„Küldetésünk, hogy az emberek jobban megértsék egymást” | Kvalitný Slang

„Küldetésünk, hogy az emberek jobban megértsék egymást” | Kvalitný Slang

Red flag, liter, vidlibus. Lehet, hogy valakinek egyértelmű a jelentésük, míg mások meglepődnek, hogy egy elsőre ismerősen csengő szót nem tudnak az adott szövegkörnyezetben értelmezni. Ráadásul olyan szó is megütheti a fülünket, amit életünkben nem hallottunk még. A szlengek változatos világa olykor kifürkészhetetlen, de nagy szerencsénkre akadnak olyanok, akik kreatív módon segítenek minket.


A szlovák Kvalitný Slang csapatának nemes küldetése, hogy kellő humorral fűszerezve az emberek jobban megértsék egymást. A pozsonyiak a keletiekkel, a férfiak a nőkkel, a szülők a gyerekekkel. Fontos, hogy nem próbálnak a szlenget megalkotók szerepébe kerülni, sokkal inkább szeretnék feltérképezni, majd pedig rögzíteni a fiatalok és a szubkultúrák nyelvét mindannyiunk, illetve a jövő nemzedéke számára. A társadalmunk sokszínű, így a nyelvünk is az. A kreatív projektet nevezhetnénk „szlengszótárnak” is akár, amely sajátos vizuális világával már idő előtt betört az internetre.

A Kvalitný Slang története 2018-ig nyúlik vissza, amikor Pavol Bartoš megalapította Facebook oldalát, ahol mindenki megoszthatta kedvenc kifejezéseit az ország bármely részéről. Egy idő után képzett grafikusként az Instagramon is felélesztette a profilt, ahol pedig már  illusztrációkkal együtt elevenedtek meg a szavak. Később Pavol egy kis szünetet tartott a szívügyének számító projektben, viszont összeállt egy csapat, akikkel közösen elkezdtek dolgozni egy szlovák „városi szótáron”.

A Kvalitný Slang projekt legalább annyira szól a vizualitásról, mint a szavak jelentéséről – a grafikák mindig a szónak megfelelő érzelmet és hangulatot idézik. A grafikai elemek megtervezése Pavol mellett Marek Ciesarík feladata is, akiket csapatuk mellett az internetet felrobbantó mémképek is inspirálnak.

A projekt egyik, ha nem a fő iránya egy olyan könyv, amely betekintést nyújt a szlovák nyelv modern szlengjének világába. A könyvben hasonlóan, mint az online felületen, megismerkedhetünk a legújabb szótrendekkel és a Z-generáció kifejezésmódjaival. Emellett azt is megtudhatjuk, hogy ez miképpen befolyásolja a nyelvet és a kultúrát. A könyv „népszerű tudományos” stílusban íródott, így könnyen olvasható és érthető, miközben szórakoztató is.

Kíváncsiak voltunk, hogy mi lehet a legkedvesebb kifejezése egy olyan embernek, akinek mindennapjai a szavak körül forognak. Megkérdeztük hát Pavolt, aki szellemesen  csak ennyit mondott: „Nem tudnék egyet választani. A szleng feltérképezése olyan nehéz, mint a fekete mágiával való küzdelem. Sokszínű, mindig változik, és amikor már azt hiszed, hogy megszelídítetted az adott szót, akkor három újabb jelentés nő a helyére.


Kvalitný Slang | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Szűkös élettér újraalkotása a prágai Neuhäusl Hunal által
design

Szűkös élettér újraalkotása a prágai Neuhäusl Hunal által

A cseh Neuhäusl Hunal építészeti iroda missziója a költői terek, kellemes helyek és innovatív, funkcionális megoldások létrehozása. Projektjeikben a racionalitásra, a természetességre és a szépségre törekszenek. Tiszteletben tartják a projektek sajátos körülményeit, és alaposan elemeznek minden helyzetet, illetve a lehetséges megoldásokat. Cikkünkben is egy ilyen kivitelezést mutatunk be. Adott volt
Ház a tó mellett: természetbe ágyazott álomotthon
design

Ház a tó mellett: természetbe ágyazott álomotthon

Mindig érdemes szem előtt tartani, hogy nem szabad öncélúan kisajátítani a minket körülvevő környezet adottságait, hiszen csupán kölcsön kaptuk élethelyünket a természettől. Szerencsére egyre több kreatív, innovatív kezdeményezés születik annak érdekében, hogy az otthonaink fenntarthatóak és környezettudatosak legyenek. A lengyel bello.studio csapata tökéletes példát mutat arra, hogyan lehetséges tisztelettel
Az élő üveg | Botos Péter képzőművész alkotásai
design

Az élő üveg | Botos Péter képzőművész alkotásai

Botos Péter napjaink egyik legismertebb üvegművésze, aki Kínában, az USA-ban, Ausztráliában és természetesen Európában is rendszeresen állít ki. Noha elég későn, 59 éves korában rendezte meg első önálló kiállítását – 2004-ben, Kockázat (A Square Deal) címmel –, ne gondoljuk, hogy addig tétlen volt, csupán a művészethez vezető útja valamivel eltért az átlagostól.