Litván asszonyok és a fenntartható divat – hamar a kedvencünk lett a The Knotty Ones

Litván asszonyok és a fenntartható divat – hamar a kedvencünk lett a The Knotty Ones

A The Knotty Ones története olyan, mint egy modern népmese: három egykori kollégiumi szobatárs, Akvilė, Danutė és Sandra elhatározták, hogy szeretnének valamit tenni annak érdekében, hogy szeretett hagyományaikat népszerűsítsék. A márka viszont amellett, hogy a litván kulturális örökséget önti modern formába, nagyon fontos társadalmi üzenetet is hordoz. Annak érdekében, hogy enyhítsék a nemek közötti pénzügyi különbségeket hazájukban, a The Knotty Ones egytől egyig kötőasszonyokat foglalkoztat, akik nemcsak bűbájos hangulatot, hanem autentikus környezetet is teremtenek a brand köré. Hagyomány, nőiség, fenntarthatóság – bemutatjuk az egyik legkedvesebb litván kötöttáru márkát! Kérdéseinkre Danute Rasimaviciute alapító válaszolt.


A barátságotok hosszú múltra tekint vissza, és ebből kifolyólag számtalan közös élmény van mögöttetek. Mégis, mi inspirált benneteket arra, hogy létrehozzátok a márkátokat, és elindítsatok közösen egy vállalkozást?

Barátokként elindítani egy közös vállalkozást minden szempontból egy óriási kaland. Mindhárman litván származásúak vagyunk, a márka ötlete pedig egy villásreggeli közben született meg: mindannyiunkat dühített a tény, hogy a Baltikumban mélyen gyökerező kötészeti hagyományokkal rendelkezünk, de senki sem készít olyan kötött ruhákat, amelyek korszerűek, ugyanakkor tiszteletben tartják a tradíciókat. A kézművesség lassan kihalófélben volt, miközben az utcákat a fast fashion uralta. Így aztán úgy döntöttünk, hogy mi magunk vesszük kezünkbe az irányítást!

A gyakorlatban hogyan építitek be a hagyományokat a márka életébe?

Ez onnan ered, hogy minden egyes termékünket kézművesek készítik. A kötőművészek általában háztartásbeli anyukák a litván vidékekről, akik még a nagymamáiktól eltanulva sajátították el ezt a mesterséget, amikor még maguk is gyerekek voltak. Ebből fakadóan a kézművesség szó szerint évszázadokon keresztül öröklődött egyik generációról a másikra. A tervezési folyamatokban is igyekszünk minél autentikusabbak lenni, a tervezőink szorosan együttműködnek a kézműveseinkkel, hogy biztosítsuk a hagyományos technikák és térségre jellemző minták használatát, sőt az is gyakori, hogy az utóbbiak tanácsaira támaszkodunk.

A The Knotty Ones azért is különleges, mert a vidéki munkaerőpiac fellendítését segítitek azáltal, hogy helyi nőket alkalmaztok tisztességes feltételekkel. Milyen reakció fogadta a kezdeményezést?

A márkánk másik nagyon fontos része, hogy a fogyasztókkal megosztjuk, hogy pontosan ki készítette a megvásárolt terméket.  Minden darab címkéjén az azt készítő kötőnő aláírása található, tehát ez több mint “Made in Lithuania”,  inkább “Made by Judita, akinek van öt gyereke és délutánonként imád török telenovellákat nézni”. Gyakran elfelejtjük, hogy a ruháink mögött valódi emberek állnak, a saját életükkel, álmaikkal és reményeikkel. Úgy gondolom, hogy a vásárlóink éppen ezért támogatnak minket és a kötőinket is kezdetektől fogva.

Nemcsak az munkatársaitokkal szemben, de anyaghasználat szempontjából is etikusak vagytok. Mesélnél erről?

A kezdetektől fogva azt a döntést hoztuk, hogy csak természetes, biológiailag lebomló fonalakat használunk, amiknél fontos szempont, hogy állatkísérletektől mentesek legyenek. Az, hogy kizárólag természetes fonalakat alkalmazunk, határozottan bonyolultabbá teszi a tervezési folyamatot, mivel a terveinket az alapanyaghoz kell igazítanunk, és nem fordítva, ahogyan az iparágban gyakran teszik – de nagyon szívesen vállaljuk ezt a kihívást. Szeretnénk bebizonyítani, hogy nem kell kompromisszumot kötni annak érdekében, hogy nagyszerű formaterveket és kiváló minőségű kötött termékeket kapjunk, miközben odafigyelünk a környezetünkre. Persze, elméletben jó lenne néhány százalék elasztánt hozzáadni a fonalhoz, de nem gondoljuk, hogy ez megéri azt a rengeteg plusz évtizedet, amíg lebomlik.

A The Knotty Ones meghatározó eleme a személyesség, ami egyaránt fontos nektek és a vásárlóitoknak is. Nemrégiben létrehoztátok a “Knitter’s Dream Fund” adománygyűjtő akciót, hogy segítsétek a dolgozóitokat a mindennapi céljaik elérésében. Hogyan halad ez a projekt?

Nagyon büszkék vagyunk azokra az álmokra, amelyeket eddig teljesítettünk, például segítettünk Marina kötőnőnek megszerezni a jogosítványát (fizettük a tanfolyamokat, fizetett szabadságot adtunk neki, hogy elvégezhesse őket és támogattuk őt több vizsgakísérleten keresztül), vagy támogattunk Nijole kötőművészünk dietetikus konzultációját, hogy segítsen neki kezelni a cukorbetegségét. Jelenleg azon dolgozunk, hogy teljesítsük a következő “álomcsomagot”, úgyhogy tartsátok nyitva a szemeteket! Sokak számára ezek az álmok talán nem tűnnek olyan nagy dolognak, de a ruhaipari dolgozók milliói számára világszerte valóban azok. Sokat viccelődünk azzal, hogy azt mondjuk, hogy egy szoros nővéri kötelék van köztünk (szó szerint). Az álomalapunk csak egy újabb példa arra, hogy támogatjuk egymást a közösségünkben.

A márka életében nem újdonság a női közösségek támogatása, legutóbbi együttműködésükben Giedrė Dukauskaitė litván szupermodellel együtt álmodták meg a “Pasaka” (Tündérmese) kollekciót, amelyet a modell gyermekkora és Litvánia természeti kincsei ihlettek. A kollaboráció bevételnének egy részét a Vilniaus Moterų Namai nonprofit válságkezelő szervezetnek ajánlják fel, amely nagy segítséget nyújt az erőszakot átélt nőknek a nehezebb időkben.

The Knotty Ones | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Ukrajnának óvatosnak kell lennie - interjú Olga Pindukkal
business

Ukrajnának óvatosnak kell lennie - interjú Olga Pindukkal

Az oligarchák jelentős problémát okoznak, Ukrajna hírhedten korrupt, az igazságszolgáltatási rendszere pedig átláthatatlan. Olga Pindukkal, a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézetének ukrán közgazdászával beszélgettünk. Magyarországon most szinte mindenki az uniós szankciókról beszél, és sokan úgy vélik, hogy nem hatásosak Oroszország ellen. Mi a véleménye a magyarok álláspontjáról? Először is, meg
Z-generáció: hópihék, vagy a jövő forradalmárai?
business

Z-generáció: hópihék, vagy a jövő forradalmárai?

A „mai fiatalság”, vagyis az aktuális fiatal generáció örökérvényűen kritikák célpontja: lusták, elkényeztetettek, vagy most éppen hiperérzékenyek és állandóan a telefonjukon lógnak. Az úgynevezett Z-generáció, azaz a jelenlegi tinédzserek és korai húszas éveiket taposók azonban némileg egyedülállóak az őket megelőzőekhez képest: nemcsak az internet korában nőttek fel a történelem során
Mekkorára fog nőni a Föld népessége?
strategy

Mekkorára fog nőni a Föld népessége?

Az emberiség újabb mérföldkőhöz érkezett 2022. november 15-én: a népesség elérte a nyolcmilliárdos, mondhatni lélektani határt. A bolygó népessége egyelőre vészjóslóan növekszik, ami a Föld és az emberek számára is legfeljebb ambivalens, de semmiképp nem pozitív. A valódi kérdés azonban az, hogy mit hoz a jövő: mikor ütjük meg a