fbpx
Nyomj Entert

Jövő és tradíció találkozása | Velence szimbóluma újraálmodva

Valószínűleg kevés olyan embert lehetne találni, akinek ne a gondolák ugranának be először, amikor Velencére gondol. Marco Balich, az Expo 2015 híres Életfáját megálmodó tervező felkérésére Philippe Starck újragondolta az olasz szépség és örökség egyik legismertebb jelképét.

A téli gondola ötletét a francia tervező a veniSIA (Venice Sustainability Innovation Accelerator) számára alkotta meg, ezzel is reflektálva az ikonikus olasz várost és egyben az egész világot érintő olyan súlyos problémákra, mint a klímaváltozás vagy a már-már kezelhetetlenné váló turizmus. A designer elmondása szerint azért is választotta az egyik legismertebb olasz járművet projektjéhez, mert izgalmas kihívás volt a világ egyik legösszetettebb hajóját újragondolni. A gondola teljesen aszimmetrikus kialakítása ellenére is tökéletesen kiegyensúlyozza magát és a legnehezebb körülmények között is könnyen navigál. Ezeket a tulajdonságokat megtartva tervében olyan fenntartható megoldások felhasználásával fejlesztette tovább az ikonikus járművet, mint az alga biogyanta, sűrített bambusz, napelemes turbina vagy hidrogenerátor.

A futurisztikus megjelenésű téli gondola -amely szívében egy kicsi szoba is helyet kapott- egyelőre csak egy álom, mégis számos olyan értékre, illetve problémára igyekszik felhívni a figyelmet, amelyek az általunk ismert világban nagyon is valóságosak.

Forrás: designboom

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük