fbpx
Nyomj Entert

Modern életmód egy századfordulós villában

Ennek a cseh villának a története 1906-ra nyúlik vissza, terveit František Buldr építész készítette. 1934 óta F. X. Šalda író lakta, majd 1939-ben Karel Šťastný tervei alapján jelentős átalakításon esett át. Végül 2018 végén a Karnet architekti csapata kapott megbízást az épület felújítására. Mivel az élet ma más, mint a múlt század elején, így a villa kialakítását is az új igényekhez kellett igazítani.

Az építészek fő szándéka volt, hogy az új épületrészeket megkülönböztessék az eredetitől. Az egész tervezési folyamat egyik fontos eleme volt az eredeti főbejárat áthelyezése a földszintre, ami egy sokkal tágasabb előteret, és egyéb kapcsolódó tárolóhelyiségek létesítését eredményezte. Az eredeti elrendezés alapján az előszoba egy lépcsőfeljáróhoz vezetett, ami korlátozta a tárolóhelyek kialakítását. Ugyanakkor a bejárat autentikus hangulatot teremtett, és a nappalin keresztül gyönyörű kilátás nyílt az erkélyre, ezért az építészek úgy döntöttek, hogy az eredeti lépcsőfeljárót megtartják a vendégek bejárataként. Az anyagokat úgy választották ki, hogy a villa nagyszerűségét és pompáját emeljék ki: a padlót márvány csempével burkolták, aminek rajzolata körülöleli a beépített szekrények diófa furnérját. A szekrények mögötti világítás pedig kiemeli az új és az eredeti kontrasztját.

Az első emeleten található a konyha, aminek új, nagy ablakából a völgyre és a bejárati kapura nyílik kilátás. A teljes szintet kazettás tölgyfapadló borítja, a padlótól mennyezetig érő függönyök pedig kiemelik a nagy belmagasságot. A gyerekszobák a második emeleten kaptak helyet, amelyekhez fürdőszoba is tartozik. A hálószoba öltözővel és fürdőszobával pedig a harmadik emeleten terül el. A szobába egy meredek fekete lépcső vezet, ahol a meghagyott faszerkezet alatt áthaladva egy egész torony tárul elénk, és közvetlenül a toronysisak alatt egy fapódiumra emelt ágy áll. A különleges hangulatú térben a kellő mennyiségű fényt tizenkét ablak biztosítja, amelyek úgy vannak elhelyezve, hogy megvédjék a hálószobát a nem kívánt figyelemtől.

Fotók: Petr Polák

Karnet architekti | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük