Lehet-e a megcsócsált rágógumiból ékszer?

Lehet-e a megcsócsált rágógumiból ékszer?

Illuzórikus nyakék, drótkerítést idéző bross és színarany kacsafej – többek között ilyen és ezekhez hasonló rendhagyó darabokkal is találkozhatunk a Budapest Jewelry Week „IDOL” kiállításán. A szeptember 12-ig látogatható tárlaton a világ legismertebb ékszertervezőinek munkái arra világítanak rá: merjünk másképp gondolkodni a nagybetűs ékszerről.

A címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy igen: nagyon is lehetséges rágógumiból ékszert varázsolni – és ez nem holmi szemfényvesztés vagy az ékszertervezés ellen elkövetett merénylet (korántsem). A hosszabb feleletért, és leginkább a „Hogyan?” és „Miért?” kérdések megválaszolásáért pedig elég, ha felkeressük a Budapest Jewelry Week „IDOL” kiállítást.


Míg a tavalyi központi kiállítás egy letisztult white cube kiállítótérben valósult meg, addig a mostani „IDOL” tárlat – folytatva a két évvel ezelőtt megkezdett hagyományt – a tetőtől talpig szecesszióba öltöztetett Ráth György-villa falai közé költözött. Ez az érdekes, anakronisztikus légkör először talán sokaknak zavaró lehet, ám valójában izgalmas párbeszédet is felfedezhetünk a kecses nőalakokat formázó lámpák, virágba borult lakástextilek, bútorok és az üveg alatt pihenő kortársékszerek között.

Ez a látszólagos ellentét, régmúlt és jelen találkozása kihívások elé állítja a nézőt: ezek közül az első, hogy a „szecessziós zajban” megtaláljuk azokat a tárlókat, ahol az „IDOL” kiállítás darabjai pihennek (szerencsére, a bejáratnál található nyomtatott guide segít a tájékozódásban, s egyúttal a látott ékszerek értelmezésében is). A második kihívás, amit a tárlat elénk állít, maga a szépség fogalma, s annak relatív természete, ami alatt nem pusztán az egyéni ízlést kell érteni, hanem a korszellemet magát is.

És persze, nem árt emlékeztetni magunkat: a századfordulón dübörgő szecesszió egykor ugyanolyan progresszívnek hathatott, mint talán Otto Künzli ékszere, „A piros pötty” 1980-ban. Ez a bross tulajdonképpen egy piros rajzszög, amit egy gumidarab segítségével rögzíthetünk a ruhánkon – egyszerű, hétköznapi alapanyag mindkettő, mely a viselés mozzanatától, a viselő szándéka által válik ékszerré. Egy piros pötty, amely egy galériában az eladott műveket jelöli, s amellyel Künzli egy bázeli kiállítás látogatóit kívánta volna saját maga megjelölni (a koncepciót a galéria tulajdonosa végül nem fogadta el, s a kiállítás elmaradt).

A hétköznapi anyaghasználattal a tervezők az ékszer felszabadítására törekszenek: a kortársékszer – mely képzőművészet és iparművészet is egyszerre – ma már korántsem a nemesfémek vagy drágakövek használatától válik értékessé. A  hagyományos aranyművesség szabályait az elmúlt évtizedekben számos alkotó felrúgta, köztük Lisa Walker is, aki az ékszertervezők tiltólistáján szereplő ragasztót tette meg egyik darabjának markáns elemévé.

A mi abszolút kedvencünk Ted Noten 1998-as alkotása, mely nem véletlenül került, rendhagyó módon, a padlóhoz közel. A „Rágd meg a brossodat!” egy készlet, ahol a tervező az alkotás folyamatára bíztatja a felhasználót: ebben az esetben ez egy rágó megrágása, ahol a megcsócsált rágógumi visszakerül Noten műhelyébe, aki ezüstből vagy aranyból kiönti azt, s ezáltal konzerválja a minden szempontból egyedi, s egyúttal megismételhetetlen rágás gesztusát.

A Budapest Jewelry Week keretében a villában megrendezett kiállításon túl számos izgalmas programmal is várják a kortárs ékszer szerelmeseit, és persze, azokat is, akik kicsit félve közelítenek a témához. A kiállítók közül Ruudt Peters személyesen is tiszteletét teszi Budapesten, Alice Floriano és Bryna Pomp pedig online tartanak majd előadást, illetve a 2020-as (akkor még Ékszerek Éjszakája Budapest névre hallgató) rendezvény FISE-díj nyertese, Besnyői Rita kortárs ékszereivel is találkozhat majd a közönség, a „Folyók mentén” kiállításon. Az „IDOL” kiállítás ideje alatt pedig több alkalommal is tartanak tárlatvezetést a szervezők. Érdemes minél előbb regisztrálni, mert a helyek hamar betelnek.

A Budapest Jewelry Week szervezői még több kulisszatitkot elárulnak a Makers of Budapest podcastjében. Hallgasd meg!

Fotók: Zellei Boglárka

Budapest Jewelry Week | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
A cukrászat örömünnepe | Borkonyha Desszertvacsora
business

A cukrászat örömünnepe | Borkonyha Desszertvacsora

Amikor a desszert szót halljuk, olyan fogásra asszociálunk, amely az előételeket és főfogást követi, feladata lezárni, megkoronázni a menüsort, általában édes ízekkel. De miért ne jelenhetne meg egy étkezésben a desszert főszereplőként? Sőt, miért ne tervezhetnénk a műfajra hangolva egy egész vacsorát? A Borkonyha Desszertvacsorája és Béres Anett ugyanezeket a
Négyszögletű ételekkel forradalmasítaná az étkezést egy miami startup
gasztronómia

Négyszögletű ételekkel forradalmasítaná az étkezést egy miami startup

A készételek iparágába hozna új, futurisztikus megoldást a miami székhelyű startup, a SquarEat. A SquareEat lényege, hogy ötven grammos, négyszögletű adagokkal kínálnak egészséges, ízletes, valamint könnyen tárolható és szállítható ételeket. Az ételek előkészítése során innovatív konyhai technológiákat, például alacsony hőfokon történő főzést vagy éppen hősokkolást alkalmaznak, és vákuumcsomagolást használnak. Egy
Ezekben a formaruhákban képviselik az országot a Magyar Pavilon munkatársai a Dubaji Világkiállításon
divat

Ezekben a formaruhákban képviselik az országot a Magyar Pavilon munkatársai a Dubaji Világkiállításon

A Dubaji Világkiállításon a THEFOUR és az Elysian formaruháit viseli majd a Magyar Pavilon személyzete. A formaruha-pályázat nyertes öltözeteit csütörtökön mutatták be a sajtónak. 2019-ben az Expo 2020 Magyarország Nkft. pályázatot írt ki a világkiállításon az országot képviselő személyzet formaruháinak megtervezésére. A kiírás alapján olyan női és férfi öltözéket kellett