Nem minden Budapest! Veszprémi gasztro-ajánló 2. rész

Nem minden Budapest! Veszprémi gasztro-ajánló 2. rész

Múlt héten letekertünk egy kakaós csigát a Makmoiselle Pékségben és elköltöttünk egy izgalmas ebédet a GUSTO13-ban, végül megpihentünk egy fagyi mellett a Fügében, de a város még rengeteg érdekességet rejt – folytasd a gasztro-utazást velünk!

Pekedli Szatócsbolt

Ha egy ideális napomat kellene leírnom, a reggelit követően biztosan piacra mennék, vagy ha oda nem tudok, akkor egy kis delikáteszbe. Ha kevésbé akarjuk fennkölten hívni, legyen “szatócsbolt” – egy üzlet, ahol minden olyan terméket megtalálunk, ami a hétköznapokhoz szükséges. Hogy ez kötődhet Veszprémhez és környékéhez, az a non plus ultra. Valami ilyesmi járt a fejében Kis Nórinak és Juhász Péternek is, akik a fővárosból leköltözve kerestek termelői termékeket – csak nem találtak. Bár egyikük sem foglalkozott korábban élelmiszerekkel, felvetődött bennük, hogy talán jó lenne egy olyan vállalkozás, ami lokális portékákat gyűjt össze és az eladással a termelői közösséget is támogatja. Ugyan nem ismertek senkit, ajánlások útján elkezdték felkeresni az embereket és elindítottak egy webshopot. Volt olyan időszak, amikor 60 termelővel is együtt dolgoztak, akik az ő segítségükkel végre elérhetővé, láthatóvá váltak.

Egyre népszerűbbek lettek, és keresték a szintlépés lehetőségét, amikor az EKF kapcsán lehetett pályázni. Nyertek némi támogatást, így miután felújították a kiszemelt üzletet, a valóságban is megnyithatott a Pekedli. A szó jelentése egyébként tárolóedény, ami pontos szimbóluma a helynek: valami, ami összefogja, megőrzi a kincseket. A kínálat folyamatosan alakul annak függvényében, mire van igény és mi elérhető – találunk mézet, száraztésztát, szörpöket, chutney-t, a Várvölgy Hús termékeit, a Sümegtej és a Tekeresvölgyi Családi Birtok túróját, sajtjait, kenyeret a Derce Pékségtől, tökmagos finomságokat a Pepo Papától, de környezetbarát takarítóeszközöket is. Akár bele is kóstolhatunk a termékekbe, hiszen hidegtálat vagy melegszendvicset készítenek ők is helyben, a jó öreg kotyogós kávé mellé. Mindeközben workshopokat, illetve külső helyszínen vásárt is szerveznek, hirdetve az őstermelők, manufaktúrák világának hitelességét. Bár a webshopot az állandóan változó árak és a rengeteg adminisztráció nehézsége miatt szüneteltetik, érdemes ellátogatni hozzájuk, mert az atmoszféra elképesztően otthonos, ők és négylábú társuk, Rozi is szeretettel vár mindenkit.

Pekedli Szatócsbolt | Web | Facebook | Instagram

Tizen1

Ha a sok finomság után még kanyarogtunk egy kicsit a macskaköves utcákon, azért egy délutáni kávé lecsúszhat, az ajánlatunk pedig a Tizen1 specialty kávézó. A hely itt is egy kvartett munkájának gyümölcse, név szerint: Edit, Gabi, Krisztián és Márk. A kávézó 2015-ben nyitott meg első ízben, ám egy másik, nagyobb helyszínen, másik felállással. 2018 júniusig tartott az első felvonás, de még ugyanebben az évben, az év végén találtak rá a sétáló utcai üzletház eldugott oldalsó csigalépcsője alatt lévő, apró üzlethelyiségre. Itt ugyanazon a név alatt, de egy merőben más koncepció valósul meg. Az apró szó szerint értendő, a mindössze 6 négyzetméteres kávézóban minden hely centire ki van számolva, mégis viszonylag sok dolog belefér. Egész évben leülhetünk a teraszra (a bátrabbak télen is), ami az evangélikus templom és az üzletház közé ékelődik diszkréten a zöld környezetben elbújva, vagy kérhetünk elviteles kávét is, de egyébként sem érzi úgy az ember, hogy sürgetve lenne a flat white-ja mellett.

