Egy (kávé)szerelem, ami örökre szól – Vivina Café

Egy (kávé)szerelem, ami örökre szól – Vivina Café

Van, aki hisz abban, hogy a dolgok eleve el vannak rendelve. Más csak sodródik az árral, és teret enged azoknak az eseményeknek vagy embereknek, akiket az élet sodor elé. Bárhogy is legyen, a legnagyszerűbb történetek gyakran egy találkozással kezdődnek – a Vivina Café tündérmeséje pedig olyan, ami éppen ezt bizonyítja.


Viszneki Vivien jó néhány évvel ezelőttig olyan ember volt, akit semmilyen kapcsolat nem fűzött a kávéhoz. Ha tehette, inkább teázott, majd egyetemistaként kezdte el beszippantani ez a világ. Az eredetileg gyulai lány kávézott, mert ezt csinálta mindenki más, kávézott, hogy bírja a vizsgákra való felkészülést, illetve a sok órányi diákmunkát. Kávézott, mert az energiát és lendületet adott neki. Közben az ízesített és kapszulás kávékat hátrahagyva vált az arabica rajongójává. Miután közgazdászként végzett, egy rokonával kezdett el dolgozni – Csattos Ilona önismereti előadó mellett vállalt állást asszisztensként. A feladatai között a rendezvényszervezés és a kommunikáció egyaránt helyet kapott, a korábbi introvertáltságát leküzdve pedig szépen lassan magára talált.

Éppen az egyik önismereti tábor ügyeit intézte 2017-ben, amikor az egyik résztvevővel kölcsönösen felfigyeltek egymásra. Haddad Nassim azért érkezett az eseményre, mert életének útkereső fázisában tartott. A hódmezővásárhelyi fiú apai ágon algériai származású, családja jól menő vállalkozást működtet szülővárosában, ám ő szeretett volna emellett mással is foglalkozni. Új hivatás helyett szerelmet talált, Vivivel  összeköltöztek, és elkezdték közös életüket formálni. Mivel mindketten szerettek kávézni, egyfajta rituálé lett számukra, olyannyira, hogy az első közös karácsonyra Nassim egy kézi őrlőt kapott ajándékba. Az ügy azonban komolyodott, és kezdtek amolyan otthoni baristává válni. Még mindig hobbiként, de annál nagyobb szenvedéllyel foglalkoztak a témával, a kotyogóst pedig szépen lassan leváltották más eszközök.

Egy közös, vitorlázós nyaraláson ismerték meg Hámori Jánost. Jóban lettek a férfival, akit lenyűgözött az elhivatottságuk – hiszen hányan érkeznének még a vakációra is komplett baristafelszereléssel? A gőzölgő kávék feletti beszélgetések egyikén felvetődött Jánosban, hogy ugyan miért nem nyitnak egy kávézót? A kérdés szöget ütött a fejükbe, de akkor még ők sem gondolták, hogy egy ilyen fejezet reális lehet. A nyaralás után néhány nappal azonban csörgött Nassim telefonja, a vonal másik végén pedig János volt. Mint kiderült, annyira komolyan gondolta a dolgot, hogy amikor szembejött egy kiadó üzlethelyiség a Szerb utcában, rögtön rájuk gondolt. Ő egyébként korábban üzletemberként, befektetőként dolgozott több országban, ezért volt már rutinja vállalkozások létrehozásában és fenntartásában.

Kvázi az ő mentorációjával, de egy kis félretett, saját tőke segítségével eldöntötték, hogy belevágnak. A Vivina Café 2019 decemberében nyitott meg csendesen, szinte észrevétlenül, de annál nagyobb szeretettel. Nem voltak nagy vágyaik, csak szerették volna kipróbálni, van-e realitása az álmuknak. Már éppen kezdtek beindulni a dolgok, azonban jött a Covid, így zárni kellett. Vivi korábbi marketinges tapasztalatát bevetve azonban rögtön alkalmazkodni próbált. A szabályokat betartva különböző kampányokat szerveztek, eseményeket és nyereményjátékot hirdettek, létrehozták a saját kávémárkájukat, webshopot indítottak, sőt, még kapszulás kávét is fejlesztettek. Röviden: jelen voltak. Kettejük szeretnivaló párosa és megkérdőjelezhetetlen szakértelme erős törzsközönséget kovácsolt köréjük, ezért kitartottak, dacára annak, hogy olyan napjuk is volt, amikor egyetlen kávét sem adtak el. A kulcs talán az volt, hogy mindketten nagyon akarták, ezért éjt nappallá téve dolgoztak, bízva abban, hogy megéri.

Tavaly februárban érkeztek újabb mérföldkőhöz, amikor elindították a saját pörkölést. A folyamatot kicsiben a Vivinában is meg lehet tekinteni, hiszen egy viszonylag kompakt gép kapott itt helyett. A Nassimocca kávék igazi játszóteret jelentenek elsősorban Nassim számára, hiszen a zöld kávé tulajdonságait szem előtt tartva, a pörkölés végeredménye teljes egészében rajta múlik. Eközben úgy gondolták, ideje annak is, hogy megmérettessék magukat, ezért egy korábbi próbaszereplést követően jelentkeztek a The Barista League nemzetközi versenyre, ami egy szakmai versenysorozat. Tavaly májusban volt először, hogy Budapest is rendező város volt, ezért párosan jelentkeztek. A feladatok között az ízjegyfelismeréstől kezdve a növényi latte-kreáción át a kávékoktél tervezéséig minden volt. Az egész napos versenyben végül a zsűri őket ítélte a legjobbnak, a bajnoki cím mellett pedig egy kolumbiai utazást is nyertek.

Ez megerősítette őket abban, hogy helyes úton járnak. Eközben a kávézó mellett lévő kocsma épp bezárt, ők pedig gondolkodóba estek, hogy talán ideje lenne bővülni. Lehetővé vált, hogy azt a helyiséget is kibéreljék, a falak kidöntésével pedig a Vivina szintet lépett. A folyamat cseppet sem könnyű, és még mindig tart, hiszen a különböző átalakítási engedélyek sok időt és munkát igényelnek, de az útról már nem térnek le. Céljaik között még komplexebb étlap, tematikus események, még több saját kávé, továbbá új partnerek felkutatása egyaránt szerepel.

Amíg a boltok polcain nem találunk Nassimocca-kávét, addig meg lehet kóstolni például a Greenhabitben vagy a Mon Petit Dessert Boutique-ban. Az adok-kapok egyébként kölcsönös, hiszen Sámson Zsófi aranygaluskája egy tematikus napon már náluk is debütált, de Dusha Csengével, a MÁK jelenlegi cukrászával is többször dolgoztak együtt.

Érdemes a Szerb utca felé kanyarodni, mert jó eséllyel a Vivina tulajdonosait találjuk a pult mögött. Így nincs is más feladatunk, mint kérdezni, beszélgetni, és természetesen a vendégszeretetet élvezni.

Ha pedig lehet egy tippem, a házilag főzött sütőtökpürével készített pumpkin spice lattét vétek lenne kihagyni!


Vivina Café | Web | Facebook | Instagram

Fotók: Csordás Ádám és Futár Kata

továbbiak
Több tucat új márka érkezett Csehországba 2022-ben
business

Több tucat új márka érkezett Csehországba 2022-ben

2022-ben mintegy harmincnyolc márka nyitotta meg első csehországi üzletét, köztük a Balenciaga, a Chanel és a Lego. Az új márkák mintegy harmada a divat, a kiegészítők és az ékszerek szektorából származik. A tavalyi év jelentős eseményei közé tartozott, hogy a prágai Pařížská utcában divatbutikot nyitott a spanyol Balenciaga és a
Kelet-közép-európai összefogás a spájzban is | Odessa Market
design

Kelet-közép-európai összefogás a spájzban is | Odessa Market

Bár az óriási áruházláncok és a gyorséttermek előretörése háttérbe szorította a tradicionális ételek fogyasztását, egyre jellemzőbb, hogy visszatalálunk a hagyományos gasztronómiai örökségeinkhez. Évek óta trendi (és tudatos döntés!) lett a piacra járás, a fine dining éttermek újragondolják a nagymama receptjeit, és olyan kezdeményezések is születnek, ahol modern lehetőségekkel támogatják a
A bizonyítékokat össze kell gyűjteni — interjú az ukrajnai népirtásról
strategy

A bizonyítékokat össze kell gyűjteni — interjú az ukrajnai népirtásról

A népirtást ténylegesen bizonyítani kell, de az orosz-ukrán háború történéseiről sok mindent nem tudunk – mondta Norman Naimark, a Stanford Egyetem amerikai történésze. Interjú. Térjünk rögtön a lényegre: mi a véleménye az Ukrajnában elkövetett bűncselekményekről? Háborús bűnnek, népirtásnak számít, ami Bucsában vagy Izjumban történt a mai tudásunk alapján? A Nemzetközi Büntetőbíróságnak