Az élő üveg | Botos Péter képzőművész alkotásai

Az élő üveg | Botos Péter képzőművész alkotásai

Botos Péter napjaink egyik legismertebb üvegművésze, aki Kínában, az USA-ban, Ausztráliában és természetesen Európában is rendszeresen állít ki.


Noha elég későn, 59 éves korában rendezte meg első önálló kiállítását – 2004-ben, Kockázat (A Square Deal) címmel –, ne gondoljuk, hogy addig tétlen volt, csupán a művészethez vezető útja valamivel eltért az átlagostól. Már korán elkezdett érdeklődni az ásványok, kristályok és üvegek iránt annak ellenére, hogy az egyetemen még szociológiát végzett, így sok évi otthoni szárnypróbálgatás után 1989-ben megnyitotta műhelyét barátaival. Először optikai műszerekhez, ipari eszközökhöz készítettek üvegelemeket, de emellett kiegészítésként trófeákat is készítettek.

Ezekben a munkákban olyan technikai és formai kihívásokkal kellett szembenézniük, melyek Péter későbbi műveinek létrejöttét is nagyban segítették. Tárgyainak egyik különlegessége abban rejlik, hogy mélyreható szakmai tudása nyomán képes megteremteni tárgyain belül és rajtuk kívül is a fény különböző játékait.

„Számomra az optikai üveg alkalmazása miatt egyformán fontos a külső és a belső forma, a szobrokon belüli tükröződések, az áthatások, a színek és a fények. Ezek egyensúlyát keresem alkotásaimban. Az utóbbi időben az irányított fények, a szobraim és környezetük viszonya foglalkoztat. Egyes szobrokat a megszokott megjelenésen túl mint lencse- és prizmarendszert alkalmazom, részben Moholy-Nagy László Light-Space Modulator (1930), részben George Kepes munkásságának hatására, tovább éltetésére” – fogalmazott Péter.

Péter művészete leginkább a geometrikus-absztrakt, illetve a minimalista irányzatokhoz sorolható, melyeknek hazánkban olyan jeles képviselői vannak, mint Kassák Lajos, Victor Vasarely vagy éppen Moholy-Nagy László. Bár szobrainak külső formája egyszerű, hűvös geometrikusságra hajaz, a belső szerkezet komplexitása és a fény játéka nyomán mégis kimozdulnak a strukturalizmus statikusságából és szinte élettel telnek meg.

Művészetének további érdekessége, hogy úgynevezett hideg technikával dolgozik, ami azt jelenti, hogy nem alkalmazza az üvegművességben leginkább használt öntés technikáját. Ehelyett gyémánt szerszámokkal üvegtömböket munkál meg, ami vágásból, csiszolásból, polírozásból, majd összeragasztásból áll.

Botos Péter szobrai jelenleg is több helyen találhatók meg: a Bálnában Budapesten, a Zsdrál Galériában Balatonfüreden, de a Red Moon Gallery-ben is Melbourne-ben. Április 1-től pedig érkezik legújabb projektje a budapesti Light Art Múzeumba, ahol saját szobrait és azok fényjátékát fogja mozgásban kivetíteni a nagyközönség számára.

Botos Péter | Web | Instagram | Facebook

továbbiak
A valóság képei és a fantázia alkotásai | Régiós kiállításkörkép: 2023 tavasz
lifestlye

A valóság képei és a fantázia alkotásai | Régiós kiállításkörkép: 2023 tavasz

Lett csendéletek, úttörő lengyel szobrászat és cseh sajtófotók – mutatjuk, melyik kiállításokat érdemes megnézni idén tavasszal, amelyek közép-kelet-európai alkotók munkáit mutatják be a régióban, illetve azon túl. Re-encounter: The Art Collection of Yakov Rubinstein A Varsóban született Jakov Rubinstein (1900–1983) az egyik legkorábbi szovjet műgyűjtő volt. Bár a gyűjteményének a
Hollywoodi hírességekkel, az ukrán háború elemzésével és régiós filmekkel zajlott a 2023-as Berlinale
lifestyle

Hollywoodi hírességekkel, az ukrán háború elemzésével és régiós filmekkel zajlott a 2023-as Berlinale

Kristen Stewart, Steven Spielberg, Bono és még Zelenszkij is tiszteletét tette a 2023-as Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol Sean Penn háborús dokumentumfilmje mellett több régiós alkotás is debütált. Bár a Berlinale kissé kevésbé glamúros, mint mediterrán testvérei, Cannes és Velence, Hollywoodtól való függetlensége okán szakmai presztízse talán a legnagyobb az európai
Az egyszerűség ünnepe | Hétköznapok.
lifestyle

Az egyszerűség ünnepe | Hétköznapok.

Természetesség, fenntarthatóság, tanulás és tanítás. Ha ezeket nemcsak címszavakként, hanem egy értékrend leírásaként használjuk, ott elindulhat valami igazán lényegi. A legnagyszerűbb dolgok ugyanis egyáltalán nem zajosak, sokkal inkább halkan szólnak, mégis fontosak. Így történik ez Sajben Csabánál is, aki Budafok egy kis szegletében  egy igazán otthonos helyet teremtett csapatával. Ez