A hangulat mellett a profizmus is biztosított, aminek az ígérete már a La Marzocco gép megpillantásakor sejthető, ezt ugyanis csak értő kezek tudják használni igazán. A két őrlőben két különböző tétel van, egy saját blend és egy vendégkávé, mind a jó barát 42 pörkölő csapatától. Mellé ropogtathatunk kekszeket, de ehetünk paninit vagy Hester's Life granolát is. Kávé mellett természetesen kérhetünk chai lattét, forró csokit vagy helyi, kézműves szörpöt is. Ide feltöltődni jönnek a törzsvendégek és turisták egyaránt, akik aztán egy kis koffeinlöket után nagyobb lendülettel tudnak továbbsétálni a veszprémi lankákon.

Tizen1 | Facebook | Instagram

A megyeszékhely gazdag gasztro-életét jellemzi, hogy sokkal több remek étterem, bisztró van annál, mint ami most ebbe a cikkbe (és a hasunkba) egyszerre belefér: szinte kötelező meglátogatni a szecessziós, gyönyörűen felújított Rosenberg-házban működő KUNSZT!-ot, ami közösségi tér, kávézó és design bolt egyszerre, érdemes elsétálni a Séd partjára egy szaftos hamburgerre a kőfalakkal körbevett, játékos Fricska étteremlakásba, vagy megismerni az olasz konyha további arcait a kicsi, de arcpirítóan vagány Veszprémiumban, a nemrég nyílt, egyébként teljesen vegán Pasta Sienában vagy a klasszikusabb Pizza Dellarossóban, esetleg az Olivában, ahol akár meg is szállhatunk. Este lecsúszhat egy koktél vagy egy pohár bor a pezsgő Papírkutyában, esetleg a még friss Wine & Vinyl Bar & Store-ban néhány élénkítő dallam mellett – még egy ok, amiért érdemes visszatérni.

továbbiak
Pazar enteriőr egyenesen Kazahsztánból
design

Pazar enteriőr egyenesen Kazahsztánból

A kazah származású belsőépítészeti stúdió, a Sdelaem remont komplex szolgáltatást kínál: a tervek megálmodásától kezdve egészen a tökéletes sótartó kiválasztásáig elkíséri megrendelőit az otthonteremtés kreatív, de rögös útján. Az Almati székhelyű belsőépítészeti irodát 2016-ban alapította Diana és Elina Mussakulovas, akik a szakértelmen túl a személyes kívánságokra is nagy hangsúlyt fektetnek,
Sekélyes aranyásók?
business

Sekélyes aranyásók?

Hogyan és miért alakult ki a kelet-európai nőt övező sztereotípia? Sztereotípiák voltak, vannak és minden bizonnyal lesznek is, a nőknek pedig nem kell a szomszédba menni a beskatulyázásért – a női nemről életkora, testalkata, társadalmi osztálya és származása alapján is hajlamos előítéleteket alkotni a társadalom. Az „kelet-európai nő” mindig is egy
Ha nincs megújuló energia, nincs befektetés
business

Ha nincs megújuló energia, nincs befektetés

Közép- és Kelet-Európában jelentős a potenciál, ami a befektetéseket illeti, azonban ennek megvannak a buktatói és igencsak feltételekhez szabott: a nagyvállalatok mostanra megkövetelik fenntarthatóbb megoldásokat és a zöldenergiát. A lengyelországi befektetések érdekében ezért olyan nagyvállalatok fordultak a parlamenthez, mint a Google, az Amazon, az IKEA és a Mercedes, azonban egyelőre