fbpx
Nyomj Entert

Innovatív struktúrarendszer fenntartható anyagokból | Orsi Orban Design

A Berlinben élő magyar designer, Orbán Orsi a szövés technikájából inspirálódott, amikor megalkotta MINTA névre keresztelt struktúrarendszerét, mely formájában, méretében és mintázatában sem ismer határokat.

Textilből, cseresznyefából, illetve diófából készült, vékony lemezek alkotják a rajzokon alapuló, látványos struktúrarendszereket, melyeket Orbán Orsi a Worth Partnership Project ösztöndíjprogram támogatásával és a budapesti Makerspace.hu segítségével készített. Habár a tervező inspirációért a kézműves hagyományokhoz tért vissza, valamint a struktúrák összeállítása is manuálisan történik, a tervezés és kivitelezés során innovatív technológiákat, 3D-szoftveres tervezést és lézervágást is alkalmazott.  Az anyagkísérletből született installáció látványvilága a szárazföldi lét és a mélytengeri világ közti metamorfózis történetét reprezentálja, az installációt kísérő anyagminták pedig a moduláris rendszer sokoldalúságát szemléltetik.

„A tervezési folyamat első szakaszában egy kétdimenziós, egymáson átfűzött rendszert dolgoztam ki, amely a modulok összeállítása és mozgatása által válik háromdimenzióssá. A tervezés második szakaszában pedig az volt a célom, hogy egy már előre meghatározott, háromdimenziós dinamikus formát hozzak létre, amely a kétdimenziós modulok egymásba fűzése által ugrik egy előre meghatározott formába.”

Az így kapott hajlékony és moduláris rendszerek mintája, mérete és anyaga is személyre szabható, így azok divattervezés, belsőépítészet és formatervezés területén is alkalmazhatók.

„Úgy gondolom, a technika bármely tervezési területen történő továbbfejlesztése rengeteg lehetőséget rejthet magában, azonban talán az építészet és a formatervezés világa az, amelyben a legtöbb potenciált és kiteljesedési lehetőséget látom, legyen szó akár térelválasztóról, épülethomlokzatról vagy kültéri, nagy méretű térinstallációról.”

Fotók: Ács Alíz

Orsi Orban Design | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük