fbpx
Nyomj Entert

A dunakeszi specialty kávézótól a tökéletes halászlé-élményig | Piqniq pakk – 1. rész

Hogyan indíts gasztroblogot? Érdemes-e kávézót vagy pékséget nyitni az agglomerációban? Milyen helyet keress fel, ha kulináris élményre vágysz a Tisza-tónál? És mi kell a tökéletes halászléhez? Mindez kiderül a friss és ropogós, most debütáló Piqniq pakkból!


PODCAST: A pék, a specialty kávés és az agglomeráció

2020-ban több mint 80.000 ember költözött ki a fővárosból az agglomerációba, akik feltehetően továbbra is igénylik a vendéglátással kapcsolatban a korábban megszokott választékot, minőséget. Ez a jelenség teret adhat új vállalkozások születésének, a fővárosban már általánosnak számító trendek megjelenésének. 

A kiköltözési hullám sok új kérdést vet fel – ezekre keresi a választ Juhász Bálint, aki karrierváltóként egy merész húzással Dunakeszi lakótelepén nyitott speciality kávézót, illetve Szabi, a pék, aki a főváros meghódítása után újabb és újabb agglomerációs és vidéki helyszíneken nyitja meg új pékségeit.

Hol érdemes most üzletet nyitni Budapesten kívül? Egy fővárosi egység nagyobb biztonságot jelent egy új vállalkozásnak, vagy épp az agglomeráció lehet izgalmasabb lokáció?  

Hogyan éli meg ezt a kifelé nyitást valaki, aki kezdőként vág bele a vendéglátásba, és milyen tuti tippjei vannak egy olyan vállalkozónak, aki már saját maga fektetett le iparági sztenderdeket, és neve branddé vált? Milyen kihívásokkal szembesültek a pandémia alatt? Hogyan lehet az agglomerációval tervezni a nagyvárossal szemben? Milyen jövőt látnak a szakmájuk és a vállalkozásuk előtt?

Erről és sok minden másról beszélgetett velük Petur András, a Piqniq Budapest gasztroedukációs közösség első podcast adásában.

VIDEO: Térségfejlesztés, turizmus, gasztronómia – Tisza-tó – Tiszafüred, Mariska Étterem

Egy vendéglátó egység nyitása önmagában is embert és vállalkozót próbáló feladat, különösen, ha valaki az éttermet befogadó térség fejlesztésében is aktív szerepet vállal. Barabás Csaba Heinz gyerekkora óta kötődik a Tisza-tóhoz. Sohasem tekintett rá úgy, mint vállalkozási lehetőségre, de nem törődött bele abba, hogy a térség méltatlanul alulértékelt és elhanyagolt, aktívan tenni akart ez ellen. Nem a világ megváltása a célja, hanem igény teremtése, majd annak a minőségi kiszolgálása, ezért feleségével tavasszal megnyitották Tiszafüreden a Mariska éttermet.

PATRON: Kárai Dávid – Hogyan indítsd el a gasztroblogodat?

A gasztrobloggerek világa elsőre tökéletesnek és könnyűnek tűnhet: finom ételek, utazgatás a (kulináris) világban és mindig lelkes követőtábor, akik élnek-halnak a tartalmaidért. Egyszerűnek tűnik, ám az elsőre lazának hangzó bloggerség ugyanolyan elhivatottságot követel, mint a profi séf munkája.

Kárai Dáviddal egy 5 fős családias workshop keretein belül a következő kérdésekre kaphatsz választ: Miért is jó belevágni a gasztroblogolásba?

– Milyen célokat érdemes kitűzni, amelyeket a blogolás támogathat?
– Milyen „szabályrendszere” van a tartalomgyártásnak? Hogyan érdemes tervezni, alkotni, megjeleníteni?
– Milyen tartalomgyártó eszközök léteznek és ezeket hogyan hívhatod segítségül? 
– Milyen háttérfeladatok vannak egy tartalomgyártás esetében, amelyek segítenek egy vizuálisan is egésszé teszik a szövegedet?

HOW-TO: 5 profi tipp a tökéletes halászlé-élményhez

Ahány ház, annyi szokás és ahány régió, annyiféle halászlé: aki rendszeresen főzi, szinte biztos, hogy ragaszkodik egy-egy elkészítési technikához, szigorú a felhasználható halak fajtáját illetően és nem alkuszik a tésztával kapcsolatban sem. De mi van, ha a lényeg mégsem a passzírozás vagy a gyufatészta, hanem az odafigyelés és a magas minőség? 5 pontos listát hoztunk a tökéletes halászlé-élmény legfontosabb összetevőiről.

Fotók: Piqniq Budapest
Videó: Sepsi Gergő

Piqniq Budapest | Web | Facebook | Instagram


Rendszeresen jelentkező sorozatunkban a Piqniq Budapest friss tartalmaiból szemezgetünk: nézd meg az új videót, hallgass bele az izgalmas podcast beszélgetésekbe, ismerd meg a Piqniq Patronokat, és mélyítsd el tudásod az aktuális how-to tartalmakon keresztül!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük