fbpx
Nyomj Entert

Innovatív oktatótér | Studio Perspektiv

A Prágai Nemzetközi Iskola Innovációs és Oktatási Központjának koncepciója egy multifunkcionális és innovatív megoldásokra épülő tér létrehozása volt: így a digitális média, a 3D-nyomtatás, valamint a virtuális valóság eszközei is központi szerepet kaptak abban. Az intézmény kialakításáért a cseh Studio Perspektiv építésziroda felelt.

Az oktatási központban egy könyvtár, egy tanulásra alkalmas tér és egy műhely található. „Az iskola agilis vezetésének köszönhetően merész és erős elképzelést tudtunk megvalósítani. A cél az volt, hogy a lehető legnagyobb vizuális átláthatóságot és designfelszereltséget biztosítsuk, hangsúlyt fektetve a gyerekek számára megfelelő ergonómiára” – mondta el Martin Stára és Ján Antal, a Studio Perspektiv két vezető építésze.

A könyvtár kialakításához Angliából is érkeztek szakértők annak érdekében, hogy a tér a huszonegyedik századi bibliotéka követelményeinek meg tudjon felelni. A fő, nyitott terület szakít a hagyományos könyvtári felállással: a rugalmasságot előtérbe helyezve a polcsorokat kerekekkel szerelték fel, ami lehetővé teszi azok elrendezésének könnyű változtathatóságát. További fontos tényező volt az akusztika: a plafonon elhelyezett akusztikai panelek papírrepülőgép formáját öltik fel, kiegészítésképp pedig játékos és dinamikus, szoborszerű alkotás került melléjük. Ez utóbbi a Petr Sís Bird Assembly című könyvében megjelenő labirintus felnagyított mása.

Az elméleti oktatást kiegészítő műhely az Idea-Lab elnevezést kapta, itt a diákok 3D-nyomtatókat, CNC-marógépeket és lézervágókat is használhatnak. Az innovációs és oktatási központ többi részéhez hasonlóan a műhelyben is különös figyelmet fordítottak a rugalmasságra: az íróasztalok mozgathatók, a tér áramellátását pedig szokatlan mennyezeti csörlők biztosítják.

A különféle funkciókon túl a tereket lágy színek és természetes anyagok teszik teljessé: olyan hely megteremtése volt a cél, ahol az olvasó és a könyvek között zavartalan kapcsolat tud kialakulni. „A tervezés során arra koncentráltunk, hogy kellemes, megnyugtató légkört teremtsünk, amely optimális feltételeket biztosít ehhez a párbeszédhez” – tették hozzá az építészek. A fehér és szürke árnyalatú tereket néhány színes Vitra és Sancal ülőbútor élénkíti.

Fotók: Studio Flusser

Studio Perspektiv | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük