Kelet-európai rendezők a Friss Hús fesztiválon! | 1. rész

Kelet-európai rendezők a Friss Hús fesztiválon! | 1. rész

A Toldi Mozi ismét élettel telik meg május 27. és június 2. között: itt a Friss Hús rövidfilm-fesztivál! A kínálatban szereplő kelet-európai kötődésű filmek rendezői közül kérdeztünk meg néhányat arról, hogy mit gondol Budapestről, mit csinálna szívesen a magyar fővárosban és melyik film volt az, amely nagy hatással volt rá.

Izabela Plucinska

Izabela rengeteget dolgozik munkatársaival együtt saját produkciós cégében, a ClayTraces-ben, de elismert művészként gyakran tart workshopokat és világszerte oktat animációs ismereteket is egyetemi szinten. A Friss Húson Portrait of Suzanne címet viselő, sötét, mégis humoros szerelmi történetét láthatjuk.

Jártál már Budapesten? Ha igen, milyen emlékeid vannak róla?

Igen, néhány alkalommal: csodaszép, érdekes város figyelemre méltó építészettel és gasztronómiával. Megmaradt bennem a romkocsmák emléke, a Szimplához hasonló helyek… emlékeztetnek azokra a bárokra, amilyenek Berlinben is vannak. Szívesen visszamennék ilyen helyekre.

Milyen filmélmények voltak rád a legnagyobb hatással?

Jan Svankmajer minden filmje! Ő van rám a legnagyobb hatással. Szeretem az animációit, szürrealitással és abszurd realitással teli világát. Bruce Bickford animációi és Frank Zappával közös munká is is nagy hatást gyakoroltak rám. Aki csak látott egy Bruce Bickford-filmet, nem tudja elfelejteni annak sokkoló képsorait.


Apoorva Satish

Az indiai Csennai városában született, de a világ számos pontján megfordult már Jordániától Nagy-Britanniáig, végül Prágában, a FAMU-n (Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze) diplomázott. Kanya című rövidfilmjét 2020-ban mutatták be a Busan Nemzetközi Filmfesztiválon, Dél-Koreában.

Jártál már Budapesten? Ha igen, milyen emlékeid vannak róla?

Sok dolog van, amit meg szeretnék tenni Budapesten, a legfontosabbak ezek közül megnézni egy filmet a Kinóban vagy a Puskinban, elmenni a Szimpla Kertbe, a Sziget Fesztiválra, nyáron piknikezni a Szabadság-hídon, aztán felkeresni a belváros színes tűzfalait.

Milyen filmélmények voltak rád a legnagyobb hatással?

A mozi szó szerint és átvitt értelemben is többször mentette már meg az életemet. Gyakran gondolok vissza arra, amikor egy rakétát a fejem felett fogott fel a Vaskupola Izraelben, miközben éppen befejeztem egy rövidfilm forgatását egy filmes workshop keretében. Vagy mikor egy hátizsákos turistákat fogadó hotel óvóhelyén kuporogva írtam a forgatókönyvemet, miközben Tel Avivra rakéták záporoztak. Vagy amikor azzal sikerült megúsznom a letartóztatásomat Jordániában, hogy Bollywoodot említettem, ami szimpátiát ébresztett a bevándorlási hivatalnokban, mivel történetesen Amitabh Bachchan nagy rajongója volt. Először letartóztatással fenyegetett, mivel palesztinok részére fenntartott átkelési ponton akartam belépni Jordániába, pár perc múlva pedig csokoládéval kínált és kedélyesen beszélgetett velem, csak azért, mert kiderült, filmes vagyok. Ekkora hatása van a filmnek az életemre.

Facebook | Instagram


David Semler

A forgatókönyvíró-rendező Must Be Painful című rövidfilmjét már tizenegy filmfesztiválon mutatták be világszerte Mexikótól Sydneyig. A film Danny és azonos nemű spanyol barátja történetét mesélik el, akiknek két homofób csehhel kell együtt várakozniuk egy kihalt vonatállomáson. A csehek nem is sejtik, hogy Danny érti minden egyes szavukat.

Jártál már Budapesten? Ha igen, milyen emlékeid vannak róla?

Csak egyszer, tíz éve, de nagyon kalandos utazás volt. A barátaimmal vonatoztunk Montenegró felé, de a szerb határon nem engedtek át, mert nem volt nálam az útlevelem, a személyim meg lejárt. Szóval leraktak a vonatról és hazaküldtek Csehországba. Ugyanakkor Budapesten átkelve az az ötletem támadt, hogy saját, privát nyaralást csapok a városban. Fantasztikus volt! Először voltam teljesen egyedül külföldön, és minden percét imádtam. Bejártam az egész várost, felmásztam a Várba, és persze pár bárt is meglátogattam.

Milyen filmélmények voltak rád a legnagyobb hatással?

Lehetetlen a teljes filmtörténetet egyetlen fontos filmre leegyszerűsíteni, nagyon sok a fontos alkotás! Az elmúlt évek leginspirálóbb filmjei számomra Yorgos Lanthimos, Bong Joon Ho és Martin McDonagh alkotásai.

Facebook


Alexandra Májová

A cseh illusztrátor, animátor és rendező a FAMU-n tanult animációt, majd a tallinni Észt Művészeti Akadémián animációs tanszékén töltött el némi időt. Swimming Pool és Mythopolis (2013) című rövidfilmjeivel hazai és nemzetközi díjakat is elnyert. Mostanában gyerekkönyveket illusztrál, valamint filmeket és animációkat készít Martin Máj mellett a Májovi studio berkein belül. A Friss Húson Washing Machine című alkotását láthatjuk –  egy filmet a mosásról és a szerelemről.

Jártál már Budapesten? Ha igen, milyen emlékeid vannak róla?

Négyszer voltam már Budapesten, első benyomásom alapján a város építészete nagyban hasonlít Prágáéhoz, így hát azonnal otthon éreztem magam. Nagyon szeretem Budapestet, ezért mindig boldogan térek oda vissza. Első utazásom alkalmával főleg a turistalátványosságokat néztem meg, a várt, gyógyfürdőket és a piacot. De a város felfedezését és a helyiek kedvenc helyeinek megismerését is nagyon szerettem.

Milyen filmélmények voltak rád a legnagyobb hatással?

Nem tudom, ez állandóan változik nálam. Még keresem azt a filmet, ami igazán inspirál. Gyermekként a Végtelen történetet szerettem, mostanában pedig a Betty tetszett Will Anderson rendezésében. Egy szakítás egyszerű története a film vicces és fantáziadús formában elbeszélve, nagyszerű designnal, eredetien szerkesztett narratívával és okos érzelmi világgal körítve.

Instagram


Friss Hús Budapest | Web | Facebook | Instagram
Toldi Mozi | Web | Facebook

továbbiak
A legfeketébb fekete az otthonodban | Horizon Black
design

A legfeketébb fekete az otthonodban | Horizon Black

Ultrafekete műtárgyakat segít eljuttatni bárki otthonába egy Kickstarter-kampány: Tristan Thompson kezdeményezése a fényt 99,9 százalékban elnyelő fekete tárgyakat juttat el bárkihez. A különleges tárgyak létrehozására speciálisan maratott alumínium-szubsztrátra szervetlen molekulák nanoméretű tömbjeit növesztik kémiai eljárással. A molekulák alakja és elrendezése a beérkező fotonok túlnyomó többségét csapdába ejti, majd hő
Iglukat idéző prefab-házak a Feröer-szigetekről | Kvivik Igloo
architecture

Iglukat idéző prefab-házak a Feröer-szigetekről | Kvivik Igloo

A dán mérnök, Ole Vanggaard és a Feröer-szigeteki építész, Kári Thomsen fenntartható és önfenntartó kabinokat tervezett közösen: a hétszögletű elemekből összeálló kis házikók a múltat idézik, mégis a jövőbe mutatnak. Az aszfaltpanelekből összeállított házikókon megél a moha, a fű: ettől nemcsak hobbitházakra emlékeztető bájt kapnak az apró otthonok, de kisállatok
Megőrizni a múlt értékeit a jövő számára | Etelburg
design

Megőrizni a múlt értékeit a jövő számára | Etelburg

Miután a high-end töltőtollpiac két legendás cégénél, a Montblanc-nál és a Montegrappánál is bizonyított, Magyarországon új projektbe fogott és unokatestvérével együtt létrehozta saját, prémium tollakat kínáló márkáját. Az Etelburg digitális kiegészítőkkel rendelkező moduláris tollai a kézírást ünneplik: ezekkel a tollakkal „minden tollvonás egy élmény”.  Megyeri Gábor formatervezőt és üzlettársát, Megyeri