Már harmadszor tért vissza a magyar inkubációs program, a design LAB

Már harmadszor tért vissza a magyar inkubációs program, a design LAB

A Magyar Divat & Design Ügynökség 2022 tavaszán indította design LAB inkubációs programját, amelyben gyártók és tervezők kaptak támogatást, hogy új terméket fejlesszenek.

A design LAB inkubációs program elsődleges célja, hogy elősegítse a kollaborációk létrejöttét a szektor szereplői, a gyártók és a tervezők között, illetve erősítse és korszerűsítse a hazai gyártói hátteret. A programnak köszönhetően tehetséges tervezők ötletei találkozhatnak professzionális gyártókkal, és közösen alkothatnak egyedi és versenyképes termékeket. A design LAB mindemellett kiemelt fókuszt helyez a gyártásfejlesztésre, az iparág versenyképességének növelésére és az ágazat exportjának ösztönzésére. A programra a gyártók és a tervezők közösen beadott pályamunkákkal jelentkezhettek, a sikeres együttműködések létrejöttét az Ügynökség most is egy kapcsolatépítő esemény, a Speed Dating megrendezésével segítette. A design LAB programjára 36 pályázat érkezett, amelyből a szakmai zsűri döntése értelmében hat gyártó-tervező páros nyerte el a támogatási keretet, és kezdhették meg termékeik legyártását.

Az Art Innova Kft. és Dr. Vasváry-Nádor Norbert tervező az APPACK projekt keretein belül asztalosipari melléktermékek újrahasznosításával is foglalkoznak, egy eszközmegosztó bútorzat kifejlesztését célozták meg.

A Concrazy Kft. és Kele Sára tervező a REPETA termékcsaláddal vendéglátóipari egységekbe kínálnak belsőépítészeti betontárgy-kollekciót. A tárgyak a selejtnek számító betonelemek összezúzásával, majd azok felhasználásával készülnek, ami a körforgásosság fontosságára hívja fel a figyelmet.

A Faktum Bútor Kft. és Horváth Máté közös munkájának eredménye a Shape projekt, amely egy innovatív babaszobaként funkcionáló termékegyüttes. A kollaboráció során a hosszú élettartamra való tervezéssel, illetve a lapra szereléssel a fenntarthatóságot helyezik fókuszba.

A Gránit és Márvány Kft. és az Espiritu Consulting Kft. (Bessenyei Bettina tervező) közös alkotási folyamatának eredményeként jött létre a Shango projekt, egy mobil konyhasziget. A termék megalkotásakor gres kerámialap és természetes kő feldolgozása, vágása során keletkező maradék vagy hulladék darabokat használtak fel.

A Kárpitos Partner Group Bt. és az IO Line And Round Kft. (Hevesi Annabella tervező) közös projektje a PEACH Easy Chair, egy otthoni és közületi felhasználásra szánt kárpitozott pihenőszék. A termék különlegessége, hogy a 3D nyomtatott fém idomok a szivacs mechanikai torzítása révén érik el a kívánt ergonómiai hatást – formára szabás, ragasztás vagy épp öntés helyett.

A Multifelt Factory Kft. és a Co & Co Designcommunication Kft. (Budai Márton tervező) a KILIM tapintható lámpacsaládot hozták létre. A termékcsalád fő eleme a gyapjúfilc, amelynek előállítása a legkevésbé környezetterhelő tevékenység a textiliparban: az előállításához mindössze vízre, gőzre és hőre van szükség, a gyártás során keletkező filchulladék pedig visszaforgatható a termelésbe.

Forrás: Sajtóközlemény

továbbiak
Belvárosi romantika, a lassúság jegyében | Dash Interiors
design

Belvárosi romantika, a lassúság jegyében | Dash Interiors

A varsói Mokotów lakónegyed a város egyik legtrendibb része, ami elsősorban zöld területei miatt lett népszerű. Itt rendezte be otthonát Natalia és Krzysiek is, akik olyan lakást szerettek volna, aminek enteriőrje kiállja az idő próbáját. Daria Wachowicz és Martyna Kupis, a Dash Interiors tervezői olyan lakást szerettek volna megalkotni a
Ahol megtalálod a számításaidat – Csemege
lifestyle

Ahol megtalálod a számításaidat – Csemege

A legtöbben szeretik felfedezni az újdonságokat, de néha komfortosabb az, ami ismerős. Amikor tudod, hogy ahová mész, ott nyitott ajtó, jó hangulat, meleg vendégszeretet vár ínycsiklandó fogásokkal, na meg olyan kávé, ami máshol is bizonyított már. Ami olyan, akár egy jó szomszéd – ismer téged, ezért tudja, hogy mennyire lephet meg.
Ma hirdetik ki az Európai Év Fája nyertesét
lifestlye

Ma hirdetik ki az Európai Év Fája nyertesét

Az Európai Év Fája versenyen 2011 óta keresik a legérdekesebb történettel rendelkező európai fákat. A 2023-as nyertest ma, március 21-én hirdetik ki. Az Európai Év Fája versenyt, amelyet a népszerű cseh Év Fája verseny inspirált, 2011 óta rendezik meg minden évben. A döntő a nemzeti fordulók győzteseiből áll. A tizenhat