Lerombolni a különbözőségeket analóg és digitális eszközökkel

Lerombolni a különbözőségeket analóg és digitális eszközökkel

Egy vortex mintázattal ellátott aszimmetrikus formatervezésű övtáska, ami alapfunkcióján túl készségfejlesztő és hangterápiás technológiát hordoz magában. Hiszen a design nemcsak egy esztétikai tárgy, hanem egy szemlélet- és társadalomformáló erő – a Perceptual Thinkers márka alapítóját, Szalkai Dánielt ezúttal is ezen gondolat vezérelte. A tervezőt legújabb Sensorism projektjéről kérdeztük.

A DIALOG hónap legújabb cikkében egy olyan eszközt mutatunk be, ahol az analóg és digitális technológiák egymást harmonikusan kiegészítve egy jó ügyet szolgálnak.


A Perceptual Thinkers márka repertoárja az autizmussal élők különleges érzékelési és öltözködési szokásaiból merít inspirációt. Első ruhakollekciótok még 2018-ban debütált. Azóta egy kicsit változott a koncepciótok, és a szezonalitás helyett inkább hosszú távú projektek fejlesztésére fektetitek a hangsúlyt. Hogyan jött az ötlet, hogy okos megoldásokat alkalmazva hozzátok létre legújabb terméketeket?

A márka működésének átalakítását tulajdonképpen részben a kényszer szülte. Úgy tapasztaltuk, hogy a szezononkénti két kollekció rendkívül megterhelő egy újonnan induló, kis márka esetében. A gyártási költségek és a promóciós kiadások ilyen piaci körülmények között hamar fenntarthatatlan működést eredményezhetnek. A folytatást inkább egy specifikusabb és technológiai fókuszú irányba gondoltuk tovább, valamint olyan fejlesztésekre koncentrálunk, amelyek innovációs értéket hordoznak magukban. Ezáltal kiegészítve azt a társadalmi hatást, amit a Perceptual Thinkers már az elejétől is képviselt, vagyis, hogy helyzetbe hozzuk az autizmus társadalmi ügyét.

A Sensorism projekt előzménye egy kapszulakollekció volt az EJTECH alkotócsoporttal. Ebben az együttműködésben volt lehetőségünk kifejleszteni azt a technológiát, amelyet a mostani koncepció felépítésénél is felhasználtunk. A projekt elnevezése a sensory és az autism szavak összeolvasztásából jött létre: célunk egy olyan technológia alapú termék kifejlesztése volt, mely segítheti az autizmussal élők kommunikációját. Emellett olyan szórakoztató funkciókat is tartalmaz, mely által a neurotipikus emberek számára is élményszerűvé válik a táska használata. A hímzett mintájú táska ugyanis reagál az érintésre és egy telefonos applikáción keresztül a tulajdonosa képessé válik megszólaltatni azt vagy éppen zenei hangokat, hangmintákat generálni a hímzett felületek megérintésével. Így a táska az alapvető funkciói mellett kommunikátorként vagy „hangszerként” is használható. Az anyaga vegán bőr, a hímzett felület pedig Elitex fémtartalmú hímzőszálból készült. A táska mintázata és a kontrasztos színek mind azt szolgálják, hogy könnyen azonosíthatóak legyenek a beépített funkciók, de egyben az is szempont volt, hogy legyen egy kortárs designhoz igazodó esztétikai megjelenése.

Engem személyesen különösen érdekelt a koncepcióban rejlő kettősség, vagyis, hogy analóg és digitális eszközökkel fejleszhetünk egy olyan eszközt, melynek a használatát is ugyanez a kettősség jellemzi. Bőrművesség, szabás, varrás, hímzés, vagyis a tradicionális alkotás találkozik a mérnöki világgal és az olyan új technológiákkal, mint a 3D nyomtatás, bluetooth és a mechatronika. Ez az elegy pedig végül egy virtuális felületen, egy applikációban sűrösödik össze és válik használhatóvá.

A Sensorism táska több külsős tervező vagy szakértő közös munkájaként jött létre. Hogyan áll össze a csapat?

