Műanyag égbolt: egy lenyűgöző animációs disztópia

Műanyag égbolt: egy lenyűgöző animációs disztópia

Március 30-án debütált a mozikban Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta első nagyjátékfilmje, a Műanyag égbolt, amely egy száz évvel későbbi posztapokaliptikus Magyarország képét tárja elénk. Az animációs munka kapcsán Sipos Leventét, a film Compositing Supervisorát kérdeztük.


A történet szerint 2123-ban járunk és az emberek nagyvárosok köré emelt kupolák alatt rejtőzve próbálnak túlélni egy posztapokaliptikus világban. Ez a biztonság azonban mindössze 18 000 napra jár, ugyanis saját testükkel csak 50 évig rendelkezhetnek az itt élők. Azután kötelesek beszolgáltatni azt a kormánynak, hogy gazdatestként szolgáljon egy növénynek, ami az emberek egyetlen táplálékát jelenti. Nóra (Szamosi Zsófia) nem akarja felhasználni ezt az időt, hanem korábban, önkéntesen ajánlaná fel a testét, párja, Stefan (Keresztes Tamás) azonban nem hajlandó ebbe belenyugodni.

Sipos Levente, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Média és Design Intézetének adjunktusa két éven keresztül dolgozott a projektben mint Compositing Supervisor.

Egy animációs film nagyon sok részből áll általában, különböző forrásokból. Van egy háttér, van egy környezet, vannak karakteranimációk, ezek érkezhetnek 2D vagy 3D forrásból, ugyanúgy, ahogy a környezet is. Ezeket különböző munkatársak állítják elő és ezt a sok-sok összetevőt kell egy jelenetté, képpé összefűzni. Egy Compositing Supervisor egyrészt megtervezi ezt a folyamatot, másrészt kitalálja, hogy ezeket az elemeket hogyan illesszük össze. Illetve a többi Compositor munkáját is ellenőrzi” – fejtette ki Levente. Ezenkívül a kompozitor gyakran maga is belenyúl az elkészült részletekbe, akár az árnyékolásba vagy a fényelésbe, hogy a végső jelenetek összeálljanak.

A Műanyag égbolt esetében ezek az elemek a digitálisan megfestett háttér, a 3D környezet és a 2D rotoszkópos karakteranimációk voltak. A rotoszkóp 2D animáció lényege, hogy az animált karaktereket élőszereplős felvételek után készítik el, átrajzolva a szereplőket. Ennek több szintje van, attól függően, hogy mennyire realisztikusan rajzolják át a karaktereket a tervezés során. A szűkebb értelemben vett rotoszkóp – ami a filmben is látható – egyik legismertebb példája a 2006-os Kamera által homályosan című animációs film, Keanu Reeves főszereplésével.

A Compositing Supervisornak a megálmodott atmoszféra megteremtésében is fontos szerepe van. A Műanyag égbolt esetében, hogy elérjék a disztópikus hangulatot, egy teljesen lepusztult, porlepte külvilágot kellett megeleveníteni.


Műanyag égbolt | Web | Facebook | IMDb

Forrás: berlinale.de

továbbiak
Gasztrotörténetek Indiából: íme, a Why Cook
lifestyle

Gasztrotörténetek Indiából: íme, a Why Cook

Nemcsak egy receptgyűjtemény, hanem inspiráló karakterek történeteinek lenyomata is egyben, amit nem utolsósorban az alkotók közös kalandja tesz még különlegesebbé. A Why Cook könyv egy igazi szerelmes levél a főzéshez 90 recept és 16 nő szemszögén keresztül. A kiadvány megalkotásának folyamatáról és az ehhez fűződő élményeiről Laki Eszter, a studio
Apró atomerőművekkel száműzné a szenet Lengyelország?
business

Apró atomerőművekkel száműzné a szenet Lengyelország?

Túlnyomóan megújuló- és nukleáris energiára cserélné Lengyelország a jelenlegi, nem éppen környezetbarát berendezkedését – ezt a célkitűzést körülbelül 2040-ig bezárólag tervezik megvalósítani. A lengyel Klíma és Környezetvédelmi Minisztérium tervei szerint az ország energiaszükségletének 51%-át megújuló forrásokból, míg 23%-át nukleáris erőművekből fogják előállítani durván másfél évtized múlva, ám az eddig
Bukovina rejtett kincsei | A Babyn Buchok projekt
lifestyle

Bukovina rejtett kincsei | A Babyn Buchok projekt

Díszes kutak, élénk színekkel festett házak, régi fényképek, fatemplomok, kis kápolnák, mindezek hátterében pedig lenyűgöző táj. Bukovina Kelet-Európa kevésbé ismert, de annál varázslatosabb régiója. Az ukrajnai Bukovina rejtett kincseit bemutató Babyn Buchok projekt alkotóit kérdeztük. Mit lehet tudni rólatok, a Babyn Buchok projekt készítőiről? A Babyn Buchok két emberből áll,