Négy újabb plakát a neonok megmentéséért | CSŐ!

Négy újabb plakát a neonok megmentéséért | CSŐ!

Az egykor a városképet alakító, mindenki számára kedves, fénylő neonfeliratokból mára sajnos nagyon kevés maradt működőképes állapotban. Patkós Luca CSŐ! projektjének hála azonban ez a helyzet javulni látszik: 2020 tavaszán elkészült az első olyan fényreklám – a FÜRDŐ –, amit az eladott CSŐ! plakátokból befolyt összegből újítottak fel. Időközben pedig már itt is van a második négydarabos poszterkollekció, amely megvásárlásával további neonok megmentését támogathatjuk.

A neonreklámok eltávolítását mindig mély felháborodás övezi, de kevesen tesznek a fennmaradásukért. Ezen szeretne változtatni Patkós Luca! A hetvenes években fénykorukat élő neonok a mai napig megdobogtatják az emberek szívét, most pedig – Luca projektjének, a CSŐ!nek köszönhetően – plakát formájában haza is vihetik őket, miközben megmentenek egy sorsára hagyott neonreklámot is.

Ez bizony nem csak légből kapott ígéret! A Luca által tervezett klassz, foszforeszkáló plakátok szerencsére olyan nagy sikernek örvendenek, hogy a megvásárlásukból befolyt összegből 2020 tavaszán el is készülhetett a CSŐ! első felújított neonreklámja, a Kürt utca 4. szám alatt található – az épületben működő egykori tisztasági fürdőt hirdető – FÜRDŐ, amelyen Luca és Hallgas Mihály neonreklám készítő mester nagyjából egy-másfél hónapig dolgozott, hogy ma újra teljes pompájában gyönyörködhessünk benne.

Fotó: Brzo Péter

Bár a vírushelyzet a CSŐ! esetében is okozott némi megtorpanást, a projekt azóta is szépen halad előre. A Kedves, a Csemege, a Kézimunka és az Óvatosság Türelem Udvariasság után 2020 decemberében Luca további négy neonreklámot álmodott meg plakátként – a CSŐ! legújabb kollekciójában olyan mindenki által szeretett figurák és feliratok bukkannak fel, mint az antikváriumi Bagoly, a Főz Süt Fűt, a Dohány és a Kristály.

„A Főz Süt Fűt a Fővárosi Gázművek reklámja volt, ami anno az Erzsébet téren, egy háztetőn kapott helyet. A magas költségek miatt aztán 2005-ben leszereltették és bár a Neonon csoport szerette volna megmenteni, végül egy szeméttelepen nyoma veszett” – mesélte Luca.
„A Kristály egy bisztró volt a Rákóczi és Alsó Erdősor utca sarkán; tartozott hozzá egy eszpresszó és büfé felirat is. Abban az időben Budapest ezen részére nagyon sok neonreklámot telepítettek, hogy a Keletibe érkező turisták azonnal érezzék a »világvárosi« hangulatot” – mesélte Luca.
„Ahogy az előző szettben, úgy ebben a négyesben is van pár kedvencem. A Főz-nek egy kisméretű másolata például meg is van nekem itthon, a Kristályra azonban teljesen véletlenül találtam rá egy fotón. A kollekció megalkotásakor ugyanakkor figyelembe vettem a közönség véleményét is. Érkezett több ajánlás is azzal kapcsolatban, melyik feliratot szeretnék látni poszter formájában” – mondta el Luca.

Az eredeti tervek szerint a FÜRDŐ után az Üllői úti Látszerész lett volna a következő felújított neon, azonban erről még mindig folynak az egyeztetések és egyáltalán nem biztos, hogy létrejön a megállapodás.

Több üzlettel vagyok hasonló helyzetben, így akkor most meg is ragadnám az alkalmat, hogy jelezzem: ha valaki ezt olvassa és van felújítandó neonja, vagy azzal rendelkező ismerőse, nyugodtan keressen meg, várom az ilyen jelentkezéseket” – jegyezte meg Luca.
„A Baglyot talán senkinek sem kell bemutatni. Az antikváriumok régóta használt szimbóluma, szerencsére egyet még el is lehet csípni eredeti funkciójában a Múzeum körúton” – jegyzi meg Luca.
A Dohány is jellemző neonja volt a hetvenes évek Budapestjének.Az eredeti neont Zsótér László fotógyűjteményében találtam meg és nagyon tetszett a cigiben végződő tipó. Azonnal láttam magam előtt a barna papíron” – mondta el Luca.

2021-ben, amint lehet, további felújításokat terveznek, illetve az őszi – Mazsike felkérésére szervezett – neonséta is folytatódik majd. „Most egyelőre nem is szeretnék nagyon tovább tervezgetni, mert ki tudja, mi lesz a pandémia miatt. Jelenleg annak is örülök, ha kis lépésekben haladunk és fel tudunk újítani még pár neont a jövőben” – jegyezte meg Luca.

Fotók: Kevin Campean

CSŐ! | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Tessék vigyázni, az ajtók záródnak!
art

Tessék vigyázni, az ajtók záródnak!

„Tessék vigyázni, az ajtók záródnak!” – hangzott el az alagútban futó, szovjet gyártmányú kék szerelvényeken. Budapest közlekedésének egyik fő ütőere a metróhálózat: a néha zsúfolt, néha üres, rozsdás vagy graffitivel hintett oldalú kocsik ikonikus szereppel bírtak, karaktert adva a síneknek. Bad Boy Levi a Valami Produktív műhellyel karöltve a régi budapesti
Fából vaskarika helyett japán műhold
design

Fából vaskarika helyett japán műhold

A Kiotói Egyetemen egyedülálló műholdat fejlesztenek: az űrszemét mennyiségének csökkentésében játszhat nagy szerepet az életciklusa végén elégő égi eszköz. A LignoSat a nem is olyan távoli jövő terméke lehet: a tervek szerint már 2023-ban az űrbe lövik a kívülről fával borított szerkezetet, melyet egy fakitermelő céggel, a Sumimoto Forestryvel közösen
Az idei CES is a virtuális térbe költözik
digitális

Az idei CES is a virtuális térbe költözik

A világ legjelentősebb techvására, a Las Vegas-i CES sem tehet mást pandémiás időkben, mint hogy szintet lép: jövő héten rendezik meg a négy napos, teljesen digitális CES 2021-et. A szervezők már tavaly nyár közepén felismerték felelősségüket abban, hogy világjárvány idejét nem csődíthetik újságírók és a szakma javának tízezreit Amerikába, volt