Like a local #9 – Fazekas Cukrászda, MAMO Gelato, Gelateria Pichler

Like a local #9 – Fazekas Cukrászda, MAMO Gelato, Gelateria Pichler

Bár már nyakunkon az ősz, azért a nyár napsugarai még visszaköszönnek, így van elég motiváció egy szezonzáró fagylaltozásra a kellemesen meleg koraestéken. A város legjobb fagyizói még mindig tele pulttal várnak, ezért arra gondoltunk, folytatjuk a múltkori epizódot, és újabb három remek helyet mutatunk be, nem csak a belvárosban!


Fazekas Cukrászda

1162 Budapest, Csömöri út 209.

2651 Rétság, Nagyparkoló tér 1.

Ki mondja, hogy finom fagyi csak a belvárosi járókelőknek jár? A magyar fagylaltszcéna érezhetően fejlődik az elmúlt években, aminek az egyik legörömtelibb része, hogy már külső kerületekben, illetve vidéken is kiváló minőséggel találkozunk. A Fazekas Cukrászda családi vállalkozásként régóta népszerű a külkerületi lakosok körében, de pár éve gasztro-zarándokok úti célja is lett. Az ok egyszerű, az egyik fiú, Ádám ugyanis többször maga mögé utasította a világ legjobbjait – 2021-ben ugyanis az első helyet szerezte meg a Gelato Festival World Masters nemzetközi versenyén, de korábban is részt vett több megmérettetésen is.

A cukrászda-pékségben – bár már évtizedek óta működik –, amikor Ádámra került a sor, úgy döntött, csavar egyet a dolgon, és fagylaltmesternek áll. Mivel azonban nem volt megelégedve a hazai képzéssel, Olaszország felé vette az irányt, és ott szívta magába a tudást. Először Kisnémediben, majd Pesten, végül Rétságban nyitott fagyizót, ahol azóta is készülnek a finomságok.

Ahogy belépünk az üzletbe, a két pult egyensúlyban foglalja el szinte az egész teret, tele izgalmas kombinációkkal. A monodesszerteknél hangsúlyos a látvány, a fagylaltok azonban cintányéros hűtőpultban bújnak el. Az ok, hogy így tudja tartani a fix hőmérsékletet és védeni a jeges desszertet – hol vannak már azok az idők, amikor az számított jó fagyinak, amit minél magasabbra tornyoztak? A nevek sokat sejtetnek, de ha szeretnénk, bármit meg is kóstolhatunk, készséggel segítenek. Mindenfélét kipróbálni márpedig érdemes, mert az elmúlt években közel 100 féle ízvariáns jelent meg. Vannak tejes/tejszínes és mentes változatok is, de ami a fő, hogy minden teljes mértékben természetes alapanyagokból készül, ezért nagyon tiszta ízű. Ha valamihez nem találnak jó alapanyagot, akkor az nem kerül a kínálatba, de a kreativitásában lehet bízni, előállnak helyette valamilyen új ötlettel. Megfér egymás mellett a Kovászos uborka és a Pisztácia gyümölcse (Frutta di Pistacchio), ami egy pisztáciás-málnás-tonkababos, csodálatosan krémes, picit sós, kellemes édes fagylaltköltemény, de magas kakaószázalék-tartalmú étcsokoládét vagy mangót is választhatunk. Az ízek a süteményekben is visszaköszönnek, a díjazott pisztáciás-málnás például ebben és abban a formában is kóstolható, de ezenkívül is érdemes elidőzni a kínálat felett.

Ádám jelenleg második helyen szerepel a Gelato Festival World Ranking világranglistán, de talán legalább ennyire fontos neki, hogy egyre nagyobb reflektorfény vetüljön a mesterségének jövőjére. Célja ugyanis, hogy az utána következők is elismerjék annak a fontosságát, mennyi munka, tudás és kreativitás kell egy tökéletes fagylalt elkészítéséhez. Kompromisszum nincs, csak tiszta ízek, az év 12 hónapjában – már csak ezért is érdemes kitérőt tenni.

Fazekas Cukrászda | Web | Facebook | Instagram


MAMO gelato

1092 Budapest Ráday u. 24.

Visszatekintve látjuk, hogy 2013-ban indult itthon a gasztroforradalom, és volt, akik azonnal felvették a lendületet, még ha szép lassan, csendben is. A MAMO gelato olasz tulajdonosai korábban is fagylaltalapanyagok kereskedelmével foglalkoztak, de úgy gondolták, ideje szintet lépni. Mivel a gelato hazájából származtak, adott volt a tudás és a technológia, na meg a kiváló összetevők (pl. olajos magvak) a jó eredményhez. El kellett azonban telnie néhány évnek ahhoz, hogy tényleg megérkezzenek, és megtalálják azt a közönséget, akik aztán a város túlfeléről, akár a járvány közepén is rendszeresen meglátogatják őket.

