Katyń Múzeum | Varsó, Lengyelország

Katyń Múzeum | Varsó, Lengyelország

A varsói Citadella alatt található Katyń Múzeum egy különleges kollaboráció eredménye: koncepcióján művészek, történészek és tájépítészek dolgoztak együtt. PACE X HYPEANDHYPER sorozatunk e heti részében utánajárunk, milyen eredménnyel zajlott ez az együttműködés.

A Katyń Múzeum a területen a szovjet hadsereg által elkövetett tömeggyilkosságok hátterét mutatja be, emléket állítva az elhunytaknak. Mindezt nem egy szokásos kiállítás módján teszi: környezetével együtt szimbolikus teret alkot, ahol valójában nagyobb hangsúly van az emlékezésen, mint a megismerésen.

Az intézmény ezért kapott hideget-meleget: sokan azért kritizálják mint múzeumot, mert nem elég informatív. Az elhunytak hozzátartozói viszont már régóta szerettek volna egy emlékhelyet – ebben a funkcióban sokkal sikeresebbnek mondható a projekt.

A citadella, a táj és az épített elemek nem válnak el egymástól élesen. Valójában már rég a múzeum látogatói vagyunk, mikor még azt hisszük, csak a parkban sétálgatunk. A múzeum belső terébe egy szimbolikus erdőn keresztül vezet az út, innen pedig egy keskeny, épített ösvény visz tovább a lőfegyverárkádok alatt, ahol az áldozatok emléktáblái találhatók.

A Katyń Múzeum az átmenetekre koncentrál: az új épületek vörös betonhomlokzata a régi téglafalak folytatása, az épületek maguk pedig a környezet meghosszabbításai. Egyszerű, szerény architektúrával operálnak kívül-belül, így megfelelő hátteret biztosítanak az elmélyüléshez, a megemlékezéshez.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül.

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Magda Biernat | Adrift
east

Magda Biernat | Adrift

Az antarktiszi jéghegyeket és vadászkabinokat ábrázoló képpárok néma tanúkként mutatják meg a globális felmelegedés okozta veszélyt. Magda Biernat lengyel fotográfus 2013-ban az Antarktiszról az Északi-sark felé vette az irányt, tizenhét országon áthaladva. Útja során kutatta a lakóhelyek alkalmazkodását az őket körülvevő zord tájakhoz és dokumentálta, milyen eszközökkel reagálnak a társadalmak
Nézd te is élőben a Perseverance landolását!
news

Nézd te is élőben a Perseverance landolását!

A NASA lehetőséget biztosít arra, hogy mi is egy történelmi pillanat részesei legyünk csütörtökön magyar idő szerint este negyed kilenctől: a Perseverance Marsra szállását élőben streamelik! Egy marsi évig, azaz 687 földi napig tart várhatóan a NASA marsjárójának missziója. A kőzetmintákat gyűjtő robot az élet jelei után is kutat majd
Frank Gehry új szintre emeli a felhőkarcoló-építést
architecture

Frank Gehry új szintre emeli a felhőkarcoló-építést

A kanadai építész egy igazán egyedi épületpárost tervezett Torontóba: a Gehry-projekt két toronyházát fémmel és üveggel borítja majd be, a szinteket pedig tömbönként forgatja el. A két felhőkarcoló magassága sem mindennapi: 289 és 262 méterig ívenek majd fel, de a látványterveken bemutatott épületek egyáltalán nem ennek révén ragadják meg a