fbpx
Nyomj Entert

Kelet-Európa különleges bérházai | TOP 5

A belváros szívében elhelyezkedő, jellemzően a századforduló időszakában épült házak a mai napig biztonságosan állnak és sok embernek adnak otthont, illetve irodáknak és stúdióknak helyet a már említett kedvező elhelyezés miatt. Nem csak a biztos és masszív alapok azok, amik vonzók bennük: a bérházak egyedülálló gyöngyszemei és korképei is Budapestnek és Kelet-Európa számos nagyvárosának. Ez a lista nagyon hosszú is lehetne, mai válogatásunkban mégis csak öt különleges épületet hoztunk! 

Prusa 5 | Wroclav, Lengyelország 

Ez a szecessziós bérház 1902-ben épült. A felső szintek homlokzatán számos, a szecesszióra jellemző dekorelem található növényi motívumok formájában: megjelenik a felkelő nap és a borostyánmotívum is visszatérő eleme az épületnek, melyet 1972-ben nyilvánítottak műemlékké. 2006-ban aztán felújították, miután az épület vakolata és a homlokzat díszei fokozatosan romlottak.


Eötvös utca 29. | Budapest, Magyarország 

Málnai Béla és Haász Gyula 1910-11 között épült franciaudvaros, premodern bérháza nemcsak meghaladta korát, de érdekes és friss átirata is az akkoriban épült bérházakaknak. A rögtön szembetűnő, sárgára festett szegecselt acél, a vörös téglaburkolat és ezek kombinációja már önmagában figyelemfelkeltő és egyedi.

Fotók: Kis Ádám

Arkhitektora Horodetskoho 15 | Kijev, Ukrajna 

Az egykori bérház az első olyan kijevi házak egyike, mely szecessziós stílusban épült, Eduard Bradtman építész tervei alapján. Hangulata páratlan, valódi időutazást ígér.


Bagatela 10 | Varsó, Lengyelország 

Az 1911-12-ben épült varsói bérház egy késő szecessziós gyöngyszem. A kívül-belül gyönyörűen felújított épületben teljesen felszerelt lakásokat lehet bérelni, az első emelet pedig egy designstúdiónak ad otthont.


Štúrova 12 | Pozsony, Szlovákia 

Komor Marcell és Jakab Dezső közös munkája 1897-ben kezdődött és egészen 1923-ig tartott, ezalatt számos sikeres tervük és megvalósított munkájuk volt. Közös munkásságuk elején főként bérházas megbízásokat kaptak, ez az 1903-as épület is az ő nevükhöz fűződik.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük