Közép-kelet-európai kiállítókkal indul a viennacontemporary

Közép-kelet-európai kiállítókkal indul a viennacontemporary

Ma startol a közép-kelet-európai régió egyik legnagyobb presztízsű kortárs művészeti vására, a bécsi viennacontemporary, ahol közel hetven galéria mutatja be művészeit.

A hazai galériák számára az egyik legfontosabb esemény minden évben a viennacontemporary nevű művészeti vásár, hiszen míg a világ nagyobb expóin, mint az Art Baselen vagy a Frieze-en a kínálat kis szeletét képezi a közép-kelet-európai művészet, addig Bécsben ez kerül az abszolút középpontba. A szeptember 8. és 11. közt megrendezett art fair különösen a kisebb galériáknak nagy lehetőség, hiszen sokan itt lépnek ki először a nemzetközi porondra.

Fotó: viennacontemporary Facebook

Tizenhét ország mintegy hetven galériája állítja ki kínálatának legjavát a régió művészeti központjában. Legnagyobb számban persze osztrák intézmények érkeznek, azonban emellett bolgár, cseh, német, grúz, olasz, dél-koreai, lett, litván, lengyel, román, szerb és szlovén művészeket is láthatunk. Ukrajna három helyszínnel is jelen lesz: a Voloshyn Gallery, a The Naked Room és a TSEKH Gallery érkezik Kijevből, orosz kiállító viszont nem szerepel a listán. Magyarországot az acb Galéria, az Einspach Fine Art & Photography, a Glassyard Gallery és a Kisterem képviseli, illetve a Bécsben és Budapesten egyaránt jelen lévő Galerie Knoll. Ez azt jelenti, hogy Magyarország jelenléte kifejezetten hangsúlyos lesz: a házigazda Ausztria mellett egyedül Németország állít ki több standon.

Nest installáció Fotó: Biró Dávid/Kisterem

A vásárhoz kapcsolódóan vezetett túrákon, színházi előadásokon, filmvetítéseken is részt vehetünk. A 2022-es fókusz a Statement Ukraine címet viseli, ezzel az ukrajnai eseményekre reagálnak a szervezők, és többek közt az ország kultúrájának jövőjéről szerveznek bárki számára nyitott panelbeszélgetést. Ukrajna kiemelt szerepe miatt a rendezvény előkészítésében Yana Barinova, Kijev város korábbi kulturális tanácsnoka is részt vett.

Idén új helyszínként a Kursalon Vienna impozáns, neoreneszánsz épületét választották. Ez turisztikai szempontból is érdekes, hiszen legnagyobb előnye, hogy a történelmi belváros középpontjában áll, így könnyedén felfedezhető innen indulva a város legtöbb múzeuma és nevezetessége.

Mikor? 2022. szeptember 8–11.
Hol? Kursalon Vienna, Johannesgasse 33, 1010 Bécs
Jegyek és további információk itt


Borítókép: Tombor Zoltán: Trouvaille, 2022/Einspach Fine Art & Photography

továbbiak
Rév Marcell Emmy-díjat nyert az Eufóriáért
fotográfia

Rév Marcell Emmy-díjat nyert az Eufóriáért

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb sorozata, az Eufória „The Theater and Its Double” epizódjának operatőri munkájáért kapta meg a magyar operatőr az elismerést. Arra egyelőre még egy hetet kell várni, hogy kiderüljön, kik lettek a legjobb színészek, illetve mely sorozatok érdemelnek díjat, ugyanis ezúttal a technikai kategóriák elismeréseit osztották ki.
Új otthont találni a portugál tengerparton | Leaving the city SPECIAL
business

Új otthont találni a portugál tengerparton | Leaving the city SPECIAL

Ablakokban libegő, száradó wetsuitok, lépcsőknek támasztott szörfdeszkák, éjfélkor fürdőruhában fagyizó ötévesek és virágoktól roskadozó zsakaranda-fák – Lisszabontól 15 km-re délre, Costa da Caparicán járunk, a portugál óceánpart különös kisvárosában. Itt talált új otthonra Liptay Dávid és Liptay-Baráth Anna, a Blitz Pizza alapító házaspárja, akik nemhogy a várost, Budapestet, de az országot,
Több száz műtárgy érhető el jutányos áron két belvárosi galériában
art

Több száz műtárgy érhető el jutányos áron két belvárosi galériában

Nem mindennapi kiállítással és vásárral várja szeptember 1. és 23. között a látogatókat a Virág Judit Galéria, illetve a Bodó Galéria és Aukciósház. Németh Miklós festő- és grafikusművész több mint hatszáz műve kerül a piacra, lehetőséget biztosítva az érdeklődőknek, hogy elérhető áron kortárs festményekkel díszítsék falaikat. Németh Miklós (1934-2012) művészetét