„Megláttatni az emberekkel az épített környezet értékeit”| Felső Boróka grafikái

„Megláttatni az emberekkel az épített környezet értékeit”| Felső Boróka grafikái

Az építész szakot Pécsen kezdte, diplomamunkáját azonban Kolumbiában készítette el Felső Boróka, akinek rózsaszín, budapesti épületeket ábrázoló risonyomataira az Instagramon figyeltünk fel. A különleges hangulatú printek nemcsak Boróka építészet iránti örök szenvedélyét tükrözik, hanem arra is hivatottak, hogy közelebb hozzák építészet örökségünk néha rejtve maradó értékeit hozzánk, járókelőkhöz.

Felső Boróka építész hallgatóként Pécstől Stuttgarton és Spanyolországon át Portugáliáig és Kolumbiáig sok helyen fordult meg. Diplomamunkáját is Bogotában készítette: ennek témája egy icipici bogotai barrio, azaz szegénynegyed kilátóval rendelkező közösségi háza volt. A ház azért épült, hogy kiszolgálja az ott élőket, ugyanakkor becsalogassa a barrión kívülieket is, tehát „falakat bontson”.

A sok nemzetközi tapasztalat után Budapestre visszatérve megfordult pár építész irodában, végül azonban úgy érezte, a szenvedélyt nem a tervezésben, hanem a rajzolásban találja meg, ezért saját grafikai vállalkozásba kezdett. Ennek a praxisnak részei a hatvanas-hetvenes évek építészeti örökségéről készült rizográfok is.

„Bár az építészetet nem gyakorlom a klasszikus értelemben véve, rajongásom iránta nem változott, sőt. Inkább újradefiniáltam kettőnk kapcsolatát. Szeretném az épületeket, az épített környezetünket az én eszközeimmel közelebb vinni az emberekhez. Ha szó nélkül eltűnhetnek fontos építészeti értékkel rendelkező épületek, korlenyomatok a városi szövetből, azt problémának látom.

– fogalmaz Boróka. Az épületeket színük, formájuk vagy anyaguk alapján választja ki, azaz olyan szempontok mentén, melyek egy laikusnak nem biztos, hogy azonnal szemet szúrnak – lehet, hogy inkább csak egyként tekint a sok közül ezekre rájuk. A risonyomatokon viszontlátva azonban új értéket tulajdonít az egyébként paneles”, kommunista” épületeknek.

Boróka erre egy konkrét példával szolgál: az első két illusztrációja után egy, nem építészettel foglalkozó ismerőse épp azt az épületet ajánlotta neki következőként, melyet egyébként is annak szánt. „Összekapcsolt épületeket, észrevette, új szemmel látta meg a környezetét, nekem ez óriási élmény és visszacsatolás volt.

Az építészeti rizográfsorozat új ajtókat nyitott meg a grafikus előtt, a rajzok már négy budapesti helyszínen vásárolhatók meg. Boróka további projektjeit Instagram-oldalán követhetjük nyomon.

Felső Boróka | Instagram

továbbiak
Életben tartani az éjszakát | Jägermeister
design

Életben tartani az éjszakát | Jägermeister

Hol vannak már azok az önfeledt éjszakai bulizások? A nyüzsgő belvárosi esték csütörtöktől vasárnapig? Nyolc után már mindenki otthon kuksol, jó esetben itt van kivel lazítani, meginni egy pohár italt a nap végén. És még nem is beszéltünk a pultosokról, a bártenderekről, a pincérekről – az éjszakai élet hőseiről –, akiknek a
Pop-art Mickey egerek a Swatch új kollekcióján
design

Pop-art Mickey egerek a Swatch új kollekcióján

A Swatch a Disneyvel és a Keith Haring Alapítvánnyal közösen dobta piacra új órakollekcióját, melynek darabjain Mickey egér elevenedik meg az amerikai művész stílusában. Keith Haring pop-art és graffitiművész popkultúrára gyakorolt hatása a mai napig érezhető, karakteres alkotói stílusa a művész halála előtt és után is számos márka, köztük az
E-bringa egy perc alatt | CLIP
design

E-bringa egy perc alatt | CLIP

A városi bringásokra optimalizált e-motor, a CLIP segítségével bármelyik biciklit elektromos kerékpárrá változtathatjuk. A clip.bike brooklyni startup 2019-ben mutatta be kerékpárra erősíthető eszközének első verzióját, mely azóta komoly fejlesztéseken esett át. A tervezők kifejezetten figyeltek arra, hogy olyan e-motort készítsenek, amelyet a városi bringások, ingázók szívesen visznek majd magukkal.