fbpx
Nyomj Entert

Közel a városhoz, összhangban a természettel | Jánszky Design

Az építész-belsőépítész Jánszky Györgyi Teréz saját otthonának és műtermének tervezte a 2017-ben épült, Ürömhegyen álló házat. Az egyszerű, hétköznapinak mégsem nevezhető ház a természetre jellemző, feltöltő környezetet biztosítja a városból könnyen megközelíthető módon.

Bent, mégis kint – Jánszky Györgyi Teréz ezt a nevet adta a saját otthonául szolgáló épületnek, melyet Markó Balázs építésszel közösen tervezett. Az elnevezés lefedi az alapvető igényt, melyet a tervezés során szem előtt tartottak, azaz hogy egyformán adódjon a lehetőség a kint és a bent eltöltött időre is. „Az épület térszervezésének alapját az képezi, hogy ha szükséges, meglegyen a lehetőség az elvonulásra, de ugyanúgy arra is, hogy a család minden tagja – akár barátokkal kiegészülve – tudjon együtt hasznos időt tölteni. Mindezt pedig olyan térben, mely egybenyitható a természettel: ahol kint is vagyunk, és egyben bent is” – fogalmaz Jánszky Györgyi.

A lejtős telken álló ház lakótere egy kerti, tehát kültéri, fedett lépcsőről érhető el. A lakótér ilyen módon történő kiemelésével építészeti hangsúlyt kap az a csodálatos panoráma, mely a lakrész hatalmas üvegfalain keresztül nyílik a szomszédos hegyekre és völgyre. Az enteriőrben a fehér műgyanta padló és a látszóbeton mennyezet gondoskodnak arról, hogy a figyelmünk bent is a természet felé irányuljon – és természetesen a közöttük húzódó üvegfalak is, melyek közül a leglátványosabb a nappali megdöntött üvegfelülete. „A nappali délnyugati tájolású, az óriás ablakon keresztül a napnyugtát lehet megcsodálni. A felület megdöntése a nyári nap besugárzására adott válasz, előtetőként szolgál. A megdöntés szögét úgy határoztuk meg, hogy téli időszakban, amikor a napsugárzás beesési szöge alacsonyabb, beengedje a fényt” – meséli az építész-tulajdonos.

A ház bútorozása is az anyaghasználat egyszerűségét követi: a matt fehérre festett beépített bútorok kísérői pasztell színű kárpitok. Az első kert mellett egy hátsó, átriumos terasz is épült, mely az intimitás, az elvonulás és a megnyugvás szimbóluma az élettérben, de, ahogy Jánszky Györgyi leírja, funkcionális jelentőséggel is bír. „A nyári időszakban ez hűvösebb kertrész az olvasás, a pihenés, a gyerekeknek pedig bármely évszakban a játék helyszíne. A térnek kapcsolata van a konyhával, így ez a terasz grillezéshez is remek helyszín. Praktikus, hogy a szülők könnyen ráláthatnak a gyerekekre bentről, így ők biztonságban tudnak játszani”.

„Itt kint vagyunk, és mégis bent.”

Jánszky Design | Web | Facebook

Fotók: Jaksa Bálint

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük