fbpx
Nyomj Entert

Monolitszerű fehér templom épült Dél-Olaszországban

Ezt az organikus, monolitszerű fehér templomot a természeti formák és a barokk építészet ívei inspirálták. A Mario Cucinella Architects tervezőiroda által megalkotott új Santa Maria Goretti plébániatemplom Dél-Olaszországban, a Pollino Nemzeti Parkra néző Mormanno hegyi városban található.

A templom megépítése 2015-ben vette kezdetét, majd idén a katolikus egyház legfiatalabb szentjének, Goretti Szent Máriának szentelték. Jellegzetes, mégis időtlen formavilágát az olasz Calabria régióra jellemző tekintélyes bizánci templomok ihlették. Az épület négy fehér betonapszisból áll, amelyek együttese határozott, áramló formát alkot; további jellegzetessége a megvilágított keresztbe foglalt vékony bejárati nyílás, valamint a templom külső falába vésett szavak, amelyek Goretti Szent Mária életére utalnak. A minimalista külsőt egy meghökkentő belső tér váltja fel, amelynek tizenhat méter magas mennyezetét lelógó, áttetsző szövet tölti meg. Ez az éteri designelem az épület áramló formáját hivatott hangsúlyozni és lágy fénnyel tölti meg az istentiszteleti teret.

A Santa Maria Goretti templomot továbbá úgy tervezték, hogy minimális karbantartást és energiafelhasználást igényeljen. A zöldtetők és a belső udvarok, valamint a plébániaház előtti biokert hozzájárulnak a fenntarthatóságához, és a helyi közösséget szolgálják.

Fotók: Duccio Malagamba

Mario Cucinella Architects | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Designboom

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük