Lengyelország vezeti a régiós startup szcénát

Lengyelország vezeti a régiós startup szcénát

Legutóbb átfogó összefoglalót ígértünk nektek a gazdag visegrádi startup ökoszisztémáról. Az első részben a Design Terminál V4 Startup Force programjáról olvashattatok, és bemutattuk a magyar szcéna virágzását. Most pedig itt az ideje, hogy megnézzük, mi teszi különlegessé a lengyel startup világot.


„Úgy gondolom, hogy a visegrádi régió óriási potenciállal rendelkezik a startupok világában. Elképesztő tehetség-bázisunk van.” Ezt az optimista kijelentést Piotr Chomczyk startup-alapító mondta, akinek Renderro nevű innovatív platformja 2019-es alapítása óta számtalan sikert könyvelhetett el. És ezek a sikerek nemcsak az anyaországában, hanem nemzetközi vizeken is érvényesülnek. Startup sorozatunk első cikkében egy különleges videóval kedveskedtünk nektek Magyarország egyik vezető startup csillagával. Ezúttal egy innovatív lengyel vállalkozást mutatunk be nektek.

És most, hogy megtudtuk, milyen sikerek övezik a Renderro útját, és mit gondol Piotr a visegrádi helyzetről, nézzünk egy szigorúbb, adatvezérelt elemzést a lengyel startup ökoszisztémáról.

Az üzletágak megoszlanak a lengyel városok között

Piotr mellett a Polish Startup Report is megállapítja, hogy a helyi ökoszisztéma gyorsan fejlődik és jelentős potenciállal rendelkezik. A lengyel startupok 30 százaléka együttműködik nagyvállalatokkal, ami az ilyen jellegű vállalkozások túlélésének és virágzásának elengedhetetlen eleme. 46 százalékuk exporttevékenységet folytat – ami szintén kulcsfontosságú, ha egy fiatal, élvonalbeli cég szeretné elérni a startup lét sarokköveit.

A lengyel startup ökoszisztéma a maga 3000+ startupjával, 300+ coworking irodájával, 130+ kockázatitőke-befektetőjével, rengeteg akcelerátor programjával és technológiai konferenciáival a legfejlettebb a közép-kelet-európai régióban. A körülmények ideálisak egy innovatív vállalat indításához. A lengyel vállalatok megtanultak együttműködni a startupokkal (szerencsések, hiszen ez rengeteg erőfeszítést igényel a mamutcégek részéről!), és sokan közülük saját akcelerációs programokat is indítanak. Emellett néhányan még vállalati kockázati tőkealapokat is létrehoztak.

A lengyel piacon mintegy 100 kockázati tőkealap működik. Öt befektetésből négy a magvető fázisban lévő startupokat segíti. És ha kíváncsi vagy, hogy milyen típusú innovációk miatt mondja azt egy lengyel befektető, hogy ez megéri a pénzt, íme a leggyakoribb startup területek. Elsősorban a Big Data, az IoT, a MarTech (tehát a marketing technológia), valamint az élettudományok, a BioTech és az HealthTech iránt érdeklődnek. Emellett sok új vállalkozás a FoodTech-re vagy a zöld megoldásokra fókuszál.

Varsóban van a legtöbb startup-akcelerátor program. Bialystokban virágzik a játék-, szórakoztató- és e-sport-ipar. Katowicében, Bialystokban és Kielcében CRM- és menedzsmenteszközöket fejlesztenek. Az analitikán alapuló startupok Varsóban, Wroclawban és Lublinban erősek, míg a fintech Poznańban és Varsóban népszerű. Az IoT-alapú startupok többsége Krakkóban található. A divat- és dizájninnovációkkal foglalkozó cégek Lodzban és Opoléban diktálják a divatot.

A visegrádi régiótól Indonéziáig és Dél-Afrikáig

Kiválasztottunk három vezető lengyel startupot – az egyikük már unikornis lett. Mindannyian büszkék lehetnek arra, hogy a régión túl is terjeszkednek, és világszerte több tízezer ügyfelet tudhatnak magukénak. A Booksy, a Brainly és a DocPlanner mind világhírű innovatív vállalkozások.

A Booksy alkalmazást az ügyfelek arra használják, hogy szépségápolási időpontokat foglaljanak és fizessenek a helyi vállalkozásoknál. A szalonok, műkörmösök és fodrászatok a Booksy Biz alkalmazáson keresztül kezelhetik a foglalásokat, a fizetéseket és az ügyfélkört. A platform azt is lehetővé teszi, hogy ezek a vállalkozások más termékeket is értékesítsenek a Booksy E-Commerce-en keresztül. A startup 2014-ben indult, és azóta az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Spanyolországban, Brazíliában és Dél-Afrikában is népszerű lett. Az alkalmazásnak összesen 13 millió felhasználója van. A Booksy nemrég 70 millió dollárt gyűjtött be egy Series C befektetési körben.

