fbpx
Nyomj Entert

Közép-kelet-európai kiállítókkal indul a viennacontemporary

Ma startol a közép-kelet-európai régió egyik legnagyobb presztízsű kortárs művészeti vására, a bécsi viennacontemporary, ahol közel hetven galéria mutatja be művészeit.

A hazai galériák számára az egyik legfontosabb esemény minden évben a viennacontemporary nevű művészeti vásár, hiszen míg a világ nagyobb expóin, mint az Art Baselen vagy a Frieze-en a kínálat kis szeletét képezi a közép-kelet-európai művészet, addig Bécsben ez kerül az abszolút középpontba. A szeptember 8. és 11. közt megrendezett art fair különösen a kisebb galériáknak nagy lehetőség, hiszen sokan itt lépnek ki először a nemzetközi porondra. 

Fotó: viennacontemporary Facebook

Tizenhét ország mintegy hetven galériája állítja ki kínálatának legjavát a régió művészeti központjában. Legnagyobb számban persze osztrák intézmények érkeznek, azonban emellett bolgár, cseh, német, grúz, olasz, dél-koreai, lett, litván, lengyel, román, szerb és szlovén művészeket is láthatunk. Ukrajna három helyszínnel is jelen lesz: a Voloshyn Gallery, a The Naked Room és a TSEKH Gallery érkezik Kijevből, orosz kiállító viszont nem szerepel a listán. Magyarországot az acb Galéria, az Einspach Fine Art & Photography, a Glassyard Gallery és a Kisterem képviseli, illetve a Bécsben és Budapesten egyaránt jelen lévő Galerie Knoll. Ez azt jelenti, hogy Magyarország jelenléte kifejezetten hangsúlyos lesz: a házigazda Ausztria mellett egyedül Németország állít ki több standon.

Nest installáció
Fotó: Biró Dávid/Kisterem

A vásárhoz kapcsolódóan vezetett túrákon, színházi előadásokon, filmvetítéseken is részt vehetünk. A 2022-es fókusz a Statement Ukraine címet viseli, ezzel az ukrajnai eseményekre reagálnak a szervezők, és többek közt az ország kultúrájának jövőjéről szerveznek bárki számára nyitott panelbeszélgetést. Ukrajna kiemelt szerepe miatt a rendezvény előkészítésében Yana Barinova, Kijev város korábbi kulturális tanácsnoka is részt vett.

Idén új helyszínként a Kursalon Vienna impozáns, neoreneszánsz épületét választották. Ez turisztikai szempontból is érdekes, hiszen legnagyobb előnye, hogy a történelmi belváros középpontjában áll, így könnyedén felfedezhető innen indulva a város legtöbb múzeuma és nevezetessége.

Mikor? 2022. szeptember 8–11.
Hol? Kursalon Vienna, Johannesgasse 33, 1010 Bécs
Jegyek és további információk itt


Borítókép: Tombor Zoltán: Trouvaille, 2022/Einspach Fine Art & Photography

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük