fbpx
Nyomj Entert

Egy múlt század eleji áruház kapott új életet Csehországban

Az Atelier 38 építész iroda egy, a 20. század elején létrejött épületnek adott új életet. A cseh Olomouc városban található, egykori bútorkereskedelmi áruház ma már a Cseh Rádió stúdiói számára szolgáltat új helyet. Mutatjuk!

Franz Klein bútorkereskedő áruháza 1911-ben épült Christoph Glaser építész tervei alapján. A bécsi Gerngross/Herzmansky áruház ihlette épület különlegességét annak monolitszerű vasbeton váza jelentette, ami akkoriban szerkezetében és térbeli elrendezésében is újítónak számított. 1946-ban, a háborús károkat követően, üvegből készült szecessziós homlokzatát Jaroslav Česal építész tervei alapján kerámia burkolattal építették újjá; átriumos-galériás belső tere az évtizedek során viszont sértetlenül maradt. A házat a kommunista rendszer alatt, az 1990-es években eredeti rendeltetése szerint, áruházként használták, de az épület hőszigetelt álmennyezetet kapott, ezáltal elfedve a természetes fényt árasztó eredeti felülvilágítót.

Az egykori áruház az Atelier 38 építész iroda munkájának köszönhetően kapott új funkciót: Olomouc város történelmi magjába egy új szimbólum került, a Cseh Rádió. Az épület felújítása során a korszerű statikai és hőtechnikai előírásoknak is meg kellett felelni; a tervezők továbbá a ház eredeti szerkezetének és dekoratív belső terének megőrzésére is kiemelt figyelmet fordítottak. Az új megoldások jól elkülöníthetők a kimondottan monokróm, fehér belső térben, amely az üveg felülvilágítón keresztül az ég kékjével alkot erős kontrasztot. Annak érdekében, hogy továbbra is a szabad tér érzetét keltsék – a galériatérben, ahol csak lehetett –, a térelválasztásokat üvegfalakkal oldották meg. A stúdiók kialakítását és anyagszerűségét a térakusztikai igények formálták.

Fotók: Boys Play Nice

Forrás: Linka News

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük