fbpx
Nyomj Entert

A minimalista építészet legendája tervezte ezt a horvát kápolnát

A szigorú tisztaság és korszerű minimalizmus jellemzi ezt a kápolnát, ami Álvaro Siza Vieira tervei alapján készült a Horvát Zagorje régióban, Zágrábtól északra, a szlovén határhoz közel. A koncepciót a pontosság és következetesség elvei alakították. A végeredmény pedig egy fölösleges elemektől mentes szakrális tér, ahol az egyetemesség mellett az építész egyéni poétikája is szintén jelen van.

Tizenkét évvel ezelőtt Álvaro Siza Vieira portugál építészt bízták meg, hogy tervezze meg a Miljana család magánbirtokának új kápolnáját. Az épület a barokk kastélybirtok egyik lejtőjének legmagasabb részén található, ahonnan kilátás nyílik Zagorje kékes színű hegyvonulataira.

Az építész a legalapvetőbb formára egyszerűsítve egy monolitikus tömeget alkotott meg, aminek anyagiságát a kettősség jellemzi: a külső falakat természetes mészkőlapok, míg nyolc méter magasságú belterét látszóbeton borítja. A beltér egyetlen dekorációs elemét a betonfelület zsaluzata és annak rögzítésére szolgáló mélyedések adják.

A természetes fény csupán egy alacsony, vízszintesen elhelyezett nyíláson keresztül jut be az oltár mögé, több szerepet hagyva a mesterséges fénynek. Az ókeresztény templomokat megidézve csak a legszükségesebb berendezési tárgyak kaptak helyet. A beltér egyik fő eleme egy különleges fakereszt, amelynek formája Siza egyik legfontosabb korábbi munkáját, a híres Marco de Canavezes-i Santa Maria templomban található kereszt alakját idézi meg.

Fotók: Miljenko Bernfest, Damir Fabijanić

Forrás: ArchDaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük