Lángos újragondolva

Lángos újragondolva

Új vendéglátóhely nyílt Pozsonyban karakteres repertoárral és jellegzetes enteriőrrel. A Langoš Bar kínálatában a klasszikus, hagyományos falatok mellett az újragondolt ízek is megférnek.

A Langoš Bar egy apró streetfood-bár, amely Pozsony városközpontjában, egy régi vásárcsarnokban található. Ahogy elnevezéséből is kiderül, a bár kínálata a hagyományos magyar konyha lágy kelt tésztából készülő, sült lepényét, vagyis a lángost helyezi a középpontba: míg a tradicionális receptben általában a tejföl, a sajt és a fokhagyma kombinációja jellemző, addig a Langoš Bar új megközelítést képvisel.

Az ételbár koncepcióját Lukáš Hesko elismert séf és Nagy Róbert tapasztalt sommelier álmodták meg. A pecorino sajt, a pastrami vagy a garnélarák mellett számos más lehetőséget is kínálnak a hagyományos magyar étel megfűszerezésére, melyet a régióból származó italokkal és natúr borokkal társíthatunk.

Bár a hely csak tizenkét négyzetméter alapterületű, minden szükséges felszerelés elfér benne. A szlovák Grau Architects építészei vizuálisan egyszerű, mégis erős koncepciót alkottak: az enteriőr kialakítása négyzet alakú rácsrendszerre épül. A durva cementburkolatú egységben fehér csempéből és rozsdamentes acélból építkeztek. Az ételbár központi színe a piros, ami jól illeszkedik az ételbár jellegzetes arculatához.

A Langoš Bar vizuális identitásáért a helyi Nice Guy designstúdió alapítója, Matej Spanik, valamint Tomáš Rybár, másnéven Sicknico felelnek. A hely logója egy stilizált, kerek és jóllakott fejet szimbolizál. A tervezőpáros céljai közé tartozott, hogy merész, ugyanakkor hiteles vizuális világot hozzanak létre, ami könnyen érthetővé teszi az ételbár koncepcióját. Emellett a lángos fogyasztásának örömét is szerették volna megragadni.

Fotók: Matej Hakar

Langoš Bar | Instagram
Grau Architects | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Archdaily

továbbiak
Kedvenc helyek #2 │ Geiger Bianka
community

Kedvenc helyek #2 │ Geiger Bianka

Sorozatunk folytatódik – a HYPEANDHYPER szerkesztőségéből most Geiger Bianka mesél az egyik kedvenc budapesti helyéről. Íme, A másik bolt! Hogyan mutatnád be A másik boltot? Willmann Fábián Németországból hazatérve ismerte meg Wekerlét, ahol nyitott egy apró borboltot. Idővel beleszeretett a különböző burgonyafajtákba, ami új üzletté nőtte ki magát. Ha valaki a
Képeslapszerű szlovén táj | Bled
egyéb

Képeslapszerű szlovén táj | Bled

Bled Ljubljanától északnyugatra fekvő városa mellett egy tó partján, sziklák több száz méteres magaslatán magasodik Szlovénia legrégebbi, több mint ezer éve épített vára. A nagy múlttal rendelkező Bledi vár ma már közkedvelt turista-zarándokhely, ugyanis a képeslapszerű táj és a kirándulás mellé különböző programok társulhatnak látogatásunk során, ha úgy tartja kedvünk.
HIGHLIGHTS | Négy fal közé zárt illusztrációk
design

HIGHLIGHTS | Négy fal közé zárt illusztrációk

Sorozatunk rendszeres olvasóinak már feltűnhetett, hogy van egy téma, amely újra és újra előkerül cikkeinkben: nem más ez, mint a falfestmények világa, melyeknek köszönhetően színesebbé válnak benzingőz színezte, szürke városaink. Aktuális válogatásunkban találtok egy csavart is, ugyanis most nem kültéri, hanem beltéri falfestményekkel készültünk. Fehér falak, üres terek, betonfelületek – ezek