A COVID-19 világjárvány az online tanulás jelentős növekedését eredményezte. A Brainly egy startup, amely egy népszerű hálózatot épített ki a diákok és szüleik számára, hogy tanácsadás és segítség céljából kapcsolatba léphessenek egymással a házi feladatokkal kapcsolatos kérdésekben. A vállalat az elmúlt két évben megduplázta felhasználóinak számát, 150 millióról 350 millióra. Legutóbbi sikerük 2020 decemberében volt, amikor 80 millió dollárt gyűjtöttek be. A pénzből néhány új területen, például Indonéziában és Brazíliában szeretnének terjeszkedni.

A DocPlanner orvosi foglalási platformot 2012-ben alapították. A pletykák szerint a startup idén csatlakozott az „egyszarvúak” exkluzív csoportjához. Az unikornisok azok a startupok, amelyeknek az értékelése meghaladja az 1 milliárd dollárt. Ezzel a DocPlanner lett az első lengyel technológiai cég, amely ezt elérte. A DocPlanner szolgáltatásait 15 országban mintegy 30 millió beteg használja, akik havonta körülbelül 1,5 millió látogatást tesznek.

Lengyel startupok a V4 Startup Force programban

A ReaktorX akcelerátor a Design Terminal lengyel partnere a V4 Startup Force programban, amely 2018-ban jött létre a régió első startup ösztöndíj projektjeként. A ReaktorX fő küldetése, hogy segítse az alapítókat abban, hogy a preseed szinttől kezdve fejlesszék vállalkozásukat, és a legjobb startupok közé kerüljenek Lengyelországon kívül is. Segítenek a vállalkozásoknak megtalálni a lehető legjobb mentort, aki a ReaktorX akcelerátorprogram alatt és után is irányítja és segíti őket üzleti ötleteik validálásában.

2018-ban a Runvido bekerült a programba Lengyelországból. A startup a kiterjesztett valóság eszközeivel segíti a vállalkozásokat abban, hogy jobban kommunikáljanak ügyfeleikkel. 2019-ben a Secfence volt a lengyel résztvevő: egyszerűbb és erősebb hitelesítéssel segítenek a vállalatoknak megvédeni a teljes szervezetüket.

2021 tavaszán a dodo work, idén ősszel pedig a BioMinds vett részt a programban. Az előbbi projektalgoritmusok segítségével projektcsapatokat alkot, utóbbi pedig VR-technológiával segít a stroke-on átesett emberek rehabilitációjában.

A lengyel startup ökoszisztéma színesebb, mint valaha, ennek köszönhetően a régiót magasra értékelik ezen a területen. Következő cikkeinkben azt vizsgáljuk, hogy a cseh és szlovák innovatív cégek milyen szerepet töltenek be az ökoszisztémában.

továbbiak
Lebegő erdei kabin
architecture

Lebegő erdei kabin

Az Alpok lábánál, százéves fák között bújik meg az az apró, kényelmes és tudatos faház, amire még a Dezeen, és további népszerű, nemzetközi építészeti orgánumok is felkapták a fejüket. Az okos alapozási ötletnek köszönhetően a kabin teljes mértékben tiszteletben tartotta a természeti környezetét, illetve úgy alakították ki a szerkezetet, hogy
Újabb Uppgradera elemekkel hackelhetünk IKEA termékeket
east

Újabb Uppgradera elemekkel hackelhetünk IKEA termékeket

Felbuzdulva előző IKEA-hack kollekciójának sikerein, további öt új terméket is tervezett. A projekt során nem csak saját igényeire és tapasztalataira hagyatkozott: a fejlesztésbe egy aktív felhasználói közösséget is bevont. Megérkezett Miklósi Ádám legújabb Uppgradera kollekciója! Miklósi Ádám nagy rajongója az IKEA-nak, de nemcsak mint felhasználó, hanem mint formatervező is vizsgálja
Anatólia gyöngyszemei – törökök Magyarországon
gasztronómia

Anatólia gyöngyszemei – törökök Magyarországon

Korábban bejártuk Chinatown zegzugos utcáit, majd felfedeztük a budapesti orosz, ukrán és fehérorosz világot, van még azonban jó néhány kultúra, amit ismerni kell. Most egészen Kis-Ázsiáig utazunk, a Boszporusz partjára, hogy megismerjük Törökország világát – csak éppen Budapesten. Törökország mindig is izgalmas úticélnak számított az európai emberek számára. Talán klisének tűnhet,