fbpx
Nyomj Entert







Könnyed, tömör, légies | Timona Kulturális Központ és Kollégium

Téglahomlokzat acél hangsúlyokkal, légies elrendezésben: a romániai UNITH2B építészeti iroda által kialakított kollégium épülete amellett, hogy kortárs megoldásokat alkalmaz, jól illeszkedik épített környezetéhez.

A Timona Kulturális Központ és Kollégium az építkezésre rendelkezésre álló terület nagy részét elfoglalta, így egy kisebb udvarral és a ház mentén húzódó, hosszú úttal egészül csak ki. Az építészek a közösségi helyiségeket az utcafronton helyezték el, a belső úttal ellentétes irányban helyezkednek a személyesebb terek, köztük az irodahelyiségek és egy kápolna, az épület második és harmadik szintjén pedig hálótermek találhatók. Bár a kollégium tömege első látásra tömörnek tűnhet, a terek elrendezése és a kis belső udvarok könnyed légkört teremtenek.

Az épület kialakításában a kihívást a helyszín jelentette: a kollégium Bukarest egyik sajátos építészetéről ismert városnegyedében, a Cotroceniben kapott helyet – különös figyelmet kellett fordítani arra, hogy az új fejlesztés a környék jellegéhez illeszkedjen. A javasolt tervek alapján az épület utolsó emeletének belső tereit csökkentették, a felszabaduló területre pedig egy fém pergolát építettek, ezzel is hozzájárulva a homogén homlokzat létrehozásához, mely így könnyebben igazodik a szomszédos épületekéhez.

Fotók: UNITH2B

UNITH2B | Web | Facebook | Instagram

Forrás: BigSEE

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük