Nap és kavics - itt az új Manuela kollekció

Nap és kavics - itt az új Manuela kollekció

Meleg narancs és natúr tónusok, játékos, de mégis kifinomult, elegáns formák, nyár, vakáció és szabadság: ilyen Manuela új tavaszi-nyári kollekciója, a Sun Stones, vagyis a Napkő.

Interjú Maráczy Manuelával, a márka alapítójával és tervezőjével.

Meleg homok, narancssárga kavicsok és napsütés: kollekcióidra jellemző, hogy nem követed a szezonális trendeket, hanem a mindennapi életből, vagy saját gyerekkori emlékeidből inspirálódsz, és ülteted át őket ruhák formájában. Mi az idei tavaszi-nyári kollekciód koncepciója?

Az idei koncepció egy egyszerűbb élményt fogalmaz meg, mint az eddigiek. A meleg tengerparti vagy tóparti kavicsok csöndes gyűjtögetése, ennek játékos szelektálása, ezen keresztül pedig a természet csodája, a különböző alakok, anyagok és színek káprázatos váltakozása fogalmazódott meg bennem. A Napkő tulajdonképpen egy ásvány, ami itthon nem található meg  a természetben, csak Norvégiában, Svédországban, Amerikában és Dél-Ausztráliában. Ennek az ásványnak, természeténél fogva van egy meleg narancsos-pirosas árnyalata, amit ha a nap felé fordítasz szinte világít.

A kollekció természetközeliségét hangsúlyozza az organikus anyagok, a vászon és pamut használata is. Pontosan milyen típusú ruhadarabokkal készültél az új kollekciódban?

Van néhány megszokott szabású öltözetünk, ami jól jellemzi a márka arculatát. Az elsődleges szempont mindig a praktikusság és a hordhatóság, amihez néha szeretem társítani az ünnepélyességet is. Szerintem nagyon fontos, hogy egy ruha ne csak szép, de kényelmes is legyen. A mostani kollekcióban van néhány darab, amit kifejezetten valamilyen alkalomra szántam, a tavasz-nyári időszakra. Ezen kívül néhány új dologgal is megpróbálkoztunk, például az övtáskával, ami nagyon kelendő és rettenetesen praktikus is! Emellett meg pár kötött ujjatlan és hosszú ujjú felső is megtalálható. Számomra nagyon érdekes felfedezés volt pár éve, hogy a kötött holmikat milyen jól lehet hordani nyáron is, csak meg kell hozzá találni a megfelelő anyagot és mintát. A megszokott szabású és nagyon népszerű esőkabát, valamint a közkedvelt és egyben nagyon jó minőségű, tartós fürdőruha és tankini változatok ismét fellelhetők a kollekcióban, ezúttal a koncepcióhoz illeszkedő, új mintával.

A kampányfotókon saját lányaid adják át a kollekció pozitív és meleg hangulatát. A nagykarimájú kalap, fodros szoknyák és felsők teljes összhangban vannak a filmjelenetszerű képekkel.

A mostani kampányfotók tényleg elképesztően filmszerűek lettek, ezért óriási köszönet Horváth Árpinak! Árpi fotózást tanult itthon és Angliában, mindemellett rengeteg filmben is dolgozott már. Bár nem fotózott még divatanyagot, főleg nem gyerekkel, ezért kíváncsian vártuk a végeredményt. Tudtam, hogy filmes meglátása biztosan valami olyan pluszt fog tudni hozzáadni a brandhez, ami csodálatos lesz.

Nekem csak annyi elképzelésem volt, hogy vízparton szeretnék szabadon mozgó gyerekeket látni napsütésben, felhőtlen életkedvvel. Kimentünk a Kisoroszi szigetcsúcsra, de akkora volt az árvíz, hogy nem volt part. A fák vízben álltak, és ettől annyira misztikus lett a táj, hogy ennek nagyon megörültünk. Már ott tudtuk, ezek a képek fantasztikusak lesznek. A fotókra kértem, hogy tegyünk rá meleg árnyalatot, egy kis szemcsézettséget, mert nagyon hiányzik az anyagérzet, a kézzelfoghatóság és természetesség ebben a digitálisan tökéletes látványú világban. Így született meg egy elképesztően filmes, néhol kissé melankolikus hangulatú fotósorozat: az idei tavaszi-nyári kollekció kampánya.

Ruhadarabjaid az általad készített mintákkal teszed még személyesebbé, amelyek magukban hordozzák a kollekció üzenetét is. Ezek mindig felismerhető, és nagyon egyedi formavilággal rendelkeznek. Milyen technikával készíted a mintákat, és milyen egyéb terveid vannak a grafikákkal?

Régen csináltam néhány kollázst és pár évvel ezelőtt újra felfedeztem ezt a végtelenül egyszerű, mégis rengeteg lehetőséget magában rejtő technikát. Így a kollekcióktól függetlenül is készítek kollázs-képeket, amik önmagukban, művészeti alkotásokként is megállják a helyüket.

A képeket, hogy jól mutasson a textilen, digitálisan is átdolgozom; ezek a digitális verziók pedig igazából már önállóan is piacképesek, így a ruhák mellett ezek is megvásárolhatók printek formájában, különböző méretekben. Az elmúlt pár év alatt több kollázs és nyomat is összegyűlt már, így a közeljövőben először egy kisebb, majd egy nagyobb, összefoglalóbb kiállítás formájában is szeretném őket bemutatni.

A márkát lassan szeretnéd újradefiniálni, átalakítani: nem csak printekkel fog kiegészülni, hanem egyéb más újdonságokra is számíthatunk majd tőled.

Igen, szeretném, ha jobban látható lenne, mi inspirálja és élteti az egész brandet. Egyre fontosabbnak tartom a művészeti háttérből induló alapot, az alkotás folyamatát, minden apró skiccet vagy ötletet. Emellett nagyon szeretek együtt dolgozni, és gondolkodni más kreatívokkal: nagyon érdekel, hogy ki miből indul ki, vagyis maga az alkotás folyamata. Így a jövőben nagyon szeretnék más, általam szeretett márkával közös projekteket, tárgyakat létrehozni. Terveim között szerepel, hogy a brandet kibővítem művészeti tevékenységgel és eladható művészeti termékekkel, valamint lakberendezési tárgyakkal. A ruhákat is kicsit átdefiniálom, jó lenne, ha ezentúl nem csak kislányoknak szólna, hanem kortól és nemtől függetlenül mindenkinek, aki valamilyen módon tudja értékelni a művészetet: akár ruha, szőnyeg vagy falikép formájában.

A teljes Sun Stones kollekciót ezen a linken nézhetitek meg. Manuela új, limitált szériás printjeit pedig itt tudjátok beszerezni.

Manuela Facebook | Manuela Instagram

Kampányfotók: Horváth Árpád
Portréfotó: Födémesi Csaba

továbbiak
HYPE | Heti programajánló
news

HYPE | Heti programajánló

Amint jön a jó idő, kezdjük érezni, lassan ránk fér egy gardróbfrissítés, és ekkor bizony fogékonyabbak vagyunk a divat-inspirációkra is. Ezt valahogy Budapest is megérezte, hiszen a következő napok jobbnál jobb divatprogramokkal kecsegtetnek. Azért nem csak a fashionisztáknak kedvez március második hete: kiállításmegnyitó, műteremlátogatás, smART! XTRA előadás és egy képregényes
Insta láv | CsaK
digitális

Insta láv | CsaK

A cuki GIF-jeiről, illusztrációiról ismert Klement Csaba (@csabaklement [https://www.instagram.com/csabaklement/]) időről időre általa meghatározott témákat vet fel az Instagram-követőinek – legutóbb a szerelem-topik volt terítéken. „Eddig amúgy mindegyik témakör kézenfekvő volt. A mitológiás a görög nyaralásom előtt készült, a Madonnás az énekesnő hatvanadik szülinapján, és persze a szerelem
A Pesti Hírlaptól a Los Angeles Times címlapig | Kovács Lehel illusztrátor
art

A Pesti Hírlaptól a Los Angeles Times címlapig | Kovács Lehel illusztrátor

Pulóverben vitatkozó galambpár, kallódó pizzaszeletet majszoló csótány a Parliament Square-en. Irónia és humor vegyül Kovács Lehel egyedi hangvételű illusztrációiban. Az eredetileg kirakatrendező végzettségű grafikus munkái az elmúlt években olyan nemzetközi magazinok hasábjain jelentek meg, mint a The New York Times, a The Economist vagy a Los Angeles Times. Interjú! Erdélyben