A tálalásdesign alapjaitól a service design módszertanig | Piqniq pakk – 3. rész

A tálalásdesign alapjaitól a service design módszertanig | Piqniq pakk – 3. rész

Mi a tökéletes tányér titka az ízek harmóniáján túl? Hogy fest a magyar halpiac? Mihez kezdjen egy étteremtulajdonos, amikor a kiégés jeleit tapasztalja a kollégákon? És mi köze a gasztronómiának a service designhoz? Nagyon is sok, pláne, ha jól működő vállalkozást szeretnénk építeni. Íme a 3. Piqniq pakk!


PODCAST: Kiégés a gasztronómiában – A tünetek felismerésétől a megoldásig

A kiégés jelensége minden szakmát érint, de a vendéglátóipar a fokozott fizikai és lelki megterhelés miatt különösen nehéz helyzetben van ebből a szempontból is. A Piqniq Budapest negyedik podcastjában egy kiégéssel foglalkozó coach, Csatlós Csilla, és a sikeres chef, Wossala Rozina segítségével járjuk körül ezt az összetett jelenséget, akik tippeket is adnak arra vonatkozóan, hogyan lehet felismerni és kezelni a tüneteket az egyén és egy csapat szintjén.

VIDEO: Erdő inspirálta fogás a tányéron – A tálalásdesign alapjai a Pajta séfjével

Bár kétségtelenül az étel íze a legfontosabb összetevő, a vendégélményt a látvány is meghatározza. Farkas Richárd, a Pajta séfje megmutatja, hogyan lehet egy erdő inspirálta fogást a tányéron megjeleníteni. Ötleteket oszt meg arról, hogy bizonyos alkotóelemek hogyan jelenhetnek meg különböző textúrákban a tálalás során, illetve tippeket ad, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni, hogy a tökéletes tányér a vendég elé kerüljön.

Legyél Te is Piqniq Pro!
– ingyenes regisztráció után, csak tagok részére elérhető videós tartalmak
– Piqniq Patron: pályázz különböző ingyenes, szakmai felajánlásokra, programokra!

PATRON: A halak szerepe a gasztronómiában – Workshop a vízi élőlények feldolgozásának konyhatechnológiai kérdéseiről

A hal mindig is különleges helyet foglalt el a gasztronómiában. Bár minden vendéglátós szívesen látná az étlapján, de sokan félnek ettől az alapanyagtól. Nehéz jól feldolgozni, tárolni, elkészíteni, felszolgálni.

Palotás Péter, azaz „Fishmonger” a Budaörsi Halpiac, a Fishmonger „halwebshop” és a Bigfish éttermek tulajdonosa egy 5 főre tervezett, 3 órás workshop keretében mutatja be a gasztronómiában felhasználható haltípusokat, feldolgozási és kezelési módokat, valamint tippeket ad a tálalásra.

Palotás Péter a ‘90-es években nyergelt át a séf szakmából a halkereskedelembe. A kezdeti néhány száz kilogramm norvég lazac után napjainkban már több ezer kilogramm friss hal áramlik be az általa alapított Budaörsi Halpiacra a világ minden tájáról. A Dokk Büfé, a Fishmonger és a Bigfish éttermek tulajdonosa a magyar halpiac meghatározó alakja.

HOW-TO: Jobbá tennéd gasztrovállalkozásodat? Kezdj el service design-ban gondolkodni!

Szakmai partner: Bogár Bence

Réges-régen, ha egy pék boltot akart nyitni, nem volt más dolga, mint megnézni, hogy a faluban hány pék van. Ha nem volt, vagy csak kevés, már lehetett is cégért akasztani, kemencét izzítani. Viszont míg egykor elég volt egyféle magas szintű tudás egy vállalkozás elindításához, ma már nem árt üzleti, technológiai és egy kommunikációs szakember sem, ha szeretnénk  sikeresek lenni a saját területünkön. A service design az egyik legfontosabb eszköz lehet a sikerhez vezető úton. És hogy hogyan csináld? A how-to cikkből kiderül!

Fotók: Piqniq Budapest
Videó: Piqniq Budapest –Sepsi Gergő

Piqniq Budapest | Web | Facebook | Instagram


Rendszeresen jelentkező sorozatunkban a Piqniq Budapest friss tartalmaiból szemezgetünk: nézd meg az új videót, hallgass bele az izgalmas podcast beszélgetésekbe, ismerd meg a Piqniq Patronokat, és mélyítsd el tudásod az aktuális how-to tartalmakon keresztül!

továbbiak
A BORD építészeti stúdió élesztette újjá a főváros egykori Ybl villáját
architecture

A BORD építészeti stúdió élesztette újjá a főváros egykori Ybl villáját

A gazdag történelmi- és kulturális háttérrel rendelkező, régészeti emlékeket őrző Hatvany-Lónyay villa a második világháború alatt pusztult el. A történeti emlékeit megőrizve, mégis a kortárs igényekhez igazított palotaként emelte most újra az épületet a BORD Építész Stúdió. A Király-lépcső és a Hunyadi János út sarkán található telekről a 12. századból
Kreatív tervezők, stílusos kártyajátékok | TOP 5
poland

Kreatív tervezők, stílusos kártyajátékok | TOP 5

A kártyák egyszerűnek tűnhetnek, hiszen nem feltétlenül tartozik hozzájuk tábla vagy bábu, azonban pont emiatt rejlik bennük végtelen lehetőség. Válogatásunkban most olyan megoldásokat mutatunk be, melyek egyedi koncepciójukkal és tehetséges régiós alkotók illusztrációival varázsolnak el bennünket. Emlékezetes beszélgetések Magyarországon, a pandémia alatt született meg a Körvonal, mely Priger Inez brand
Sportterasz a város fölött
architecture

Sportterasz a város fölött

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem új, budai kampuszán még a tetőn is a sporté lesz a főszerep. A tervezők a fejlesztés leglátványosabb elemeként az épület tízezer négyzetméteres tetőteraszára is sportpályákat helyeztek el, amihez a generáltervező TSPC mérnökei egyedi tervezési- és statikai megoldásokat alkalmaztak. Az Alkotás utcai tömb fölött 450