Milan Kundera Könyvtár nyílt Brnóban

Milan Kundera Könyvtár nyílt Brnóban

Az intézmény április 1-jén, a világhírű cseh író 94. születésnapján nyitotta meg kapuit a brnói Morva Könyvtár épületében.


Milan Kundera 1929-ben született Brnóban, 1975-ben Franciaországba emigrált és azóta ott él. Pályafutása során számos irodalmi díjat nyert, legismertebb műve az A lét elviselhetetlen könnyűsége. Kunderát 1979-ben megfosztották hazája állampolgárságától, azonban 2019-ben újra megadták neki. 2020-ben elnyerte a cseh Franz Kafka irodalmi díjat. Egy újabb fontos lépés az író hazájával való ellentmondásos kapcsolatában a szülővárosában nyílt könyvtár.

Az intézmény Kundera személyes archívumát és levelezésének egy részét is tartalmazza, amelyeket 2022-ben szállítottak Franciaországból Csehországba. A dokumentumokat és az archívumokat fokozatosan beszkennelik és digitalizálják, így az olvasók online is hozzáférhetnek majd. A könyvtár a fő rendeltetése mellett előadásoknak, vitáknak, beszélgetéseknek és más irodalmi rendezvényeknek is otthont ad majd Kundera munkásságával, illetve a cseh és a világirodalomban elfoglalt helyével kapcsolatban.

Forrás: kafkadesk.org