Innovatív struktúrarendszer fenntartható anyagokból | Orsi Orban Design

Innovatív struktúrarendszer fenntartható anyagokból | Orsi Orban Design

A Berlinben élő magyar designer, Orbán Orsi a szövés technikájából inspirálódott, amikor megalkotta MINTA névre keresztelt struktúrarendszerét, mely formájában, méretében és mintázatában sem ismer határokat.

Textilből, cseresznyefából, illetve diófából készült, vékony lemezek alkotják a rajzokon alapuló, látványos struktúrarendszereket, melyeket Orbán Orsi a Worth Partnership Project ösztöndíjprogram támogatásával és a budapesti Makerspace.hu segítségével készített. Habár a tervező inspirációért a kézműves hagyományokhoz tért vissza, valamint a struktúrák összeállítása is manuálisan történik, a tervezés és kivitelezés során innovatív technológiákat, 3D-szoftveres tervezést és lézervágást is alkalmazott.  Az anyagkísérletből született installáció látványvilága a szárazföldi lét és a mélytengeri világ közti metamorfózis történetét reprezentálja, az installációt kísérő anyagminták pedig a moduláris rendszer sokoldalúságát szemléltetik.

„A tervezési folyamat első szakaszában egy kétdimenziós, egymáson átfűzött rendszert dolgoztam ki, amely a modulok összeállítása és mozgatása által válik háromdimenzióssá. A tervezés második szakaszában pedig az volt a célom, hogy egy már előre meghatározott, háromdimenziós dinamikus formát hozzak létre, amely a kétdimenziós modulok egymásba fűzése által ugrik egy előre meghatározott formába.”

Az így kapott hajlékony és moduláris rendszerek mintája, mérete és anyaga is személyre szabható, így azok divattervezés, belsőépítészet és formatervezés területén is alkalmazhatók.

„Úgy gondolom, a technika bármely tervezési területen történő továbbfejlesztése rengeteg lehetőséget rejthet magában, azonban talán az építészet és a formatervezés világa az, amelyben a legtöbb potenciált és kiteljesedési lehetőséget látom, legyen szó akár térelválasztóról, épülethomlokzatról vagy kültéri, nagy méretű térinstallációról.”

Fotók: Ács Alíz

Orsi Orban Design | Facebook | Instagram

továbbiak
Átlátszó úszóhíd épült Londonban | HAL architects
architecture

Átlátszó úszóhíd épült Londonban | HAL architects

A HAL építész stúdió egy harmincöt méter magasan függő úszóhidat épített a londoni Battersea-i Embassy Gardens két épülete között. A Sky Pool névre keresztelt, lélegzetelállító medence az akváriumokhoz használatos akrilpanelekből készült, így az úszók közvetlenül az alattuk elterülő városra láthatnak rá. A projekt visszássága, hogy a különleges élményben nem részesülhet
Lengyel tengerparti retró plakáton | Ewelina Gąska
poland

Lengyel tengerparti retró plakáton | Ewelina Gąska

Nyakunkon a nyár és végre egyre több az utazási lehetőség! Ewelina Gąska varsói grafikus plakátkollekciójában a balti tengerpart egyedülálló esszenciáját vizualizálta. Egyszerre kortárs és retró: szörfösök, sirályok, főtt kukorica és habos gofri minden mennyiségben! Ewelina saját, kilencvenes évekbeli gyerekkori emlékeiből merített, amikor megörökítette a Hel félsziget jellegzetes, abszurditásokkal és helyenként
A város árnyéka | URBANUM
east

A város árnyéka | URBANUM

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) tizenöt évvel ezelőtti alapítása óta a szakmai beszélgetések és projektek mellett időről időre teret ad a képzőművészetnek is, hiszen egy művészeti tárlat olyan közeg, amelyben az épített környezet és a város eszmei és gyakorlati összetettsége egyszerre több síkon adható vissza. Az Urbanum csapata műveken keresztül