Korszerű és antik városarculat | Kadaň, Csehország

Korszerű és antik városarculat | Kadaň, Csehország

Újabb városarculati pályázatot vitt sikerre a CZECHDESIGN csapata. Az észak-csehországi Kadaň település a Colmo designstúdió  jóvoltából büszkélkedhet új arculattal, melyet legjobban a következőképp írhatunk le: hagyományok tisztelete, modern köntösben.

A német határ közelében található Kadaň számtalan érdekességet tartogat az ide érkezőknek, nem véletlenül választották meg 2010-ben Csehország-Morvaország legszebb városának. A középkori gyökerekkel rendelkező város látványosságai közé tartozik a XV. században alapított, csodaszép kerttel rendelkező ferences kolostor, az 1260-ban felépített királyi vár, valamint itt találjuk a csehek legszűkebb sikátorát, a mindössze 66 centiméter széles Katova utcácskát is.

Az Ohře folyó partján fekvő, 18 000 lakosú városnak a studio Colmo tervezhetett új arculatot. A meghívásos pályázat szervezője ezúttal is a CZECHDESIGN volt. A versenyen hat pályázó indult: a kadaňi születésű Lukáš Kocelský, Věra Marešová, a Jakub Vaněk studio (ők tervezték többek között Prága 3. kerületének arculatát is, melyről mi is beszámoltunk egy korábbi cikkünkben), a Dipozitiv Studio,  Kateřina Šedá építész és Kristína Drinková tervezőgrafikus párosa, valamint a végül győztesnek választott studio Colmo.

A 2008-ban alapított Studio Colmo pályázatában arra törekedett, hogy harmonikus egységet teremtsen a város régmúltja és jelene között, vizuális formában. A tervezők, Markéta Hanzalová és Miroslav Roubíček olyan arculattal álltak elő, amelyben egyszerre jelenik meg hagyományos és modern betűkészlet: talpas és talpatlan karakterek kerülnek egymás mellé, sajátossá téve a településhez köthető különféle feliratokat.

A designerek által kigondolt sajátos ötvözet legkarakteresebb eleme a Kadaň városnév kezdőbetűje, mely az antik betűtípusok formavilágából merít. A studio Colmo által életre hívott friss, játékos, ugyanakkor letisztult városarculat jó példája annak, hogyan állítható egymás mellé múlt és jelen úgy, hogy azok nem egymás ellentéteiként hatnak, hanem közösen, egymást erősítve mutatnak egy irányba.

Fotók: CZECHDESIGN / Colmo

Forrás: czechdesign.cz  

továbbiak
Környezetbarát cipő óceánból gyűjtött hulladékból | CCILU
design

Környezetbarát cipő óceánból gyűjtött hulladékból | CCILU

A CCILU cipőmárka új megoldást talált ki a műanyaghulladék-válság kezelésére, és megalkotta a GreenPlax nevű tornacipőt, amely teljes mértékben környezetbarát és kizárólag műanyaghulladékból készül. A GreenPlax létrehozásához a márka közvetlenül az óceánból gyűjti össze a szemetet és alakítja át újrafelhasználható alapanyaggá. Egy pár cipő tulajdonképpen harminc PET-palacknak felel meg: a
Hordozható hangstúdió | AudioWow
news

Hordozható hangstúdió | AudioWow

Kicsi, vezeték nélküli hangkártya, amely professzionális hangstúdióvá alakítja okostelefonunkat. Megérkezett az AudioWow! A legtöbb okostelefon rendkívül fejlett teljesítményű kamerával rendelkezik, amellyel könnyedén tudunk nagy felbontású képeket vagy videókat készíteni. Ez rendkívűl kényelmes lehet akár egy fotós számára is. A beépített mikrofonok esetében ez már nem teljesen egyértelmű – ezen szeretne most
Cseh design a Costa Rica-i dzsungelben_02 | Art Villa
architecture

Cseh design a Costa Rica-i dzsungelben_02 | Art Villa

Brazília brutalista építészetét idézi a Formafatal építésziroda által tervezett betonvilla. Cseh design a Costa Rica-i dzsungelben, második rész. A Formafatal [http://www.formafatal.cz] építésziroda igazán magára talált a Costa Rica-i dzsungelben. A nemrég általunk is bemutatott Atelier Villa [https://hypeandhyper.com/cseh-design-a-costa-rica-i-dzsungelben-atelier-villa/] megtervezése után felavatták az Art Villas Resort