Lelassulást és józanságot képviselni | Megjelent a VUUV Works legújabb kollekciója

Lelassulást és józanságot képviselni | Megjelent a VUUV Works legújabb kollekciója

A tradíció szerint májusfát nemcsak a szerelmesek, hanem az újjászülető természet és a gazdag termés tiszteletére is állítottak. A VUUV Works legújabb tárgyai is ebből az alapvető örömből inspirálódnak: a kollekció darabjai a tavasz beköszöntét, az összetartozás, a tudatosság, a szeretet, valamint a közös alkotás örömét és az optimizmust szimbolizálják. Az új, Májusfa elnevezésű kollekció részleteiről Lébényi Anna, a márka alapítója mesélt nekünk.

Lébényi Anna és csapatának történetéről, valamint a fenntartható alkotás melletti elköteleződéséről a HYPEANDHYPER hasábjain is olvashattatok már. A VUUV Works közössége és kínálata azóta tovább bővült és most új, környezetbarát kollekcióval is jelentkeztek. A Májusfa ötlete két évvel ezelőtt kezdett el formálódni Annában. „Gyerekkoromban láttam először májusfát a szomszéd utcában: varázslatos volt. Amikor két éve megláttam Varga Rita noszvaji májusfa-fotóját, az ugyanúgy megragadta a képzeletemet, mint akkor gyerekként, így elkezdtem utánaolvasni a népszokásnak és kiderült számomra, hogy nemcsak a szerelmesek állítottak fát, hanem közösségek is, és hogy a szokásnak sokkal összetettebb háttere van, mint ahogy én azt korábban tudtam” – mondta el.

Az ember és természet, valamint az ember és ember közötti összetartozás jegyében fenntartható anyagok és megoldások kerültek a középpontba a kollekcióban, amelyen a VUUV műhelyének alkotóin kívül egyéb, már ismert tervezők is közreműködtek. „Az elmúlt egy évben lelassult a világ, volt idő befelé figyelni, egymással törődni és ez az alkotókon is látszik: a márkák között is egyre több az együttműködés, mert felismertük, hogy jó az, ha azonos érdeklődésű közönségeket érünk el. Igaz, mi, azaz a VUUV Works egy kézműves együttműködés vagyunk tizenegy alkotóval, de így is van, amihez külsősök jobban értenek, mint mi, és mindig jobb egy profihoz fordulni, mint saját, félig jó megoldásokat alkalmazni. A VUUV csapatán belül egyikünk sem ért például a lámpákhoz vagy a cipőkészítéshez, de most már külsősök bevonásával kezd kialakulni a rálátásunk” – jegyezte meg Anna.

A használati tárgyak megalkotásához olyan tervezőket kértek fel, akikben közös a nyitottság, a fenntarthatóság melletti elköteleződés, a szociális érzékenység és az erős felelősségérzet. Az együttműködés darabjait Kunos Eszter (Hüglüs), Sziládi Noémi (Kamay Ko), Ferenczi Zita (Hike Zone), a Maacraft, Őry Gedeon (Gedeon Audio) és a VUUV Works művészei és kézművesei alkották.

„Őry Gedeon nagyon jó abban, amit csinál, megfelelő tanácsokkal tudott ellátni a lemezkiegészítős kollekció tervezése során, és számíthattam rá a mintadarabok tesztelésekor is. Kunos Eszterrel, a Hüglüs tervezőjével gyerekkorom óta szoros barátság fűz össze: tudtam, ha lámpát szeretnék, hozzá kell fordulnom, mert régóta kísérletezik parafával és fával, és nem utolsó orban nagyon szép lámpákat készít. Sziládi Noémi már húszas évei eleje óta tehetséges tervező, készítő és márkatulajdonos egy személyben. Rövid ideig gyakornokom volt, majd évekig dolgoztunk együtt. Nagyra tartom a fenntartható tervezés melletti elkötelezettségét, inspirál, hogy ilyen merészen kísérletezik és hasznosít újra anyagokat új márkájával, a Kamay Ko-val. Szalkai Dani maacraftos munkáit régóta nyomon követem, egy kerekasztal-beszélgetés óta tartjuk a kapcsolatot: nagyon segítőkész és kreatív tervező és vezető egyben, aki ismeri az általuk használt technikák és anyagok határait. A Maacraft által készített facsemetevédő száz százalékban passzol a mi faültetési projektjeinkhez. A Hike Zone-os Ferenczi Zitával az Instagramon kezdtünk el beszélgetni. Nagyon tetszik, amit csinál, és neki is az, amit mi, így van közös témánk: letisztult, gyönyörű papucsokat és szandálokat készít, nagy százalékban újrahasznosított alapanyagokból és elkötelezett környezetvédő is egyben” – részletezte Anna.

