Elegáns és lélekkel teli | NOMIS Jewelry

Elegáns és lélekkel teli | NOMIS Jewelry

A NOMIS Jewelry egy ukrán ékszermárka, amelyet 2020-ban alapított Alyona Kiperman. Minden ékszerdarabot egyedileg készít, szem előtt tartva napjaink gyorsan fejlődő világának vízióját. Az Alyona által készített ékszerek multifunkcionálisak, elegánsak és lélekkel teliek. Az alkotót kezdetekről, inspirációról és nehézségekről kérdeztük.

Alyona Kiperman

A NOMIS Jewelry-t 2020-ban alapítottad. Mivel foglalkoztál korábban, és hogyan jutottál el odáig, hogy elindítsd a márkát?

Mielőtt létrehoztam a személyes márkámat, fiatalként profi sportoló voltam (hegymászás), hosszú időn át dolgoztam egy galériában, DJ-ztem, és még pincér is voltam három napig. A fő inspirációm és örömöm az utazás volt, ezért sokat jártam a világot, emberekkel találkoztam és új kultúrákat fedeztem fel. Mindeközben a gyermekeimnek is életet adtam. A márka akkor született, amikor egy nap elég idős lettem ahhoz, hogy érdekeljenek az ékszerek, és ajándékot kerestem magamnak. Rájöttem, hogy nincs semmi, ami tetszene, így a helyes döntés a NOMIS Jewelry megalapítása volt.

Az ékszereid uniszexek, multifunkcionálisak, és erős kortárs identitással rendelkeznek. Hogyan sikerül ezeket a szempontokat ötvözni?

Számomra az lenne a nehéz, hogy ne kombináljam ezeket az aspektusokat. Úgy gondolom, hogy a modern ékszerek könnyen lehetnek uniszexek, ugyanúgy, mint a parfümök, órák, napszemüvegek és minden, ami nem az emberi testméretek tartományát érinti. Ha a NOMIS ékszerek kortárs oldaláról beszélünk, szerintem a világban elég sok szép és hibátlan klasszikus ékszer van, de nem igazán találok valami aktuálisat. Ezért kezdtem el darabokat készíteni magamnak, és örülök, hogy az emberek nyitottak az érdeklődésemre és az ízlésemre.

A honlapodon többek között Hilma af Klint, Georgia O'Keeffe, Yves Klein és Mark Rothko műveit láthatjuk. Ezek inspirációként  szolgáltak számodra? Miért tartod fontosnak, hogy bemutasd őket a honlapodon? Milyen más dolgok ösztönöznek?

Igen, ezek határozottan inspirálnak, de nem maga a művészet, hanem sokkal inkább az általa kiváltott harmónia és káosz érzése jelenti a fő ihletet számomra. Ugyanez a helyzet a klasszikus zenével és az építészettel. Emellett számomra életre szóló ötletforrást adnak az ipari tengeri kikötők.

A NOMIS kollekcióban laboratóriumban létrehozott drágaköveket használsz. Miért döntöttél úgy, hogy ezt az anyagot használod? Milyen előnyei vannak?

Az ár és a külső tulajdonságok miatt döntöttünk úgy, hogy a márkát laboratóriumban készített kövekkel indítjuk el. Például nagyon nehéz megfelelő színű smaragdot találni megfizethető áron. Designokat árulunk, így az a tény, hogy csodálatos kövekkel játszhatunk, szárnyakat ad nekünk az új termékek létrehozásához és az anyagokkal való kísérletezéshez. Jelenleg pedig bányászott köveket keresünk egy új kollekcióhoz.

A legutóbbi Instagram-posztodban ez áll: Made in Ukraine under the Air Raid Sirens. A NOMIS olyan társadalmi projektekben vesz részt, mint az UNDER SIRENS, hogy felhívja a figyelmet Ukrajnára, vagy a STRONG & PRECIOUS, hogy pénzt adományozzon olyan szervezeteknek, amelyek a háborúban megsérült ukránokat segítik. Hogyan hatott a háború a munkádra, illetve a mindennapi életedre?

A háború száz százalékban elvette a lehetőségét az élet élvezetének. Minden másodpercben minden ukrán, még az is, aki nem Ukrajnában él, érzi, hogy brutális háború folyik a hazájában. Ez a kérdés érzelmi oldala. A gyakorlati oldal az, hogy a logisztikai láncok megszakadtak, az ékszerek exportja bonyolult, ha korábban nehéz volt, most szinte lehetetlen. Ha szerencséje van az üzletnek és a termelés nem a megszállt területeken, illetve nem a szürke zónában van, akkor kevesebb az ismeretlen tényező, például áramkimaradás, a termelésben dolgozók száma, nyersanyagok kérdése (ha szerencsénk van, és nem robban fel a nyersanyagraktár). Az oroszok háborúja Ukrajna ellen tragédia, de biztosan győzni fogunk, és marad egy fantasztikus képességünk, hogy kijussunk olyan helyzetekből, ahonnan nincs kiút.

Hogyan látod NOMIS jövőjét?

A jövőnk fényes, szinte égeti a szememet!


NOMIS Jewelry | Web | Facebook | Instagramtovábbiak
A vállalati gyűjteményekről indít képzést a budapesti Art is Business
business

A vállalati gyűjteményekről indít képzést a budapesti Art is Business

A művészet és az üzlet összekapcsolódásával foglalkozó Art is Business új képzése egy ritkán taglalt téma, a vállalati műgyűjtemények köré épül. 2023 februárjának végén indul a Vállalati gyűjtemények című tanfolyam, amelyen magyarországi és nemzetközi példák mentén jogi, gazdasági, kommunikációs, HR területeket taglalva, a résztvevők megismerkedhetnek a céges képzőművészeti gyűjtemények múltjával,
Egy nap Marta Cygannal Párizsban
lifestyle

Egy nap Marta Cygannal Párizsban

Az eredetiség, önazonosság és végtelen fantázia olyan védjegyek, amelyeket lehetetlen hosszú ideig kizárólag a digitális világban láttatni, főként annak, aki már régóta tevékenykedik influencerként. Marta Cygan napról napra precízen építi digitális platformját, amelyen a legszemélyesebb életterei is láthatóak. Ruhatárát és az őt körülvevő tárgyakat olyan szofisztikált eklekticizmussal válogatja, ami minket
Egy (kávé)szerelem, ami örökre szól – Vivina Café
lifestyle

Egy (kávé)szerelem, ami örökre szól – Vivina Café

Van, aki hisz abban, hogy a dolgok eleve el vannak rendelve. Más csak sodródik az árral, és teret enged azoknak az eseményeknek vagy embereknek, akiket az élet sodor elé. Bárhogy is legyen, a legnagyszerűbb történetek gyakran egy találkozással kezdődnek – a Vivina Café tündérmeséje pedig olyan, ami éppen ezt bizonyítja. Viszneki