Micéliumból növesztett lámpabúra világíthatja meg a jövő hétköznapjait

Micéliumból növesztett lámpabúra világíthatja meg a jövő hétköznapjait

A gombák már több száz millió éve szerves részét képzik a Föld élővilágának, és számos tudományos kísérlet bizonyította már, hogy kitinfalú társaink bizonyos dolgokban fejlettebbek nálunk. Felmerül a kérdés, hogy akkor miért ne tanulhatnánk tőlük? Egy észt cég elhozhatja az áttörést!


A mai világban amellett, hogy lehetőségünk van megtermelni ételeinket, hamarosan az otthonunk bútorait és használati tárgyainkat is előállíthatjuk önmagunknak. A tallinni székhelyű Myceen a Holland Design Week-en mutatta be legújabb, B-Wise elnevezésű, 100 %-ban micéliumból készült lámpaernyőit.

A harang alakú, repülő csészealjra emlékeztető lámpaernyők mindegyike egyedi megjelenésű, csupán a természet kreativitása szab határokat a végeredménynek. A 60 centiméter széles búrák vázát rétegelt falemez, alumínium és kerámia aljzat biztosítja, majd a külső borítás elkészítéséhez a fa- és mezőgazdasági iparból származó szerves hulladékot – beleértve a fűrészport és a szalmát – micéliummal keverik össze.  

A micélium hifák hálózatából áll, amelyen szárítást követően nem képződnek termőtestek és spórák, így teljesen ártalmatlan az emberi szervezetre és az otthoni környezetre.

„A gombák felismerik fajtársukat, és ragasztó vagy mesterséges kötőanyag nélkül erős kapcsolatot alakítanak ki, az anyag szárításával azonban teljesen leállítják növekedésüket”- mondja a Myceen társalapítója, Siim Karro.

A Myceen missziója, hogy a természet intelligenciájának felhasználásával és a tervezéssel kombinált folyamatos kutatásokkal a közvetlen környezetünket természetesebbé és fenntarthatóbbá tudjuk változtatni. Jelenleg a belső enteriőrre, bútorokra és lakberendezési termékekre fókuszálnak, azonban nyitottan tekintenek a gombák végtelennek tűnő lehetőségeire a jövőben.

A gombák izgalmas anyagforrásként jelenhetnek meg a jövőnkben, köszönhetően károsanyagkibocsátás-mentes, komposztálható és biológiailag lebomló tulajdonságaiknak. A formatervezés és a divatvilág határain túl az építészetben is találkozhatunk még velük, ugyanis a NASA is felfigyelt a micéliumból készült házak építésének lehetőségére a Marson.

MYCEEN | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Dezeen

továbbiak
Városok arcai | 32. Pozsonyi Fotóhónap
lifestyle

Városok arcai | 32. Pozsonyi Fotóhónap

A Pozsonyi Fotóhónap minden év novemberében a világ aktuális eseményeire reflektáló, a fotóművészet értékeit megjelenítő kiállításokat mutat be. Idén is számos tárlatot, elsősorban szlovák és közép-európai alkotók munkáit láthatjuk a szlovák fővárosban. Ezek közül három kiállítást ajánlunk! Miloš Dohnány: A városban (In the City) Miloš Dohnány (1904–1944) a két
Karácsony 2022: idén jobb lesz feltöltődni, mint költekezni?
business

Karácsony 2022: idén jobb lesz feltöltődni, mint költekezni?

Az ünnepi időszak korunk fogyasztásra sarkalló, reklámokkal telített mindennapjaiban már inkább szól a túlzó dekorációról és a gigászi ajándékokról, mintsem az együtt töltött időről, vagy az évvégi megnyugvásról. Ez a karácsony viszont más, mint a többi – az árak az egekben, a rezsi lassan szitokszóvá válik, emellett pedig háború dúl a
Agymenés Közép-Kelet-Európában
business

Agymenés Közép-Kelet-Európában

Mennyire érinti a régiónkat a brain drain, avagy az agyelszívás? Közép-kelet-európaiként alighanem sokak számára jól ismert jelenség a brain drain, amit magyarul különös módon agyelszívásnak nevezünk. Ez arra a helyzetre utal, amikor egy ország jól képzett szakemberei elhagyják azt, hogy aztán egy másik helyen kamatoztassák a tudásukat – mindezt feltehetően jobb