Kozmikus bútordarabok | Bohinc Studio

Kozmikus bútordarabok | Bohinc Studio

Nőies, kifinomult geometria sajátos, felismerhető formanyelvvel és minőségi anyagokkal társítva: a Bohinc Studio bútordarabjaiban, melyekben az égitestek és a kozmosz is fontos szerepet játszanak, az ékszer- és a formatervezés világa találkozik. Mutatjuk!

A szlovén származású Lara Bohinc hamar elkötelezte magát a divat, az ékszerek és az építészet irányába. Tanulmányait tervezőgrafika és formatervezés szakirányon végezte a Ljubljanai Képzőművészeti Akadémián, majd később Londonba költözött, hogy az ékszertervezés mesterségét is elsajátítsa. Mielőtt megalapította volna saját stúdióját, olyan elismert márkáknak is dolgozott, mint a Cartier, a Gucci vagy a Montblanc.

Munkássága nagyon sokoldalú: Lara szenvedélyes híve az egyetemes, jó, egyedi designnak. Sajátos stílusa ellentmondások keveréke – merész, mégis könnyed, szögletes, mégis finom és nőies. A tárgyaiban rejlő, ikonikus esztétika nemcsak a formavilágnak, hanem az anyagválasztásnak és megmunkálási technikának is köszönhető: a hagyományos mesterségeket tiszteletben tartva a tervező előszeretettel támaszkodik a legfrissebb ipari technológiákra is. Elmondása szerint a kettő ötvözése nemcsak kortárs, de környezetkímélő megoldásokat is eredményez.

Saját stúdióját 2016-ban indítottal el Bohinc Studio néven, majd később 2017-ben megnyitotta a márka showroomját is London egyik leghangulatosabb negyedében, Notting Hillben.

Az olyan alapanyagok mellett, mint a kő, a kerámia, az üveg és a fa, bútorkollekcióinak egyik jellegzetes eleme a fém – ami nemcsak az ékszertervezés területén használt legnépszerűbb alapanyag, de egyben fenntartható is, végtelen újrahasznosítási lehetőségekkel bírva. A fémmegmunkálási technikák gyakran társulnak geometrikus, mégis meglepően nőies formákkal, és nem utolsósorban az asztrológiai referenciák gyakran visszatérő motívumrendszerével.

Ilyen például a Since the World is Round (Mivel a világ kerek – a szerk.) elnevezésű kollekciója, amelyben a tervező nemcsak új szintre emelte az égitestek iránti csodálatát, hanem a márka életében először sajátos székekkel is debütált. A bútorkollekció egészét a bolygó és a Hold keringési pályája inspirálta, ami a minimalista és elegáns székek íves vázszerkezetében köszön vissza. A Since the World is Round részeként megalkotott The Solar Chair szék sajátosságát például annak asszimetrikus kerete adja: kör alakú ülő- és hátlapja, ahogy a név is utal rá, a napfelkeltét és napnyugtát hivatott szimbolizálni.

The Solar Chair

Planetaria nevet viselő kollekciója is egy égitest, pontosabban a Szaturnusz előtt tiszteleg. „Mindig is lenyűgöztek a kozmikus formák és hogy azokat bútordarabokká alakítsam” – mondta el a tervező. „A kollekció a Szaturnusz bolygó iránti rajongásomat tükrözi; az égitest olyan, mintha saját gyűrűi tartanák fogva: ez inspirálta ezeket a gömb- és hengerszerű kompozíciókat” – tette hozzá.

A kollekciót egy álló- és asztali lámpaszett, egy kanapé, egy zsámoly és egy konzolasztal alkotja, amelyek formavilága egyszerre geometrikus és organikus.

A Planetaria lámpatestek a Szaturnusz analógiájára épülnek: a lámpa foglalatát három körív alkotja, amelyek gömbbé állnak össze, ebben egy üveg- vagy sárgarézgömb kapott helyet. A világítást kis LED-fényforrások biztosítják, izgalmas fénytöréseket és reflexiókat eredményezve.

A 2020-as Londoni Design Fesztiválon bemutatott, legújabb munkái az ion (jelentése görögül: menni) nevet viselik, ezek az égitestek vizsgálása mellett további gondolatiságot is hordoznak magukban. Az ion tárgykollekció formavilága Lara egyik korábbi koncepcióját, a Jupiter vázát gondolja újra: a Jupiter gyűrűi ezúttal hengeres fényforrássokká alakulnak át. A végeredmény futurisztikus hatást kelt, ezzel párbeszédben pedig a tárgyakat bemutató fotókampány koncepciója egy alternatív jövőképből inspirálódik.

„Az elmúlt hónapokban, mint sokan mások, én is többször elmélkedtem azon, hogy milyen lesz a jövő. A pandémia csendje alatt, miközben az emberek városi közegből vidékre költöztek, a természet egyre erőteljesebbnek és élénkebbnek tűnt. A fotók elkészítésekor is egy ilyen jövőt képzeltünk el, amelyben a növények újra birtokba veszik az elhagyatott városi épületeket” – részletezte Lara.

További geometrikus, kifinomult és asztrológiai referenciákat rejtő bútordarabokért kövessétek ti is a Bohinc Studio honlapját vagy Instagram-oldalát.

Bohinc Studio | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Bohinc Studio

továbbiak
Egy fecske, ha nyarat csinál – ételek új köntösben a Fruccola Birdtől
news

Egy fecske, ha nyarat csinál – ételek új köntösben a Fruccola Birdtől

Az elmúlt hónapok még inkább rávilágítottak a helyes étkezés fontosságára, ám az idő- és energiahiány sokszor túl nagy akadály. Szerencsére vannak olyan innovátorok, akik nemcsak a mára, de a holnapra is gondolnak: a Fruccola Bird ételautomatái hamarosan az ország sok pontjára elrepítik és ott kínálják a tápláló, színes, íz- és
Embert vihet az űrbe a Neutron rakéta | Rocket Lab
news

Embert vihet az űrbe a Neutron rakéta | Rocket Lab

Peter Beck, a Rocket Lab vezérigazgatója szerint legújabb rakétatervük, mely a Neutron nevet viseli, már embereket is képes lesz az űrbe juttatni. A Neutron egy negyven méter magas, nyolctonnás, újrafelhasználható hordozórakéta, amelyet „műholdegyüttesekhez, mélyűrbeli küldetésekre és emberi űrrepülésekre terveztünk” – közölte a társaság. A 2006-ban alapított, kaliforniai Rocket Lab jelenleg az
Szállodává alakítják Breuer Marcell brutalista épületét
architecture

Szállodává alakítják Breuer Marcell brutalista épületét

A magyar származású építész, Breuer Marcell tervezte azt a connecticuti brutalista épületet, amelyet most egy Bauhaus-rajongó építész-fejlesztő hotellá szeretne alakítani. Az 1970-ben átadott épületet Breuer Marcell eredetileg az Armstrong Rubber Co. gumigyártó cég felkérésére tervezte, majd 1998-ban a Pirelli vásárolta meg azt. 2003-ban az IKEA tulajdona lett, de kihasználatlan maradt.