A magyar fotós, aki egymás után viszi haza a nemzetközi díjakat

A magyar fotós, aki egymás után viszi haza a nemzetközi díjakat

Kerekes István az elmúlt huszonöt évben több mint háromezer hazai és nemzetközi díjat zsebelt be. Íme, néhány lélegzetelállító munkája!


A marosvásárhelyi fotóriporter és fotóművész elsősorban szociofotogáfiákat és portrékat készít, az egyik leggyakrabban visszatérő témája a pásztorok élete. Egy interjúban így fogalmazott: „(...) az egész fotós életem egy nagy projekt, aminek a neve: Erdély és Máramaros”. Ezek azok a helyek, ahová évek óta rendszeresen visszatér.

Leghíresebb fotója a Yelena (alább), amiről egy máramarosi kislány mosolyog vissza ránk. A fotóval ötvenhét országban hatszáz díjat nyert el, ami világviszonylatban is rekord.

„Számomra nyilvánvaló volt, hogy sikerült egy kivételes portrét készítenem, de hogy ekkora sikere lesz, erre nem számítottam. Manapság mindenki tud fotózni. Így én inkább arra vagyok büszke, hogy sikerült egy olyan egyedi látványt nyújtó pillanatot lencsevégre kapnom, amire ha ránéz az ember, megbabonázza őt. Úgy érzem, hogy ez az igazi titka a fényképemnek, és ezért ilyen sikeres a mai napig.”

Az elmúlt két évben elsősorban az Alexandru and Peter című fotójával ért el nemzetközi sikereket (alább), amelyen két erdélyi pásztor látható. Talán a legnagyobb elismerés, hogy a fotóért megkapta 2021-es IPPAWARDS  fődíját, amiről a Washington Post, a The Guardian és a Daily Mail is lehozott egy cikket. Ebben az évben többek között a London Photography Awards arany helyezését is megkapta a fotóért.

Kerekes István | Web

Forrás: kerekesistvan, kisalföld

továbbiak
Budapest ünnepel
lifestyle

Budapest ünnepel

Budapest a 149. születésnapját ünnepli, és újra megrendezik a Nyitva! fesztivált Erzsébetvárosban. Minifesztivállal készül Budapest születésnapjára öt fővárosi mozi, ahol stand-up est, improvizációs színház, filmpremier és koncertek is várják az érdeklődőket november 18-án, pénteken. A programsorozat egyben a Budapest 150 emlékév kezdetét is jelenti. November 19-én, szombaton pedig újra Nyitva!
Mert a boldogság mindenkinek jár – The Dog Bakery Budapest
lifestyle

Mert a boldogság mindenkinek jár – The Dog Bakery Budapest

Akinek van kutyája, pontosan tudja, hogy gazdinak lenni mennyi örömöt és mennyi feladatot és egyben kihívást jelenthet a mindennapokban. Gondoljunk csak az olyan egyszerű dolgokra, mint a munka vagy közlekedés. Bár az sem tűnik nagy kívánságnak, hogy például beüljünk egy kávéra vagy egy sütire valahová, ha az eb velünk van,
Együttműködés a városért | A bolgár Team Sofia
lifestyle

Együttműködés a városért | A bolgár Team Sofia

A Team Sofia egy szakértőket, állampolgárokat és szervezeteket összefogó egyesület, amely elkötelezett Szófia jövője iránt. A Kortárs Építészeti Központban tartott előadásukon projektekről, tervekről és kihívásokról beszéltek. „Hisszük, hogy a városunkat új módon kell elkezdeni irányítani, és új úton kell elindulni ahhoz, hogy olyan hellyé váljon, ahol jó élni” – vallja a