Megőrizni az elmúlást | Interjú Domagoj Burilović-csal

Megőrizni az elmúlást | Interjú Domagoj Burilović-csal

Domagoj Burilović horvát fotográfus évek óta fotózza a horvátországi Szlavónia régió egykor szebb napokat látott, ma már omladozó épületeit. A házak különleges építészetének bemutatása mellett olyan társadalmi kérdésekre is reflektál, mint a természet kizsákmányolása, gyarmatosítás, illetve kivándorlás. A sorozattal 2022-ben elnyerte a Sony World Photography Awards 1. helyezését. Domagojt a Dorf sorozat készítéséről, a díj elnyeréséről, és jövőbeli terveiről kérdeztük.

Hogyan találtad meg a Dorf sorozatban szereplő épületeket és tájakat?

Ezek az épületek szinte minden faluban megtalálhatók Kelet-Szlavóniában, ahol élek, így mindig is ismertem őket. Sok van belőlük, de ritkán eredeti állapotukban, és ez az a kritérium, amely alapján kiválasztom őket a fényképezéshez. Az erdőket és a növényzetet is Szlavónia területén fotóztam. Természetesen ezeket fotómontázzsal egyesítettem, hogy kiemeljem az építészetet, és megteremtsem a házak pusztulásának, elhagyatottságának kontextusát.

Mi volt a munkamódszered?

Ez a sorozat nem művészeti projektként indult. Kezdetben csak játszottam a történelmi falusi építészet vizuális elemeivel. Azonban ahogy lassan elkezdtem kutatni ennek az építészetnek a történetét és kulturális jelentőségét, rájöttem, hogy érdekes történet lehet belőle. Bár az ilyen építészet megfelelő lenne egy szabványos fényképészeti tipológiához, nem akartam, hogy a sorozat az épületek puszta felsorolására redukálódjon, ehelyett valami érdekes és vizuálisan drámai helyzetet akartam teremteni, amelyben a fényképek bemutatják az építészetet és azt a társadalmat, amelyben létrejöttek és elkorhadtak. A sorozat két éven át készült, ez idő során különböző vizuális megoldásokat kutattam, és ez a végső megoldás a körülmények kombinációjának köszönhetően jött létre – az utómunka során minden egyes objektumot meg kellett tisztítani a terepen található különböző akadályoktól (autók, oszlopok, táblák, fák, bokrok, stb.), azonban az egyik házat annyira benőtte a borostyán, hogy lehetetlen volt az egész házat rekonstruálni és eltávolítani a benőtt növényzetet. Ekkor jutott eszembe, hogy ahelyett, hogy eltávolítanám a zöld növényzetet, mindent körbe kellene vennem zölddel, mintha a természet „elnyelné” az épületeket. Így született meg Dorfnak ez a változata. Ehhez a sorozathoz a legérdekesebb épületeket választottam, de ügyelnem kellett arra, hogy a színek, a tónusok és a formák illeszkedjenek a növényekhez. Ezek az egyezések finomak, de fontosak a vizuális harmónia szempontjából.

Mi volt a célod ezzel a projekttel?

A művészi munkáimban évek óta foglalkozom a szlavóniai kivándorlás problémájával. Szlavónia egy mezőgazdasági régió Horvátországban, amelyet a 90-es évek háborúja és az ipar hanyatlása leginkább érintett. Emiatt 2013-ban, amikor beléptünk az EU-ba, itt kezdődött a legnagyobb kivándorlási hullám. A (főleg fiatal) lakosság 25%-a elköltözött, és a természetes halandósággal együtt lassan szinte üres marad ez a régió. A szláv falvakat, amelyek történelmileg nagyok és fontos mezőgazdasági tényezők voltak, érinti leginkább ez a folyamat, mert nem biztosítanak megfelelő életminőséget. A történeti falusi építészeten keresztül a szlavóniai falvak és a régió sorsának történetét mutatom meg. Ez a háztípus a 19. század végén jött létre, amikor a régió ipari fellendülésen ment keresztül, és az Osztrák-Magyar Monarchia különböző nemzetei lakták: németek, osztrákok, magyarok, szerbek, szlovákok, ukránok, zsidók és horvátok. A német gyarmatosítók voltak azok, akik a legnagyobb hatást gyakorolták a helyi életre, és megalkották ezt az épülettípust, amelyet a térség többi népe is átvett. Ezek az épületek a terület történelmi és kulturális identitásának fontos részévé váltak, ma pedig üresen, lakatlanul és pusztulóban állnak. A történelem iróniája, hogy egykor németek vándoroltak be Szlavóniába, és emelték az életminőséget, ma pedig a szlavóniaiak Németországba mennek jobb életet keresve. A projekt célja az volt, hogy rámutasson a kivándorlás problémájára, de az is, hogy felhívja a figyelmet ennek az építészetnek a fontosságára és jelentőségére, valamint az eltűnőben lévő falvakra.

Miért németül van a cím?

A Dorf németül falut jelenti. Azért használom a német szót egy szláv falu nevére, hogy jelezzem a német kultúra hatását és az összefonódást, de azért is, hogy kiemeljem a németek szlavóniai letelepedésének és a szlávok mai Németországba való kivándorlásának iróniáját.

Milyen érzés volt megnyerni a Sony World Photography Awards 1. helyezését? Hogyan változtatta meg a karrieredet?

A díj elnyerése mindenképpen izgalmas élmény volt. Lehetőséget kaptam arra, hogy részt vegyek és láthatóvá váljak egy széles nemzetközi színtéren, hogy lássam, hogyan működik a művészeti világ egy sokkal szélesebb kontextusban. A díj részeként a művek számos kiállításra eljutottak a világ minden tájára, így sok emberrel kerültem kapcsolatba, és megvalósítottam néhány együttműködést. Művészi pályafutásom szempontjából ez a díj és ez a projekt mindenképpen fordulópontot jelentett, és magasabb szintre lépett – sokkal több művészi elkötelezettséget, együttműködést és médiatevékenységet folytatok. A magánéletemben, a mindennapjaimban nem sok minden változott, mert nem a fotózásból és a művészetből élek. Művésztanárként dolgozom, két kisgyermekem van, és rengeteg dolgom van a saját házam építésével, így a művészeti tevékenységem most még inkább kötelezettség, de egyben öröm is, amiről nem mondanék le.

Mik a jövőbeli terveid?

A Dorf sorozat munkálatai során néhány épület nagyon gyorsan összeomlott, miután lefotóztam őket, így rájöttem, milyen gyorsan eltűnik ez az építészet. Azt a feladatot tűztem ki magam elé, hogy minél több ilyen objektumot megörökítsek, hogy legalább ilyen módon megőrizzem őket. Így ez a projekt még évekig folytatódni fog, ami ennek a sajátos építészetnek a megőrzését, dokumentálását és katalogizálását illeti. Ugyanakkor a művészi értelmezésükön is dolgozom majd, hogy felhívjam a figyelmet rájuk, valamint a régió problémáira. Egy olyan fotósorozatot is tervezek, amelyben fiktív mentális tájképeket hoznék létre azokról az emberekről, akik itt maradtak Szlavóniában, mint egy kietlen területen, ahol mindenkinek vannak közeli ismerősei, akik elhagyták ezt a földet. Ezt vizuálisan összekapcsolnám a terület mocsári és erdei tájaival, valamint a Szlavóniát hétezer évvel ezelőtt benépesítő első civilizációkkal.

Domagoj Burilović | Web | Instagram

továbbiak
A régi és az új összekapcsolása: a Lengyel Hadsereg Múzeuma
design

A régi és az új összekapcsolása: a Lengyel Hadsereg Múzeuma

A Buro Happold és a WXCA együtt dolgozott a Lengyel Hadsereg Múzeumán, amely az egész ország történelmét kapcsolja össze a kortárs városi kontextussal. A múzeum területe 32 hektárnyi területet foglal el a Varsói Citadellán, egy dombtetőn álló erődítményen. Több más, például a Katyń Múzeummal és a hamarosan felépülő Lengyel Történeti
Az evangélium modern köntösben: Peter Ličko különleges világa
design

Az evangélium modern köntösben: Peter Ličko különleges világa

A szlovák illusztrátor új irányból közelíti meg a vallásos témákat, miközben építészeti háttere mélyebb dimenziót ad munkáinak. Lenyűgöző alkotásai egyedi vizuális élményt kínálnak, és kitágítják az evangélium és a hit ábrázolásának hagyományos határait. Peter eredetileg Szlovákia középső részéről származik, az egyetem után azonban Brnoban, Csehországban telepedett le, ahol azóta is
A Designblok idén a prágai várban készül kiállítással
design

A Designblok idén a prágai várban készül kiállítással

A Designblok a jubileumi 25. évfordulója alkalmából idén ősszel két kiállítást mutat be a prágai vár királyi kertjében, amelyeket az utazás témája köt össze. Az idei Designblok design- és divatbemutatót október 4. és 8. között rendezik meg. A Cosmos című vándorkiállításon a kortárs cseh formatervezést, tíz vezető tervező üvegműveit lehet