A csapat először a Moholy-Nagy Ösztöndíj keretében körvonalazódó projekt kapcsán jött össze. Szász Eszterrel, a Perceptual Thinkers menedzserével és társalapítójával közösen olyan közreműködőket hívtunk meg, akik az ötleteink műszaki tartalmával kapcsolatos, illetve a fejlesztési folyamat során felmerülő szakmai kérdésekben tudják segíteni a munkánkat. Hofecker Andor mechatronikai mérnök végezte a műszaki és programozási feladatokat, szakmai konzulensünk pedig Dr. Kollárovics Nóra autizmus szakember volt. A csapat munkája végül egy hazai startup verseny döntőjében csúcsosodott ki. Végül az eszköz formaalkotási folyamata során csatlakozott Berecz Vanda, aki a végső design kialakításában és a prototípus elkészítésében segítette a csapatot.

Pontosan kiknek szól ez a termék? Kik lesznek a vásárlók?

A táska és a projekt fő célja lerombolni a határokat a különbözőségek között a divat segítségével. Felhívjuk a figyelmet az autizmussal élők különlegesen szenzitív világára és auditív érzékenységükre. Törekedtünk játékos formában bemutatni az általunk képviselt társadalmi jelenséget és egy olyan eszközt fejlesztettünk, mely a specifikus célcsoport számára is használható. Például a beszédkészség és kommunikációs hiányosságok fejlesztése esetén, vagy éppen hangterápiás eszközként. A masszív vegán bőrből készült táska mellett a termék része egy mikrokontroller, valamint egy bármilyen okos eszközön használható applikáció. A beépített kapacitív érzékelő és technológia hosszú és folyamatos használatot tesz lehetővé, illetve bluetooth-on keresztül a hardware gyorsan tud kapcsolódni bármilyen okos eszközhöz. A crossbody vagy bumbag forma az autizmussal élők igényeire lett szabva: így könnyen el tudják helyezni személyes tárgyaikat és kincseiket. Jelenleg egy második generációs prototípus készült el, de egy hosszabb kutatás-fejlesztési folyamat után szeretnénk a terméket eljuttatni a specifikus közönséghez: fejlesztőközpontokba, sajátos nevelési igényű (SNI) tanulókkal foglalkozó iskolákba vagy éppen érintett családokhoz. A termék kisszériás értékesítése viszont egyelőre csak egy távoli célnak mondható.

Az inkluzív design projektek esetében amellett, hogy azok valamilyen társadalmi problémára reagálnak, mindig nagyon izgalmas, hogy egy ebben a szellemiségben megalkotott tárgy hogyan nyeri el végső formáját. Milyen különböző fázisokon esett át a Sensorism táska? Milyen szempontokat kellett újragondolnotok a tervezés során?

Az egész technológia fejlesztése egy folyamatos, szinte hétről hétre történő újratervezést jelentett és apró részsikerek eredménye az, hogy az eszköz viszonylag stabilan tud működni. Fontos szempont volt például, hogy a hardware kivehető legyen a táskából. A produktum továbbá tisztítható legyen és az extrém használatot is bírja. Nagyon fontos volt, hogy ne legyenek vezetékek és hogy szervizelhető legyen a táska. Törekedtünk az egyszerű használatra és arra, hogy könnyen gyárthatóvá váljon a termék. Ezek a fejlesztések leginkább Andor és Vanda érdemei. Sajnos a koronavírus okozta lezárások és társadalmi problémák miatt viszonylag sokáig egy megtervezett szituáció mentén fejlesztettük az eszközt, amit szakértői vélemények mentén konstruáltunk meg.

Így, hogy a prototípusotok elnyerte végső formáját, milyen új fejlesztésekkel szeretnétek azt kiegészíteni a továbbiakban?

