Kelet-Európa különleges bérházai | TOP 5

Kelet-Európa különleges bérházai | TOP 5

A belváros szívében elhelyezkedő, jellemzően a századforduló időszakában épült házak a mai napig biztonságosan állnak és sok embernek adnak otthont, illetve irodáknak és stúdióknak helyet a már említett kedvező elhelyezés miatt. Nem csak a biztos és masszív alapok azok, amik vonzók bennük: a bérházak egyedülálló gyöngyszemei és korképei is Budapestnek és Kelet-Európa számos nagyvárosának. Ez a lista nagyon hosszú is lehetne, mai válogatásunkban mégis csak öt különleges épületet hoztunk!

Prusa 5 | Wroclav, Lengyelország

Ez a szecessziós bérház 1902-ben épült. A felső szintek homlokzatán számos, a szecesszióra jellemző dekorelem található növényi motívumok formájában: megjelenik a felkelő nap és a borostyánmotívum is visszatérő eleme az épületnek, melyet 1972-ben nyilvánítottak műemlékké. 2006-ban aztán felújították, miután az épület vakolata és a homlokzat díszei fokozatosan romlottak.


Eötvös utca 29. | Budapest, Magyarország

Málnai Béla és Haász Gyula 1910-11 között épült franciaudvaros, premodern bérháza nemcsak meghaladta korát, de érdekes és friss átirata is az akkoriban épült bérházakaknak. A rögtön szembetűnő, sárgára festett szegecselt acél, a vörös téglaburkolat és ezek kombinációja már önmagában figyelemfelkeltő és egyedi.

Fotók: Kis Ádám

Arkhitektora Horodetskoho 15 | Kijev, Ukrajna

Az egykori bérház az első olyan kijevi házak egyike, mely szecessziós stílusban épült, Eduard Bradtman építész tervei alapján. Hangulata páratlan, valódi időutazást ígér.


Bagatela 10 |  Varsó, Lengyelország

Az 1911-12-ben épült varsói bérház egy késő szecessziós gyöngyszem. A kívül-belül gyönyörűen felújított épületben teljesen felszerelt lakásokat lehet bérelni, az első emelet pedig egy designstúdiónak ad otthont.

Fotók: Łukasz Zandecki

Štúrova 12 | Pozsony, Szlovákia

Komor Marcell és Jakab Dezső közös munkája 1897-ben kezdődött és egészen 1923-ig tartott, ezalatt számos sikeres tervük és megvalósított munkájuk volt. Közös munkásságuk elején főként bérházas megbízásokat kaptak, ez az 1903-as épület is az ő nevükhöz fűződik.

Fotók: John Barrerio
továbbiak
A világ második legmagasabb tornya épülhet meg Szentpéterváron
architecture

A világ második legmagasabb tornya épülhet meg Szentpéterváron

A Kettle Collective skót építész stúdió bemutatta hétszázhárom méter magas felhőkarcolótervét, amely a dubaji Burdzs Kalifa után a világ második legmagasabb épülete lehetne. A Lakhta Centre II elnevezésű, százötven emeletes szerkezet Oroszország egyik kikötővárosában, Szentpéterváron kapna helyet. A Lakhta Center II a Lakhta Center mellett épülhet meg: utóbbi a Gazprom
Új zero waste nyári kollekció a Printától
divat

Új zero waste nyári kollekció a Printától

Szabadság, levegő, dinamika, valamint könnyed és légies fogalmak fúziója jellemzi a Printa új, Breeze elnevezésű nyári kollekcióját, ami – ahogy azt a márkától már jól megszokhattuk – különösen sokoldalú zero waste darabokból áll. A márka letisztult víziója az egész kollekción végigvonul, az egyes darabokon megjelenő dinamikus, ecsetvonásos minta pedig eredetivé, karakteressé teszi
A legfinomabb fagyik Kelet-Európából | TOP 5
gasztronómia

A legfinomabb fagyik Kelet-Európából | TOP 5

Mára a legtöbb városban egymást érik a fagyizók, azonban a nagy kínálatban annál nehezebb jó minőséget találni. Aki unja már a csoki-vanília-puncs hármasát és valami igazán különleges ízélményt keres, annak nincs egyszerű dolga. Mai válogatásunkban Kelet-Európa különleges fagyizóiból mutatunk be ötöt, ahol szívvel-lélekkel készítik a finomabbnál finomabb jeges finomságokat a