Megőrizni a múlt értékeit a jövő számára | Etelburg

Megőrizni a múlt értékeit a jövő számára | Etelburg

Miután a high-end töltőtollpiac két legendás cégénél, a Montblanc-nál és a Montegrappánál is bizonyított, Magyarországon új projektbe fogott és unokatestvérével együtt létrehozta saját, prémium tollakat kínáló márkáját. Az Etelburg digitális kiegészítőkkel rendelkező moduláris tollai a kézírást ünneplik: ezekkel a tollakkal „minden tollvonás egy élmény”.  Megyeri Gábor formatervezőt és üzlettársát, Megyeri Pétert, a márka alapítóit kérdeztük.

Az Etelburg tulajdonképpen családi vállalkozás, de hogyan indult ez a történet? Mikor döntöttetek úgy, hogy közösen szeretnétek vállalkozni?

Megyeri Péter: Igaz, egymástól messze nőttünk fel, de ifjú korunktól jó kapcsolatot ápoltunk és követtük egymás útját, még ha a családi szálak meg is lazultak nagyapánk első és második házassága között.

Gábor  az egyetem alatt és később a tollgyártás nagyjainál is gyors karriert futott be designerként, ezalatt én a Telekom csoportban lépkedtem előre szakmai utamon. Közel azonos időben kerültünk hasonló helyzetbe: míg Gábor ontotta a terveket az olasz Montegrappa gépezetébe és az eszméletlen ütemű tervezési elvárások mellett valami újra vágyott, addig én eljutottam arra a pontra, hogy a húsz éves szakmai út alatt megszerzett tudásom kipróbáljam a „friss” levegőn, a vállalkozói világban.

Egy-két év után el is kezdtünk együtt gondolkodni, tervezgetni és közös projektet felépíteni. 2015 év végén megalapítottam az M and M Productions céget, bízva abban, hogy együtt tudunk alkotni. Ma is, mint a kezdetekben, Gábor a művészeti ágért felel, míg én a cégvezetés mellett a gazdasági vonalért. Ebből egy mondásunk is született az évek során: az egyikünk ért hozzá, a másik tanulja – ez igaz oda és vissza is.

Gábor szakmai múltjára alapozva az írás és a töltőtoll köré építettétek fel exkluzív márkátokat. Pontosan honnan ered az Etelburg elnevezés?

Megyeri Gábor: Az Etelburg névre egy kutatás során bukkantam rá még 2007-ben. A név lényegében Buda várára, vagyis Attila népének a várára utal, mely különböző formákban, több helyen is megjelenik a történelemben. Amikor Péterrel eldöntöttük, hogy közösen alapítunk márkát, nem is volt kérdés, hogy ez lesz a neve. Tapasztalataink szerint az Etelburg elnevezés a világ minden pontján befogadható: bár a kiejtésekben nagy különbségek vannak, mindenki ki tudja mondani, és ez a név megfelelően reprezentálja is a márka mögött rejlő filozófiánkat és hazaszeretetünket. Az Etelburg termékeire az jellemző, hogy magyar tőkéből, magyar szellemi tőkével hozzuk létre őket és a gyártás minden vállalható részét is itthon végezzük el, ügyelve a fenntarthatóságra.

Gábor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett formatervezőként: itt kezdett el érdekelni a prémium termékek világa, majd később a Montblanc-hoz is elküldtél néhány töltőtoll tervet. Hogyan hatott rád az itt töltött idő? Miért pont a töltőtoll?

M. G.: Az egyetemen töltött éveim alatt akaratlanul is a prémium termékek világa felé fordult a figyelmem. A luxus szót tudatosan kerülöm, ugyanis nem ez vonzott benne, inkább a tömegtermeléssel szembeni ellenérzésem az értelmetlen szeméttermelés miatt. A Montblanc-nál eltöltött idő alatt nagyon sok tapasztalattal gazdagodtam. Azon túl, hogy megismerkedtem különböző anyagokkal és gyártástechnológiákkal, megtanultam szélsőséges időnyomás alatt, két-három hét leforgása során elvégezni olyan vagy annál is komplexebb feladatokat, melyekre az egyetemen egy egész félév állt rendelkezésre. Szintén ezidő alatt dolgoztam ki azt a kutatási, elemzési és interpretálási metódust, mellyel intellektuális tartalommal tudok felruházni termékeket, így növelve azok értékét ahelyett, hogy értelmetlenül alkalmaznék drága, nemes anyagokat. Számomra ez különbözteti meg a prémium termékeket a luxustermékektől. A saját márka iránti vágyam is itt öltött formát.

A Montblanc elsődleges terméke a töltőtoll, de sok más termékük is van, számtalan egyéb kiegészítőt terveztem nekik. A munkám során nagyon sokféle tárgyat terveztem, de valahogy a tollak jellemeznek leginkább, bár erre nem törekedtem. Az írásnak és a tollaknak kétségtelenül nagyon fontos szerepe van számomra. Különösen a különböző témáknak dedikált tollakat szeretem, amikkel izgalmas történeteket lehet átadni a vásárlóknak egy izgalmas, művészetileg értelmezhető, szimbólumokon alapuló „kódnyelven”.

Az Etelburg repertoárjában letisztult, modern formavilágú, moduláris tollak közül válogathatunk. A prémium termékkínálat mellett pontosan mi a márka célja, küldetése?

