Kortárs és klasszikus együttélése egy művészetrajongó varsói otthonában

Kortárs és klasszikus együttélése egy művészetrajongó varsói otthonában

Magdalenę Romanowską belsőépítész egy 19. század végén épült bérházban lévő lakást alakított át grafikusként dolgozó megbízója otthonává, melyet designklasszikusokkal rendezett be, és utazásokon összegyűjtött tárgyakkal és különleges művészeti alkotásokkal tett igazán egyedivé.

Már a lakásra vetett első pillantás egyértelművé teszi, hogy a Varsó Śródmieście negyedében található otthon grafikusként dolgozó tulajdonosa igazi művészetrajongó, aki a tervező, Magdalenę Romanowską csalhatatlan érzékének segítségével keveri az értékesebb műalkotásokat a szentimentális csecsebecsékkel. A bérházat nem kímélte a történelem, a második világháborúban egy jó része leégett, ám később az eredeti tervek alapján újjáépítették azt, és a tulajdonos is a történelmi értékeket nagy becsben tartva újíttatta fel a belső teret és a nyílászárókat. A megrendelő álma az volt, hogy egy modern enteriőrt alkossunk, miközben az megőrzi és kiemeli a tér eredeti elemeit, beleértve a magas mennyezetet, a halszálkamintás parkettát és a faragott panelekkel díszített ablakkereteket.” – mondja Magdalenę.

A lakás elegáns „csontvázára” a nagyvonalú hatásért csupa nemes, magas minőségű anyagból építkeztek, így az enteriőrben nagy hangsúlyt kap a carrarai márvány, az olajozott tölgyfa és a sárgaréz, amit természetes szövetekkel tesznek lágyabbá. A tárolást okos beépített bútorokkal tették praktikussá, hogy a lakó egy szempillantás alatt elpakolhassa a holmijait a letisztult hatás érdekében. Az étkező és konyha polca például kétoldalú: míg az egyik fele a művészi tárgyaké és a kávéfőzőé, az előtér felőli oldalon előszobaszekrényként funkcionál. Az étkezőben mégsem a polc dominál a térben, hanem a középre került, nagyméretű étkezőasztal és a hozzá párosított klasszikus, Breuer Marcell által 1928-ban tervezett Cesca székek. A helyiség egy monumentális, de üvegezettsége miatt légies ajtóval van elválasztva a nappalitól. A konyhában is az egyszerűség dominál: a fehér, rejtett fogantyús szekrényfrontokra márványpult került, felső szekrények helyett pedig egy óriási tükörrel nagyítják a teret optikailag.

A nappaliba is jutott designklasszikus: a puha, visszafogott színű kanapét egy Le Corbusier által tervezett csővázas fotel, az LC2 egészíti ki. A dohányzóasztal melletti székek is egy ikon újraértelmezései: Jean Prouve Capitol Complexét Pierre Jeannaret szabta át kortárs vonalvezetéssel. A berendezések színvilágát pedig Le Courbusier Les Couleures című színtáblázata ihlette.

A hálószoba minimalista berendezést kapott a nyugalom jegyében, amit többek közt Teresa Pągowska, Józef Pankiewicz és Matthieu Cosse festményei és grafikái dobnak fel. A fürdőszoba főszereplője a carrarai márványból készült mosdókagyló, a falakra pedig egy szándékosan egyszerű, 5x5 cm-es fehér csempét választottak, hogy ne vonja el a figyelmet.

Tervezés: Romanowską Studio | Instagram

Forrás: Label
Fotók: Romanowską Studio és ONI Studio

továbbiak
150 év alatt Budapest körül Zsendovits Ábellel
lifestyle

150 év alatt Budapest körül Zsendovits Ábellel

Emberek, szavak, épületek, történetek és hangulatok – ebből és még sok minden másból jött létre az elmúlt 150 év során az a Budapest, amit ma ismerünk. Az évforduló kapcsán olyan embereket kérdezünk a magyar főváros múltjáról, jövőjéről, illetve a Budapesthez fűződő személyes kapcsolatukról, akik ezer (de minimum százötven) szállal kötődnek hozzá.
Tönkreteszi Közép-Európát az olcsó ukrán gabona
business

Tönkreteszi Közép-Európát az olcsó ukrán gabona

A nagy mennyiségben beszállított ukrán gabona, és az import gazdasági következményei nemcsak Közép-Európa gazdái között okoztak zavart az elmúlt hónapokban, hanem a lengyel politikai életben is – az ország mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere, Henryk Kowalczyk az egyre erősödő tiltakozások, valamint a helyzet kilátástalansága következtében április 5-én lemondott pozíciójáról. Jelenleg úgy tűnik,
Milan Kundera Könyvtár nyílt Brnóban
lifestyle

Milan Kundera Könyvtár nyílt Brnóban

Az intézmény április 1-jén, a világhírű cseh író 94. születésnapján nyitotta meg kapuit a brnói Morva Könyvtár épületében. Milan Kundera 1929-ben született Brnóban, 1975-ben Franciaországba emigrált és azóta ott él. Pályafutása során számos irodalmi díjat nyert, legismertebb műve az A lét elviselhetetlen könnyűsége. Kunderát 1979-ben megfosztották hazája állampolgárságától, azonban 2019-ben