A következő fontos lépés a felhasználók bevonása és a táska további tesztelése lesz. Rövid távú terveink között további kutatás és fejlesztés is szerepel, valamint akár egy következő prototípus létrehozása is. Lehetőség van a hangminták számának és variációjának továbbfejlesztésére is, valamint a hímzett minták grafikai kiosztásában is lehetségesek további verziók. Egyelőre pályázunk és szeretnénk előteremteni egy kis széria költségeit. Reméljük a jövőben a táska elérhető lesz a Perceptual Thinkers márka oldalain.

Az autizmussal élők készségfejlesztésében nemcsak a Perceptual Thinkers, de a Maacraft márka révén is megtapasztaltad a hagyományos kézműves technikák fontosságát. Hogy látod, az inkluzív designtermékek esetében a digitális technológiák valóban hozzáadott értékkel bírnak?

Ahogy körbenéztünk a fashion tech termékek és a technológiai kiegészítők között, azt láttuk, hogy rendkívül sok lifestyle vagy sporteszköz van. Pedig a jelenlegi technikai boom egyik legnagyobb lehetősége, hogy az élet minden területén megjelenhetnek a kütyük, és egyszerűbbé tehetik a hétköznapokat, beépülhetnek az életünkbe. Amikor azt mondom, hogy minden területen, akkor valóban ezt is gondolom, és látom a lehetőséget arra, hogy a fizikai vagy kognitív hiányosággal, továbbá a pszichés vagy viselkedési zavarral élő embertársaink hétköznapjaiba is adaptálódhatnak ezek a technológiai innovációk.

A Sensorism esetében egy készségfejlesztő és terápiás funkciót igyekeztünk beépíteni a termékkoncepcióba, amelyek az autizmussal élő és kommunikációs zavarokkal küzdő embereknek tud segíteni a külvilággal való kapcsolattartásban vagy éppen egy nyugodtabb mentális állapot elérésében.

A Sensorism csapata továbbra is azon dolgozik, hogy minél hamarabb eljuthassanak a táskák az autizmussal élőkhöz. Addig is fedezzétek fel a Perceptual Thinkers válogatott termékeit a Dress-coding csapat szervezésében hamarosan nyíló Testet öltött inkluzivitás című kiállításon, ahol a Sensorism táskát is kipróbálhatjátok majd működés közben.

Fotók: Gaál Dániel

Perceptual Thinkers | Facebook | Instagram
Szalkai Dániel | Behance

továbbiak
3 enteriőr designer a régióból, akire érdemes figyelni – III.
poland

3 enteriőr designer a régióból, akire érdemes figyelni – III.

Nem titok, hogy rajongunk az esztétikus és kellemes atmoszférájú enteriőrökért, ahol színek, textúrák, bútorok és tárgyak összessége valami nehezen megismételhetőt eredményez, és azonnal képes hatni az aktuális hangulatra. A belső terek bemutatásánál a fókusz azonban legtöbbször magán az adott projekten van, ezt szeretnénk most  megfordítani. Ezért összeszedtük azokat a tehetséges,
Meghalt Thierry Mugler francia divattervező
divat

Meghalt Thierry Mugler francia divattervező

73 évesen meghalt a francia divattervező, Thierry Mugler, aki a nyolcvanas évek power dressing irányzatának egyik jeles képviselője volt – jelentették be a hírt Mugler Instagramján. Az extravagáns darabjairól ismertté vált tervező ruháit David Bowie, Lady Gaga és Beyoncé is viselte. Ő tervezte George Michael Too Funky című videoklipjének viseleteit, emellett
Az Oscar-díjas Deák Kristóf filmjéhez készült betétdallal vezeti fel új lemezét OHNODY
news

Az Oscar-díjas Deák Kristóf filmjéhez készült betétdallal vezeti fel új lemezét OHNODY

Az OHNODY művésznév mögött rejlő Hegyi Dóri 2020-as nagy sikerű lemeze után idén tavasszal új albummal jelentkezik. Ennek előfutára Az unoka című nagyjátékfilmhez írt Szívemben őrzöm, amihez a dalszerző-énekesnő saját rendezésű klipje is elkészült. A képsorok személyes ihletettségűek, saját bevallása szerint minden képkocka olyan, mintha a néző a vizuális firkafüzetét