M. G.: Az Etelburg alapfilozófája szerint arra törekszünk, hogy megőrizzük a múlt értékeit a jövő számára annak fenntarthatósága érdekében. Az egyik ilyen érték a kézírás. Ennek fontossága vitathatatlan és számunkra olyan jelentőséggel bír, hogy doktori kutatásom is ennek a témának szenteltem. Olyan termékeket szeretnénk létrehozni, legyen szó íróeszközről vagy másról, melyek azon túl, hogy kiszolgálják az alapvető funkciókat és megfelelnek az ergonómiai követelményeinknek, maximálisan kiterjesztett élettartammal rendelkeznek, azaz alkalmasak generációk kiszolgálására és szervizelhetőségük biztosított. Ezt a megfelelő anyagválasztással, moduláris rendszereink kompatibilitásának megőrzésével és állandó fejlesztésével érjük el. Az eszközök fejlesztése mellett keressük a kézírás megőrzésének más útjait is, ennek érdekében fejlesztéseken dolgozunk nemcsak a jelenlegi, de a következő generációk számára is.

Szerintetek milyen a jó töltőtoll, és mitől lesz az Etelburg innovatív vagy versenytársaitól különböző?

M. P.: Már az első projektünk kapcsán merészen választottunk egy, az acéllal vetekedően strapabíró anyagot, melynek a súlya viszont a hagyományos tollakkal is felveszi a versenyt. Ez volt a perunal, a repülőgépeknél használt alumínium. Rainbow termékcsaládunk r.feather töltőtolla mellé tinta, az r.ink, mobiltelefonos applikáció, az r.app és végül a zászlóshajónak tervezett tintakeverő gépünk prototípusa, az r.pro is elkészült. Ennek a közeljövőben remélhetőleg le is zárul a szabadalmi bejegyzése. Azt szoktuk mondani, hogy mi sem tollgyártók, sem kütyügyártók sem vagyunk. A két nagy birodalom határán bontogatjuk vitorláinkat.

Milyen újdonságokra várhatunk a közeljövőben és milyen hosszútávú céljaitok vannak?

M. G.: Igyekszünk a fókuszunkat és aktuális projektjeinket tartani. Jelenleg az r.feather gyártásoptimalizálásán dolgozunk, illetve hamarosan ráfordulunk az r.pro színkeverőberendezésünk gyártáselőkészítésére. A doktori kutatásom részeként született meg a DPAF I. tollcsaládunk egy nemrég sikeresen lezárult közösségi finanszírozású projekt keretében. A háttéradatok feldolgozásának segítségével vizsgáljuk, milyen egyéb változatait szeretnénk még elkészíteni ennek a tollnak, illetve megkezdtük a DPAF II. projekt előkészítését. Nagyon sok a tervünk: a tollakon túl szeretnénk más kiegészítőkkel és további izgalmas termékekkel foglalkozni, de ahhoz, hogy ezekkel haladni tudjunk, sínre kell raknunk a jelenleg futó projektjeinket. Folyamatosan bővítjük erőforrásainkat, de lehetőségeink korlátozottak. Ez hosszú folyamat, de ahogy termékeinket is hosszú élettartamra tervezzük, cégünket is többgenerációsnak szánjuk, és abban bízunk, hogy gyermekeink továbbviszik családi vállalkozásunkat.

Portréfotók: Sebestyén László

Etelburg | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
A cseh vidék lehetőségei | Könyvismertető
architecture

A cseh vidék lehetőségei | Könyvismertető

A Možnosti vesnice, avagy Vidéki lehetőségek című, frissen megjelent kötet tizenkét cseh falu urbanisztikai portréja. Alternatív útikönyv az építészetrajongók és a kíváncsi felfedezők számára, miközben építészeknek, polgármestereknek és a régió más országainak adhat ihletet, a reflektorfényt a nagyvárosokról a vidékre irányítva. A szerző-és alkotópáros, Michaela Hečková és Matěj Chabera közös
Isztria ízei Szlovéniából, reggelire | Istrian Breakfast
egyéb

Isztria ízei Szlovéniából, reggelire | Istrian Breakfast

Az Istrian Breakfast egy olyan, szeretettel kifejlesztett turisztikai termék, mely autentikus élményekkel és ízekkel gazdagítja szlovén Isztria látogatóit. Az Istrian Breakfast tartalmaz egy kizárólag helyi termelőktől származó alapanyagokból összeválogatott reggelicsomagot, amely biztosítja, hogy tápláló és kiegyensúlyozott reggelivel indíthassuk napjainkat a szlovén Isztrián. A reggeli csomagot kis turistaszálláshelyekre szállítják ki. A
Üvegbe zárt vízi világ | TOP 5
egyéb

Üvegbe zárt vízi világ | TOP 5

A víz alatti világ csodái és rejtelmei nincsenek is tőlünk olyan messze, mint az gondolnánk. A fantasztikus vízi lényeket és élővilágot gyönyörű akváriumok hozzák közel hozzánk bármilyen távol is legyünk tőlük a világban. Ma Kelet-Európa legszebb és legkülönlegesebb akváriumaiból állítottuk össze gyűjtésünket. Haus des Meeres | Ausztria Bécsben találjuk a Haus