Elegáns és lélekkel teli | NOMIS Jewelry

Elegáns és lélekkel teli | NOMIS Jewelry

A NOMIS Jewelry egy ukrán ékszermárka, amelyet 2020-ban alapított Alyona Kiperman. Minden ékszerdarabot egyedileg készít, szem előtt tartva napjaink gyorsan fejlődő világának vízióját. Az Alyona által készített ékszerek multifunkcionálisak, elegánsak és lélekkel teliek. Az alkotót kezdetekről, inspirációról és nehézségekről kérdeztük.

Alyona Kiperman

A NOMIS Jewelry-t 2020-ban alapítottad. Mivel foglalkoztál korábban, és hogyan jutottál el odáig, hogy elindítsd a márkát?

Mielőtt létrehoztam a személyes márkámat, fiatalként profi sportoló voltam (hegymászás), hosszú időn át dolgoztam egy galériában, DJ-ztem, és még pincér is voltam három napig. A fő inspirációm és örömöm az utazás volt, ezért sokat jártam a világot, emberekkel találkoztam és új kultúrákat fedeztem fel. Mindeközben a gyermekeimnek is életet adtam. A márka akkor született, amikor egy nap elég idős lettem ahhoz, hogy érdekeljenek az ékszerek, és ajándékot kerestem magamnak. Rájöttem, hogy nincs semmi, ami tetszene, így a helyes döntés a NOMIS Jewelry megalapítása volt.

Az ékszereid uniszexek, multifunkcionálisak, és erős kortárs identitással rendelkeznek. Hogyan sikerül ezeket a szempontokat ötvözni?

Számomra az lenne a nehéz, hogy ne kombináljam ezeket az aspektusokat. Úgy gondolom, hogy a modern ékszerek könnyen lehetnek uniszexek, ugyanúgy, mint a parfümök, órák, napszemüvegek és minden, ami nem az emberi testméretek tartományát érinti. Ha a NOMIS ékszerek kortárs oldaláról beszélünk, szerintem a világban elég sok szép és hibátlan klasszikus ékszer van, de nem igazán találok valami aktuálisat. Ezért kezdtem el darabokat készíteni magamnak, és örülök, hogy az emberek nyitottak az érdeklődésemre és az ízlésemre.

A honlapodon többek között Hilma af Klint, Georgia O'Keeffe, Yves Klein és Mark Rothko műveit láthatjuk. Ezek inspirációként  szolgáltak számodra? Miért tartod fontosnak, hogy bemutasd őket a honlapodon? Milyen más dolgok ösztönöznek?

Igen, ezek határozottan inspirálnak, de nem maga a művészet, hanem sokkal inkább az általa kiváltott harmónia és káosz érzése jelenti a fő ihletet számomra. Ugyanez a helyzet a klasszikus zenével és az építészettel. Emellett számomra életre szóló ötletforrást adnak az ipari tengeri kikötők.

A NOMIS kollekcióban laboratóriumban létrehozott drágaköveket használsz. Miért döntöttél úgy, hogy ezt az anyagot használod? Milyen előnyei vannak?

Az ár és a külső tulajdonságok miatt döntöttünk úgy, hogy a márkát laboratóriumban készített kövekkel indítjuk el. Például nagyon nehéz megfelelő színű smaragdot találni megfizethető áron. Designokat árulunk, így az a tény, hogy csodálatos kövekkel játszhatunk, szárnyakat ad nekünk az új termékek létrehozásához és az anyagokkal való kísérletezéshez. Jelenleg pedig bányászott köveket keresünk egy új kollekcióhoz.

A legutóbbi Instagram-posztodban ez áll: Made in Ukraine under the Air Raid Sirens. A NOMIS olyan társadalmi projektekben vesz részt, mint az UNDER SIRENS, hogy felhívja a figyelmet Ukrajnára, vagy a STRONG & PRECIOUS, hogy pénzt adományozzon olyan szervezeteknek, amelyek a háborúban megsérült ukránokat segítik. Hogyan hatott a háború a munkádra, illetve a mindennapi életedre?

A háború száz százalékban elvette a lehetőségét az élet élvezetének. Minden másodpercben minden ukrán, még az is, aki nem Ukrajnában él, érzi, hogy brutális háború folyik a hazájában. Ez a kérdés érzelmi oldala. A gyakorlati oldal az, hogy a logisztikai láncok megszakadtak, az ékszerek exportja bonyolult, ha korábban nehéz volt, most szinte lehetetlen. Ha szerencséje van az üzletnek és a termelés nem a megszállt területeken, illetve nem a szürke zónában van, akkor kevesebb az ismeretlen tényező, például áramkimaradás, a termelésben dolgozók száma, nyersanyagok kérdése (ha szerencsénk van, és nem robban fel a nyersanyagraktár). Az oroszok háborúja Ukrajna ellen tragédia, de biztosan győzni fogunk, és marad egy fantasztikus képességünk, hogy kijussunk olyan helyzetekből, ahonnan nincs kiút.

Hogyan látod NOMIS jövőjét?

A jövőnk fényes, szinte égeti a szememet!


NOMIS Jewelry | Web | Facebook | Instagramtovábbiak
A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton
design

A régió legnagyobb filmstúdiója épül Fóton

A stúdió virtuális lesz, azaz valódi díszletek helyett LED falak adják majd a hátteret, cserébe már jövőre elkészülhet. 11 millió euró értékű beruházást hajt végére a Visual Europe Group Magyarország a fóti HelloParks területén. A virtuális stúdió lényege, hogy nem kell fizikailag is felépíteni a díszleteket, hanem LED falak segítségével
Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?
design

Az AI megoldhatja az emberiség egyik legnagyobb rejtélyét?

A Persian Pillow projekt alkotója a Midjourney segítségével modellezte le, hogyan épülhettek az ókori piramisok – csak ezúttal párnákból. Egy AI művész, Ulises vett egy mindenki otthonában megtalálható tárgyat, a párnát, és felépítette belőle az ókori világ legnagyobb csodáit. A rejtélyes módon épült, kolosszális piramisok az ő képein ugyan kicsit humorossá,
A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban
design

A kreativitás kibontakozását támogatja ez az óvoda Csehországban

„Mi a gyermekkor?” – tette fel a kérdést az Architektura stúdió a cseh Říčany településen található óvoda megtervezésekor. Az építésziroda tervezői szerint nem csak a család, a játszótéri élmények, hanem a gyerekeket körülvevő tárgyi- és épített környezet is a nevelés fontos eszközei. Így a tér kialakításakor a gyerekeket középpontba helyezve az