Sok ötlet elvetése vagy újragondolása után összesen huszonöt tárgy készült, ebből öt külsős alkotó bevonásával; mindegyik hagyományőrző kézműves technika alkalmazásával. A darabok mindennapi életünkhöz kapcsolódnak, szebbé teszik otthonunkat vagy praktikus és fenntartható tárgyakkal szolgálják azt. A felhasznált alapanyagok között szerepel például balesetveszélyes, kivágott fa, asztalosműhelyek elfeledett készlete, de FSC (Forest Stewardship Council) minősítéssel ellátott faanyag, továbbá helyi gyékény, sás, gyapjú, GOTS (Global Organic Textile Standard) pamut és újrahasznosított bőr, műanyag és üveg is.

A VUUV Works weboldalán minden tárgy részletes leírását megtalálhatjuk, melyből megtudhatjuk, hogy ki tervezte, ki szerezte be hozzá az alapanyagot és végül ki készítette el a darabot. „Ez a lebontás az átláthatóság, tiszteletadás és alkotói szabadság szempontjából nagyon fontos” – hangsúlyozta Anna.

A VUUV-csapat alkotóinak tárgyát Anna tervezte, ami az egységes összkép miatt volt csak fontos, de a technikai megoldások és kivitelezés folyamata már egyéni munka volt. Ez alól akad kivétel, ilyen Pattantyús Gergely üvegművész, aki teljes mértékben szabadsággal alkot. „Jobb nem beleszólni egy olyan ember alkotási folyamataiba, aki nemcsak mestere egy anyagnak, de teljes gondolatvilágokat épít darabjai köré” tette hozzá Anna.

A Májusfa alkotói (balról jobbra): Sziládi Noémi (Kamay Ko), Szalkai Dániel (Maacraft), Kunos Eszter (Hüglüs), Őry Gedeon (Gedeon Audio), Ferenczi Zita (Hike Zone), Hajgató Sára, Nagy Ádám János, Kovács Tibor, Szilágyi Eszter, Köpf Jenő, Csabai Lucia, Pattantyús Gergely, Lébényi Anna (VUUV Works)

A Májusfa kollekció darabjai a VUUV Works állandó repertoárjának részét alkotják. „A tárgyak nagy részét hosszú időre megtartjuk, célunk nem idényjellegű, hanem stabil kínálatot nyújtani, amivel a lassulást és a józanságot képviseljük ebben az őrülten felpörgött világban” – emelte ki Anna. Egy kis pihenő után azonban újabb kollaborációkra is számíthatunk, mivel a közeljövőben a hordható darabok választéka is bővülni fog. Addig is nézzetek szét a VUUV Works webshopján, és válogassatok ti is a Májusfa darabjai közül!

Fotók: Lébényi Anna

VUUV Works | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Ősi ukrán civilizáció inspirálta kollekció | BEVZA
divat

Ősi ukrán civilizáció inspirálta kollekció | BEVZA

A világszerte népszerű BEVZA márka védjegye az ukrán hagyományokra építő, letisztult és minimalista stílus. A 2021-es tavaszi kollekció két fejezetben dolgozza fel történelmük egyik legősibb és legizgalmasabb aspektusát, a nőket dicsőítő Cucuteni kultúrát. A kézműves technikával készült darabok kifinomultsága mögött mély, spiritualitással átitatott tradíció és a tervező saját antropológiai kutatása
Zene, ami összeköt | KSO –  Kyiv Symphony Orchestra
grafika

Zene, ami összeköt | KSO – Kyiv Symphony Orchestra

Arculatot tervezni nem könnyű feladat. Egy ilyen kihívás a tervezőtől nagyfokú kreativitást és érzékenységet kíván meg. A KSO – Kyiv Symphony Orchestra arculata a GRA Agency grafikai stúdió által újult meg 2020-ban. Kijev szimfonikus zenekarának új vizuális megjelenése igazán modern és egyben letisztult formát kapott: a projekt 2020-ban elnyerte az Ukrainian
Űrutazás a tenyeredben
tech

Űrutazás a tenyeredben

Az e-papír sosem tűnt még olyan vonzó technológiának, mint most a Redditen, ahol az armedialabs nevű felhasználó mutatta be a SpaceX inspirálta űrbeszállókártyáját. A SpaceX Travel Card névre hallgató, e-ink technológiát használó, tenyérnyi tárgy a bolygóközi utazás illúzióját teszi kézzelfoghatóvá. A fél perces kisvideóban figyelemmel kísérhetjük, ahogyan néhány mozdulattal helyet