2018-2019-ben a Ráday utcában sétálva könnyű volt megtorpanni, amikor az élénk, limeszínű ernyők árnyékába értünk. A MAMO gelato ugyanis itt talált otthont magának, a IX. kerület turistáktól nyüzsgő, gasztroszempontból kissé zsúfolt utcájában. Bár sok az étterem a környéken, a jó fagyi hiányzott, ezért volt nagy öröm a felbukkanásuk, még úgy is, hogy jött a Covid és a lezárások. A tulajdonosok legnagyobb meglepetésére azonban, bár sok hely megszűnt és az utca néha szinte kongott az ürességtől, a magyar vendégkör egyre erősödött. Sokan zárták a szívükbe a MAMO-fagyikat és jöttek, kérték a kedvenc pisztáciát és mangót elvitelre, hogy legalább egy kis öröm legyen akkor, amikor hirtelen minden elviselhetetlenül nehéznek tűnt. Csepelről, Budáról és mindenhonnan a környékről jöttek, hogy válogathassanak a nyáron akár 16-24 ízt tartalmazó pultból.

Fontos lett ugyanis az embereknek, hogy ha már fogyasztanak, akkor minőségit válasszanak, jó alapanyagokból, nagy gondossággal készítve. Itt ráadásul mindenki megtalálhatta a kedvencét, hiszen a szezonális gyümölcsöktől kezdve a csokoládé több arcán át a saját kreálmányokig sok mindent kóstolhattunk. Mindig volt és van tejmentes sorbetto, cukormentes verziók is, az egészen esszenciális, egy összetevőt kiemelőktől a komplexekig. Bár az olaszok konzervatívabbak fagylalt téren, és úgy tartják, hogy nem kell túlbonyolítani, a cukrászok szeretnek kísérletezni. Mindig van valami, ami inspirációt ad, így lett mangó-ananász-lime-maracuja, csokoládés-pekándió, pavlova tortás fagyi, vagy akár a Mamokrém, ami egy tojáslikőrös vaníliafagylalt. Még télen is nyitva vannak, igaz, limitáltabb kínálattal, ám ekkor kerülnek reflektorfénybe a sütik, amik szintén nagy gondossággal készülnek.

Tavaly óta pedig a budai közönség is örülhet, hiszen az Etele Plázában is lehet fagyit nyalni. Bár az ember hajlik rá, hogy a kedvencét válassza, azért érdemes kísérletezni az újdonságokkal – kérjünk kóstolót vagy tanácsot, és ahogy javasolják, figyeljünk arra, hogy egymáshoz nem illő ízeket ne erőltessünk egy tölcsérbe vagy pohárba, nehogy az élmény rovására menjen.

MAMO gelato | Web | Facebook | Instagram


Gelateria Pichler

1053 Budapest Kossuth Lajos u. 4.

Ha valaki azt kérdezi, mi lenne a legédesebb álmom, akkor biztosan forró almáspite lenne, vaníliafagyival. Ha még vad dolgokra is gondolhatnék, akkor kürtőskalácsba tenném azt a fagyit, pironkodva. Hát, én lehet, csak álmodozom róla, de van, aki meg is valósította: a Gelateria Pichler a Ferenciek terétől egy sarokra vár vanília illatú kalácsokkal és krémes fagylaltokkal, külön vagy együtt kóstolva.

A történet nem olyan régen indult, de annál színesebb – Pichler Anet és férje, az olasz Donato Callipo alapították 2019-ben. Mindketten pályaelhagyók, Anet a retail- és kozmetikai szektorban dolgozott korábban külföldi márkáknak, míg Donato közgazdászként az építőiparban volt érdekelt. Szerették volna, ha új kanyart vesz az életük, ezért mint oly sokan, a gasztronómiát választották. Amikor meglátták az üresen álló üzlethelyiséget a Kossuth Lajos utca sarkán, gondolkodóba estek. Először szerettek volna egy vagány „sültkrumplizót”, ám a belga olajsütő telepítéséhez nem kaptak engedélyt a kerülettől, konyha híján.

Gondoltak egyet, és úgy döntöttek, a környéken még nincsen sok jó fagyizó, ezért belevágtak. Itt azonban nem maguk álltak fagyimesternek, hanem keresték a legjobbat, és egy véletlen székesfehérvári találkozásnak hála eljutottak Damniczki Balázshoz. Az ő neve ismerős lehet az édesszájúaknak: 2014-ben megnyerte az Ország tortája versenyt a Somlói revolúcióval, de többször megválasztották az ország fagylaltjának is munkáit. Sőt, évekkel ezelőtt volt saját helye Budapesten, az Arany János utcától nem messze – emlékszem, mekkora örömteli boldogsággal kanalaztam a kápiapaprikás málnát és az uborka-sorbet-t, amik abban az időben még elképesztő újdonságnak számítottak.

Aztán az a hely bezárt, Balázs eltűnt a budapesti színtérről, és csak viszonteladóknál, pl. a zuglói Ideál Desszertben lehetett tőle kóstolni. Ezt az élményt hozta nekünk vissza a Pichler, amibe a turisták, majd a környékbeliek azonnal beleszerettek, dacára annak, hogy pont a járvány idején nyitottak. Kezdetben 24 ízzel startoltak, mentes változatok is helyet kaptak, ám jött az ősz és a fagyiszezon vége, megint újra kellett tervezni. Mivel ezt a környéket (persze, amikor éppen lehet utazni) főleg turisták látogatják, Aneték arra gondoltak, érdemes lenne valami olyat készíteni, amihez nem kell nagy konyha, de mesél egy kicsit Magyarországról – így jött a kürtőskalács. Megtanulták a készítést, megvették a sütőfákat és egy kis csapattal munkához láttak.

Az üzlet eleve gyönyörű, tágas, fényes, meleg színek áradnak ki belőle, én is egy szürke őszi napon fedeztem fel. Ha mindezt fokozzuk még a sülő kürtős semmihez sem fogható illatával, az szinte tényleg garancia a sikerre. A kalács pedig tényleg remek, ropogós, nem túl édes és mindig friss, hiszen reggeltől estig készítik. A fagyit persze nem felejtették el, ezért az élmény növelése érdekében a kürtőst tölcsérként is használják, így igény szerint abba is kérhetjük a hűsítő, 9 féle nyalánkságot. Hűvösebb időre is van bőven ajánlatuk, hiszen fantasztikus főzött vaníliakrémmel, Nutellával, esetleg olasz pisztáciakrémmel töltve is kérhetjük, télen pedig megjelenik a forró csoki és a forró gyümölcsragu. A tulajdonosok kreatív játszótérként tekintenek a témára, ahol új terméket is létrehozhatnak – a cél, hogy olyan édes pont legyenek a belvárosban, amit szinte „kötelező” meglátogatni.

Gelateria Pichler | Web | Facebook | Instagram

Fotók: Szalay Krisztina

továbbiak
Egy múlt század eleji áruház kapott új életet Csehországban
architecture

Egy múlt század eleji áruház kapott új életet Csehországban

Az Atelier 38 építész iroda egy, a 20. század elején létrejött épületnek adott új életet. A cseh Olomouc városban található, egykori bútorkereskedelmi áruház ma már a Cseh Rádió stúdiói számára szolgáltat új helyet. Mutatjuk! Franz Klein bútorkereskedő áruháza 1911-ben épült Christoph Glaser építész tervei alapján. A bécsi Gerngross/Herzmansky áruház
High-tech anyagok és viselhető technológia a MOME konferenciáján
divat

High-tech anyagok és viselhető technológia a MOME konferenciáján

Vajon milyen anyagból készül majd a ruhánk húsz év múlva? Hogy tudná a designszektor anyaghasználatával is fenntarthatóbbá tenni a gazdaságot? Többek közt ezek a témák is felmerülnek a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Future Materials című konferenciáján. Életünk során óriási mennyiségű anyaggal találkozunk a ruháinkon, csomagolt élelmiszereinken, bútorainkon, használati tárgyainkon keresztül.
Lengyel kézre kerül az egyik legnagyobb régiós szállásfoglaló
east

Lengyel kézre kerül az egyik legnagyobb régiós szállásfoglaló

A lengyel tőzsdén jegyzett Wirtualna Polska Holding vásárolja meg a magyar Szallas.hu-t is üzemeltető, az elmúlt években nemzetközi szereplővé vált Szallas Groupot. A varsói székhelyű e-kereskedelmi és médiavállalat-csoport várhatóan 82 millió eurót fizet a tulajdonosi körnek. A lengyel cég bár tulajdonosa volt néhány jelentős régiós média- és e-kereskedelmi portálnak,