„Nem valakinek, hanem valakivel tervezni”

„Nem valakinek, hanem valakivel tervezni”

Kortárs, esztétikus és funkcionális tárgyak, amelyek az inkluzivitás jegyében készülnek. A francia származású Aurore Brard különböző speciális igények mentén alakítja termék-koncepcióit, amelyek ép emberek számára is vonzó termékekké válhatnak. Mutatjuk!

Aurore Brard az Eindhoveni Design Akadémián végezte tanulmányait. Design szemléletében nagy hangsúlyt fektet a befogadó vagy inkluzív tervezés alkalmazására.

„Gyerekként nagyon sok időt töltöttem a nagyszüleim mellett, de akkor még nem értettem, hogy miért nem fogadnak el tőlem segítséget, vagy miért nem használnak mondjuk sétabotot. Felnőttként, később megértettem az önállóság és a méltóság fontosságát, így cselekvésre késztetett. Legmélyebb motivációm, hogy tárgyaimmal ne csak kényelmet, hanem méltóságérzetet is biztosítsak a „segítségre szorulóknak”. Milyen szép is az, ha önállóak tudunk lenni, anélkül, hogy bárki is megbélyegezne bennünket. Úgy gondolom, hogy az inkluzív tervezés alapvető norma kellene, hogy legyen. Remélhetőleg hamarosan beépül a tervezési gyakorlatba, és a legtöbb vállalat is támogatni, sőt alkalmazni fogja ezt a gondolkodási módot” – mondta el Aurore.

A „nem valakinek, hanem valakivel tervezni” (‘Designing with’ instead of ‘designing for’) elv mentén Aurore már több figyelemre méltó kezdeményezést tudhat maga mögött, amelyből néhány projektet be is mutatunk most nektek.

Moving memories

Mindennapi tevékenységeink részeként a főzés olyan automatikus mozdulatsorokból épül fel, mint a keverés, őrlés, öntés, dagasztás, szórás – a kezünk tudja a dolgát. Ezek a mozdulatsorok tűnnek el legkésőbb egy Alzheimer-kórban szenvedő, idős személy esetében. A Moving memories tárgykollekció ebből az elgondolásból kiindulva, egy olyan játékos és intuitív eszközkészlet, amely a főzésben is használt specifikus mozdulatokat idézi meg, ezzel serkentve az érzékeket, felkeltve használója figyelmét. A konyhai eszközökkel ellentétben a Moving memories tárgyakat nem lehet helytelenül használni, így az érintettek számára zavarossá vált világban ezek a mozgástípusok kifejezetten nyugtatólag hatnak.

„A nagymamám Alzheimer-kórban szenvedett, és rengeteg időt töltöttem mellette, így sokat foglalkoztam a témával. Ez a néhány évig tartó periódus meghatározó időszak volt számomra, aminek hatására elkezdtem belemerülni a már létező, Alzheimer-kórban szenvedő személyek számára kifejlesztett termékek világában. Szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy ezek a tárgyak mind a gyerekek világának megfelelő esztétikával rendelkeznek, amit nagyon stigmatizálónak találtam. Így döntöttem el, hogy ezeket a stimuláló tárgyakat felnőttek számára vonzó és elegáns formában szeretném létrehozni” – részletezte a tervező.

A Moving memories tárgykollekció az eindhoveni Eerdbrand Archipel öregek otthonában dolgozó gondozók és az ott lakók bevonásával nyerte el végleges formáját.


See-eat-through

A See-eat-through egy elegáns, letisztult formavilágú, mindennapi használatra alkalmas étkészlet, amely egyszerű megoldásokkal teszi lehetővé látássérültek számára, hogy gond nélkül felismerjék és beazonosítsák az egyes tárgyakat, illetve azok funkcióit, megkönnyítve az étkezés folyamatát.

A kollekciót lapos és mély tányér, üvegkancsó és üvegpohár alkotja; a tárgyakon megjelenő erős színsávok – kontrasztot alkotva a tárgyak világos alapfelületével – segítik azok megfelelő használatát. A készlet evőeszközökkel is kiegészül, amelyeket tapintható jelzések segítségével tudunk megkülönböztetni egymástól. A projekt célja olyan eszközök létrehozása, amelyek funkcionalitásuk mellett az ép emberek számára is esztétikus megjelenéssel bírnak.


FysiekFabriek

Aurore legújabb projektjében Lotte de Haan, szociális designer és kutató, és a Fokuswonen egészségügyi intézmény együttműködésében, érintettek bevonásával kreatív gondozói megoldások kifejlesztésén dolgoznak, hogy megkönnyítsék a mozgáskorlátozottak és gondozóik mindennapi tevékenységeit. A járványhelyzet miatt a projekt egyelőre szünetel, de hamarosan újra folytatódik a kutatás.

Marieke van Gastel, a FysiekFabriek nagykövete és motivált résztvevője kutyájával, Bolan-el. Fotó: Lotte de Haan

További újdonságokért kövessétek ti is figyelemmel Aurore Brard izgalmas inkluzív design projektjeit a tervező Instagramján vagy weboldalán.

Aurore Brard | Web | Facebook | Instagram


Az INCLUSIVE cikksorozat olyan projekteket mutat be, amelyek a design társadalomformáló szerepére hívják fel a figyelmet, és elősegítik a fogyatékossággal élő személyek társadalmi láthatóságát, illetve önrendelkezését az inkluzív design eszközei által.

továbbiak
Bonyolultból az egyszerű felé | Varga Luca – Interiorlines
architecture

Bonyolultból az egyszerű felé | Varga Luca – Interiorlines

Sokan vágyakoznak tetőtéri lakásba, ki a sok fény, ki a gerendák romantikája miatt. Varga Luca, az Interiorlines építész tervezője abban segített megbízóinak, hogy az egyébként bonyolult rendszerű tetőtér légies élettérként szülessen újjá. A III. kerületi, belső kétszintes, nagy belmagasságú lakásban legalább annyi potenciál rejtőzött, mint amennyi kihívás. Az összetett geometriájú
#PosztSzovjetSzelfik
tech

#PosztSzovjetSzelfik

Elképzeltétek már valaha, hogy milyen hely lenne Oroszország, ha kizárólag az interneten keresztül lehetne megismernünk? Hatalmas betonromok és végtelen toronyházak vidéke, ahol bármelyik sarkon egy szláv guggolásban és Adidas melegítőben pózoló alakba botolhatunk? Utazás egy lángoló autóban, amiből egy medve integet AK-47-tel a kezében? Vagy inkább egy melankolikus táj, ahol
Deep Water | Légifotó sorozat
art

Deep Water | Légifotó sorozat

Szabó Viktor [https://www.behance.net/szaboviktor] fotósorozatában egy titokzatos, elhagyatott bányató gyönyörű látványát tárja elénk. A fotós elmondása szerint a tavat és környékét turisztikai attrakciónak szánták, de a projekt valamiért mégsem valósult meg. Forrás: Behance [https://www.behance.net/gallery/88044003/Deep-water]