Kalandos ízvilág, magyaros koncepció | Itt az első magyar natúr gin, a Gay Hussar

Kalandos ízvilág, magyaros koncepció | Itt az első magyar natúr gin, a Gay Hussar

Tokaji hárslevelű és babér adja a legújabb magyar gin, a Gay Hussar gerincét, amely nemcsak a mi tetszésünket, hanem számos nemzetközi díjat is magáénak tudhat. Merülj el az első magyar natúr gin világában!


Ha az évtized elejét szeretném jellemezni a magyar italkultúrában, azt mondhatnám, hogy „it’s gin o’clock”. Soha nem látott reneszánszát éli ez az angol ital Magyarországon, a gin-tonicot pedig már-már művészi szintre emelték egyes budapesti bárok. A világ minden tájáról érkező különleges ginek mellett pedig a magyar piac sem szégyenkezhet, mivel az utóbbi években számos magyar ginnel találkozhatunk, gondoljunk csak a nemzetközi díjakkal elismert Operára, vagy a nagyon népszerű Búzavirág márkára, de egyes pálinkafőzdék is gyártanak már gint, csak hogy az Agárdi Pálinkafőzde termékeit se hagyjuk ki a sorból. Új szereplő van azonban a porondon, ami minden tekintetben kiemelkedik.

A Gay Hussar elemi szinten magyar. A lepárlás a tokaj-hegyaljai Bodrogkisfalúdon történik a Seven Hills főzdéjében, a gint gabonaszesz és tokaji hárslevelű szőlőből készült párlat keveréke teszi páratlanná. Ihászi Dániel, a Gay Hussar megálmodója a Hype&Hypernek elmondta, hogy a gint 96 százalékosra főzik, amelyet tovább hígítanak és megágyaznak gyógynövényekkel. A Gay Hussar esetében a gint hárslevelű vodkával keverik, amely magyaros karaktert ad az italnak. A szőlős lecsengés végig velünk van a kóstolás során, amely egészen kellemes játékot űz a fűszerekkel, amelyek boróka, koriander, angelika, babér, citromhéj, homoktövis, mandula, orris gyökér és hárs. Elsőre soknak tűnhet ennyi fűszer egy ginben, azonban a hárs mélysége és textúrája viszi a prímet, amely egybeolvad a babér és a citrus zamatával, folyékony az ízvilág, kellemesen fűszeres az ital. A Gay Hussar az első magyar sipping gin, azaz magában is fogyasztható. A kóstolás során tulipánalakú pálinkáspohárból ízleljük a gint, és valóban a legminőségibb magában fogyasztott szeszes italokkal is felveszi a versenyt. A gin single-shot technológia szerint készül, amely eljárás során a lepárlást követően a hígításhoz csak vizet használnak, egyéb adalékanyag és színezék nem kerül a párlat és víz elegyéhez. A ginek nagy részét egy koncentrátumból hígítják vissza alkohol és víz keverékével, azonban a sinlge-shot technológia nem ez az út, a módszer miatt ugyanis az előállítható mennyiség korlátozott, ezt azonban nem áldozhatjuk fel egy ilyen magas minőség oltárán. Ihászi Dániel azt is megosztotta a Hype&Hyperrel, hogy közel két éven keresztül kísérletezett, és közel száz főzést végzett, mire megtalálta a Gay Hussar lelkét és lényegét, a tökéletes receptúrát. A gint évi 3-4 ezres palackszámban állítják elő, Ihászi Dánielnek pedig afféle hobbiként jött a párlatfőzés, ugyanis árupiaci brókerként dolgozik, aki ki szeretett volna törni a tőzsde-internet-telefonok háromszögből. Jó szívvel mondhatom, hogy sikerült, magában és koktél formájában is egészen kiemelekdő az ital. A Gay Hussar aranyérmet nyert a The Spirits
Business Spring Tasting 2022 versenyén, és bronz medált a desztillált gin kategóriában az IWSC Spirit 2022-es megmérettetésén, ezzel pedig felkerült a nemzetközi porondra.

Londontól Budapestig, a magyar sikerek nyomában

A Gay Hussar egy közismert magyar étterem London Soho nevű szórakozó negyedében, a 2 Greek Street cím alatt. Victor Sassie, az étterem alapítója és tulajdonosa 1932-től a budapesti Gundel étteremben tanult és dolgozott, ahová 17 éves korában a Brit Hotel és Éttermi Egylet kiküldetésében érkezett. Az ifjú a világhírű Gundel Károly tanítványa volt, és 1939-ben tért vissza Angliába, majd Londonban a Dean Streeten Budapest néven nyitott éttermet.

A II. világháború alatt Sassie a titkosszolgálatnál kamatoztatta magyar nyelvtudását, a háború végén pedig egy katonai misszió tagjaként visszakerült Budapestre, itt ismerkedett meg a későbbi feleségével, Erzsébettel. Leszerelése után, 1953-ban nyitotta meg legendás magyar éttermét Gay Hussar, azaz vidám huszár néven.

Az étterem hamar népszerűvé vált a művészek, valamint a baloldali sajtó munkatársai és a Labour politikusai körében. A ’60-as, ’70-es és ’80-as években a hely híres volt magyar ételeiről és a politikai pletykákról, amit úgy emlegettek: „gossip and goulash”. Az éttermet nyugdíjba vonulásáig, 1988-ig Victor Sassie vezette. Ezután hányatatott sorsa lett a helynek: 2018-ban bezárt, azonban 2020-ban újranyitott, igaz az új tulajdonosi kör saját márkája és neve alatt.

Érdekesség, hogy a név nemcsak egy étteremhez, hanem a világhírű magyar operettszerzőhöz, Kálmán Imréhez is kapcsolódik. Az első világháború előtti években Kálmán Imre elvonult a Graz melletti Kroisbachba, ahol egy olcsó padlásszobát bérelt, hogy senki se zavarja, és megkomponálta első operettjét, a Tatárjárást, amelyet Londonban 1909-ben The Gay Hussar címmel mutattak be. A mű megjárta New York, Hamburg, Berlin és Koppenhága színpadjait is, egy amerikai impresszárió pedig meghívta Kálmán Imrét egy tengeren túli koncertkörútra, azonban a szerzőt elrettentette a hosszú hajóút gondolata, ezért visszamondta a felkérést.

Kis gintörténelem

A gin égetett szeszes ital, amely olyan semleges ízű alkoholpárlatból, legtöbbször gabonaszeszből készül, amit a közönséges boróka tobozbogyójával vagy annak kivonatával ízesítenek. Olykor sok más fűszert is felhasználnak, de ízében mindig a boróka dominál.

Eredetét tekintve az ital Hollandiából és Angliából származik, a XVII. század kikötőiből. A gin nem volt mindig úri mulatság: a boróka és egyéb fűszerek nagyrészt azért kerültek bele a párlatba, hogy elnyomják a pocsék minőségű szesz ízét. A gabonapárlat vagy egyéb nagy mennyiségben előállítható, rossz minőségű alkohol ízét nyomták el a fűszerekkel, az italt a munkásosztály és a kikötői dolgozók, matrózok fogyasztották.

A gin-tonic története sem pompásabb. A régi tonikok elképesztően keserű italok voltak, a magas kinin tartalom miatt és nem kedvtelésből fogyasztották, hanem egy szúnyogok által terjesztett betegség, a malária miatt. A keserű tonikok ízvilágát azonban nehezen viselték el a trópusi gyarmatokon állomásozó katonák, ezért azt borókás, fűszeres ginnel keverték be, hogy elviselhetőbb legyen a fogyasztása. Úgy is mondhatjuk, hogy összekötötték a kellemeset a hasznossal – az egészségügyi védekezést az alkohol nyújtotta élvezetekkel.

Gay Hussar | Web

Fotó: Dombóvári Judit | Palack fotó: Talabér Géza

továbbiak
Elhagyatott gyárból stílusos szórakozóhellyé alakult át ez a bukaresti épület!
east

Elhagyatott gyárból stílusos szórakozóhellyé alakult át ez a bukaresti épület!

Egyre több európai nagyvárosban találkozhatunk olyan vendéglátóegységekkel, melyeket rossz állapotban lévő, korábban ipari célokra használt épületekben alakítanak ki. Ez a konstrukció több szempontból is előnyös, hiszen a sokszor évek óta üresen álló terek újból élettel telnek meg, miközben megmaradhat a nagy múltra visszatekintő gyárak eredeti struktúrája. A bukaresti Platforma Wolff
Vis szigetének köveiből épült panorámás villa Horvátországban
east

Vis szigetének köveiből épült panorámás villa Horvátországban

A horvátországi Vis szigeten épült Rogač ház egyszerre idézi egy barlangszerű menedék és egy panorámás villa hangulatát. A Splitben működő Studio Archaos tervezett lakóházként funkcionáló kőházat Vis szigetére. Az épület mind anyaghasználatában, mind formavilágában a hely jellegzetességeivel teremt párbeszédet: diagonális tetőszerkezete rímel a meredek telekre, melyre a ház épült, az
Autizmusban érintettek bevonásával hozta létre új albrandjét a NUBU
divat

Autizmusban érintettek bevonásával hozta létre új albrandjét a NUBU

A®TYPICAL Nude by Nubu márkanév alatt mutatkozik be az az egyedi ruhakollekció, melynek grafikáit egy autizmusban érintett fiatal készítette. A nemzetközi piacokon is elismert, 2007-ben alapított Nubu divatmárka tulajdonosa, Garam Judit Buday Kollárik Tímeával karöltve egy új brandet hozott létre, melynek darabjai már a webshopon és a Nubu üzleteiben