East by MADA_Belgrád | 5 épület, ami a város történetéről mesél

East by MADA_Belgrád | 5 épület, ami a város történetéről mesél

Egy tíz évre bezárt múzeum, Európa egyik legnagyobb előadóterme, egy eredetileg hatalmas kiállítások színteréül szolgáló, majd a második világháború idején funkcióját vesztett, elhagyatott épületegyüttes, és Belgrád legkisebb, de a legsűrűbben lakott városnegyedének lakótömbjei egyaránt főszereplők cikkünkben.

Nikola Andonov, Aleksandar Ristović és Stefan Stojanović, a MADA építészeti stúdió alapítói olyan épületeket mutatnak be, amelyek magukon hordozzák Belgrád történetét és történelmét.KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM
Építészek: Ivan Antić, Ivanka Raspopović
Évszám: 1965

Talán ez az egyik leggyakrabban keresett belgrádi épület a Google-en, amelynek tíz évig tartó bezárása sokat mond nekünk az épületről és arról, hogy mit jelent múzeumot létesíteni Belgrádban. Ez az esemény meghatározza generációnk történetét, de következményeit hagyományos módon töröltük emlékezetünkből.


SZÁVA KÖZPONT (SAVA CENTAR)
Építész: Stojan Maksimović
Évszám: 1979

Tito (Josip Broz Tito jugoszláv forradalmár és államfő – a szerk.) találkozása Beaubourg-ral (a legváltozatosabb párizsi városnegyed – a szerk.): ez a technológiai létesítmény minden részletében folyamatos felfedezésre késztet. Amit látsz, még érdekesebbé válik, ha a körülötte lengő mítoszokat is hallod.


RÉGI VÁSÁRTÉR (STARO SAJMIŠTE)
Építészek: Milivoje Tričković, Rajko Tatić, Đorđe Lukić, Aleksandar Sekulić
Évszám: 1937

Tudjuk, hogy az egyes darabok összeillenek, de nehéz megtalálni az illeszkedési pontokat. Ez az egykor grandiózus épület most a múlt tragédiájára és a jelen szépségére emlékeztet minket. Elhagyatott állapotában egy jobb jövő reményét adja nekünk.


SPANYOL HÁZ (ŠPANSKA KUĆA)
Évszám: 1882

Nagyon sokan elhaladnak az épület előtt nap mint nap, szinte minden éjjel szórakoznak mellette, de nem sokan ismerik szomorú történetet. A ház neve a spanyolnáthára utal, mivel itt tartották karanténban a megfertőzött embereket. A tervek szerint talán hasznosítják majd a romokat és az újonnan tervezett Építészetek Háza fog itt helyet kapni.


VRAČAR TÖMBHÁZAI
Építészek: Miroslav Jovanović és közreműködők
Évszám: 1968-1973

Kissé féltékenyek vagyunk erre a fejlesztésre, mivel nem tudjuk elképzelni, hogy hasonló épületek létre fognak jönni a közeljövőben. Az alkotók hat központi tömbházat építettek át – ezekre a példamutató, fél évszázados szépségekre a mai napig referenciaként tekintünk, ha magas minőségű városi beavatkozásról beszélünk.


A STÚDIÓRÓL

A belgrádi MADA építészeti stúdió munkáit a részletekre való odafigyelés és az érvelésen alapuló gondolkodásmód határozza meg a koncepció felépítésétől kezdve a megvalósításig. Részt vettek többek között a Velencei Biennálén, valamint nevükhöz fűződik a 2015-ös milánói világkiállítás alkalmából tervezett szerb pavilon, de dolgoztak már kuvaiti emlékparkon, többfunkciós belgrádi épületkomplexumon vagy lakótelepen Užice városában. Építészeti kísérleteiket és ötleteiket számos nemzeti és nemzetközi díjjal jutalmazták már.

MADA | Web | Facebook

Fedezzétek fel East by-sorozatunk előző részét is, amelyben a MADA tagjainak személyes könyvajánlóját olvashatjátok.


Újonnan induló East by cikksorozatunkban kelet-európai városokat mutatunk be kreatívok szemszögéből. Olyan könyveket, épületeket, helyeket és egyéb kreatív tartalmakat gyűjtöttünk össze, amelyek új perspektívát nyújtanak a városok felfedezésére. A sorozatban az Othernity-ben, a 2021-es Velencei Biennále Magyar Pavilonjának kiállításában résztvevő építészeti stúdiókat kérdeztük.

továbbiak
Kézművesség, művészet és technológia | Wnoozow
branding

Kézművesség, művészet és technológia | Wnoozow

Múlt és a jövő találkozása a jelenben: a Wnoozow stúdió igazán izgalmas példa arra,  hogyan lehet a múlt századi technológiákat közelebb hozni a mai trendekhez. Daniela Danielis és társai egy olyan világot teremtenek, ami lehetővé teszi a design, a hagyomány és a fenntarthatóság kollaborációját. A Wnoozow textil- és gobelinmanufaktúrát 2016-ban
Úszd be az országot: indul az Open Water Tournament!
east

Úszd be az országot: indul az Open Water Tournament!

Több ezren fedezhetik fel idén nyáron az országot – vízen! Open Water Tournament (OWT) címmel egyedülálló nyílt vízi úszóverseny-sorozat indul júniusban: a versenyzők nyáron a Balatonban, a Dunán és a gyékényesi búvártóban tehetik próbára a tudásukat. A sorozat első megállója Balatonfűzfő, nyár végére pedig kiderül, kik Magyarország legjobb nyílt vízi úszói.
A természet az úr a bécsi Iparművészeti Múzeumban
news

A természet az úr a bécsi Iparművészeti Múzeumban

Élő fák és tűzvészből kimentett, megfeketedett fenyők lepik el a bécsi Iparművészeti Múzeum belsejét. A Superflux által létrehozott installáció a Remény Hívása (Invocation of Hope) címet kapta és a 2021-es Vienna Biennale for Change esemény része. A kiállítás részeként a Superflux több mint négyszáz fát telepített a múzeum enteriőrjébe, amelyeket