Meghalt Ricardo Bofill spanyol építész

Meghalt Ricardo Bofill spanyol építész

2022. január 14-én, 82 éves korában hunyt el a spanyol építész.

Ricardo Bofill a hetvenes és nyolcvanas évek posztmodern építészetének prominens alkotója, negyven különböző országban több mint ezer munkáját tartják számon. Szokatlan, monumentális épületei a filmesek, videójátékkésztők és a közösségi média tartalomgyártóinak figyelmét is felkeltette. Az éhezők viadala és a Squid Game is használta Bofill tereit saját látványviláguk megteremtéséhez. A stúdióját (Ricardo Bofill Taller de Arquitectura) 1963-ban alapította, amely egy multidiszciplináris műhelyként működött, irodalmárokkal, szociológusokkal, filozófusokkal dolgozott együtt.

Leghíresebb épületei közé tartozik a barcelonai Walden 7 lakóház, a Les Espaces d’Abraxas monumentális apartman-komplexum Párizs közelében, a W Barcelona Hotel és Calp egyik legfőbb látványossága, a La Muralla Roja posztmodern lakáskomplexum.


Walden 7, 1975, Barcelona © Denis Esakov
La Muralla Roja, 1973, Calp © Andres Gallardo
W Barcelona Hotel, 2010, Barcelona (balra) és Kafka Castle, 1968, Sant Pere de Ribes (jobbra)

Forrás: Dezeen

továbbiak
DIALOG | Vörös Ákos & Zsuffa Aba – Analog Balaton
east

DIALOG | Vörös Ákos & Zsuffa Aba – Analog Balaton

Amikor megkérdezik tőlük, milyen zenét is játszanak pontosan, nincs egzakt válaszuk, illetve ők maguk is mindig mást mondanak. Az Analog Balaton zenéje ugyan stílusában változó, de felfogását tekintve abszolút az elektronikus lüktetés (négy negyed, lábdob), ami meghatározó, és persze az alternatív rockzene, mint egyfajta örökölt stílus is megjelenik a számaikban.
Kortárs magyar designerek az idei Highlights of Hungary jelöltjei között
community

Kortárs magyar designerek az idei Highlights of Hungary jelöltjei között

Határon innen és túl gyűjtötték az idei nagykövetek a Highlights of Hungary-re a szerintük legkiválóbb, legszerethetőbb történeteket, melyekre mindenki büszkén nézhet fel. Egyetlen mérce volt csupán: a kiválóság, mely példaként szolgálhat bárkinek. A Highlights of Hungary a “Hass, alkoss, gyarapíts’” felkiáltással kereste 2021 legkiválóbb magyar teljesítményeit kategóriák nélkül, hogy díjazza
Nyilvános Pályázatot hirdet a VASVÁRI DESIGN
egyéb

Nyilvános Pályázatot hirdet a VASVÁRI DESIGN

A VASVÁRI DESIGN Nyilvános Pályázatot hirdet, amelynek célja, hogy összegyűjtse és bemutassa a magyar alkotók által készített kiemelkedő színvonalú tervezőgrafikai munkákat egy hiánypótló szakkönyvben. Hasonlóan, mint a nemrég kiadott nagy sikerű MAGYAR LOGÓK című kötetben. A zsűri által kiválasztott alkotásokat tartalmazó művet a grafikai design könyvek magyarországi kiadója, a Scolar