikor pedig eljött az idő, az ott szerzett tapasztalatok alapján szeretett volna új helyet nyitni.

Az Edison & Jupiter kilenc hónap megfeszített munka után, augusztus 20-án tárta ki ajtaját. A kávézóban nincs olyan részlet, amire Nóra és csapata ne figyelt volna. A mennyezetről lógó, sziromszerűen nyíló, dinamizmust sugalló lámpák például a LumoConcept munkái, több betonelem érkezett a CONCRAZY-től, a kerámiákat pedig Urbán Krisztina tervezte. A beltér egyébként Mtenga Bianca és Bagota Réka munkája – a cél az volt, hogy a tulajdonos stílusát mutassa meg, azaz legyen elegáns, kifinomult, de ne rossz értelemben vett, elidegenítően luxus. Legyen otthonos, barátságos, de közben maradjon komoly is.

Sok részlet van, ami ezt a kettősséget jeleníti meg, például a pasztellszínek, a térben lévő kalács- és parfümillat keveredése, vagy éppen a falakon megjelenő kortárs képzőművészeti alkotások (pl. Csató Józseftől és Vojnits Alíztól) mind Nóra saját szelekciójának gyümölcsei. A logó születése sem mindennapi, ugyanis 2021 karácsonyán már kilátásban volt a nyitás, amikor a kislánya bejelentette, ő megrajzolja a logót, a papíron pedig egy szaloncukorforma született. Ezt vitte el egy grafikushoz, aki stilizálta és átalakította. A névválasztás sem véletlen, ugyanis Edison neve a találékonyságra és intuíció követésére, míg Jupiteré az isteni szikra jelenlétére utal.

Nóra nemcsak álmait adta a helyhez, de a munkáját is, hiszen a legtöbb napon vele is találkozhatunk a pultban. Bevallottan kísérleti gasztroműhelyként szeretné működtetni a kávézót, ami az étlapon is tetten érhető, hiszen többségében hazai termelők alapanyagaiból, házilag készült fogásokat kínál. Híres foszlós, puha kalácsáról, és szereti is sütni, ezért a brunch-étlapra is ezzel készülő kompozíciók kerültek. Kérhetjük lekvárral, sonkával, kecske camembert-rel, de akár libamáj brulée-vel, lazaccal, kaviárral is. Persze egy kis orosz ihletésű blini, naponta változó leves, sőt, aranygaluska is rendelhető, nem beszélve Nóra házi süteményeiről, például banános sajttortájáról. Az étlap kéthavonta változik, de ha rábukkan valami újdonságra, gyorsan beépíti. A célja, hogy bepillantást adjon a magyar gasztrovilág kincseibe.

Az Edison & Jupiterben persze ugyanennyire hangsúlyos a specialty kávé. Ennek felelőse Györök Gaszton barista, akinek nemcsak a gyönyörű latte artokat köszönhetjük, de magát a kávét is, hiszen a két őrlő egyikében mindig vendégkávé, míg a másikban a Nórával közösen kikísérletezett, saját blend van, egy Csohány Imre kávépörkölő mester segítségével megvalósított, etióp változat. Ők ketten játéktérként tekintenek a konyhára, ezért folyamatosan kísérleteznek, most például egy paprika lattéval.

Utaznak, kóstolnak, és ha tehetik, magukkal viszik a csapatot is. Nóra ugyanis hisz benne, hogy egységben az erő, ezért minden új kolléga felvételénél azt kérdezi magától, hogy amellett, hogy rendben van szakmailag, bowlingozni is elmenne-e vele? Kell ugyanis a közvetlenség, a csapatjáték és mindenki saját személyisége ahhoz, hogy a kávézó identitása kiemelkedő és önazonos legyen. A jövőre nézve sok terve van, többek között szeretné megcélozni a cateringszektort, és kis rendezvényeket vállalni, de a jelenleg kedden és szombaton hallható élő zenét is szeretné állandóvá tenni.

Mindent összefoglalva, ha a Dorottya utcában jársz, ne riasszon meg a fényűző környezet, inkább térj be egy remek kávéra vagy otthon melegét idéző, különleges kalácsból készülő reggelire, és ajándékozd meg magadat egy kis énidővel! Hidd el, hogy nem fogsz csalódni!


Edison & Jupiter | Facebook | Instagram

Fotók: Edison & Jupiter Specialty Kávézó és Gasztroműhely (Edison & Jupiter Specialty Coffee Lounge and Gastrolab) – Latorcai Levente

továbbiak
Virágzó magnóliák öröksége a palackban | Magnolia Heritage Gin
lifestyle

Virágzó magnóliák öröksége a palackban | Magnolia Heritage Gin

Egy lengyel kézműves márka, amely mögött generációkon átívelő családi legendák, kézzel szedett gyógynövények és két végtelenül elhivatott ginrajongó áll. A brandről most Marcin Czajkiewicz mesél, aki feleségével, Aleksandrával alkotta meg a Magnolia Heritage Gint. A márkátok neve ‘örökség’ – mi a története a ti saját örökségeteknek, és miért olyan fontos számotokra,
A csibészség és a tradíciók forgataga | NÁM – Taste of Asia
lifestyle

A csibészség és a tradíciók forgataga | NÁM – Taste of Asia

Budapest gasztroszcénája egy folyamatosan változó, dinamikusan fejlődő univerzum. Ha bezár egy hely, valószínűleg jön a helyére kettő másik, azonban vannak olyan éttermek és kávézók, amelyek valahogy betölthetetlen űrt hagynak maguk után. Varga Dániel séf csendesen tért vissza a fővárosba, a fogásai azonban akkorát szólnak, hogy az egészen Ázsiáig hallatszik. Ismerd
Víz alatti kerékpárparkolók Amszterdamban
lifestyle

Víz alatti kerékpárparkolók Amszterdamban

Az amszterdami központi pályaudvaron két új kerékpárparkolót nyitnak meg, amelyek különlegessége, hogy a víz alatt találhatóak. A két hely együttesen tizenegyezer kerékpár befogadására alkalmas, így ez lesz a város legnagyobb kerékpárparkolója. A föld alatti parkoló kapcsolódik a metróhoz és a központi pályaudvarhoz, így az utazók szárazon és kerülő nélkül közlekedhetnek