Nyolc év börtön alól kapott felmentést egy ellenzéki aktivista Belaruszban

Nyolc év börtön alól kapott felmentést egy ellenzéki aktivista Belaruszban

Raman Prataszevics, egykoron ellenzéki aktivista, újságíró és blogger, akit nemzetközi botrány közepette rángattak le egy földre kényszerített Ryanair gépről szabad.

„Hihetetlenül hálás vagyok az országnak, és természetesen magának az elnöknek egy ilyen döntésért. Ez remek hír” – mondta Raman Prataszevics Aljakszandr Lukasenka által neki ítélt elnöki felmentésre, minek okán végülis nem kell nyolc évet börtönben töltenie sokéves ellenzéki aktivista múltjáért–mindennek azonban ára volt.

Raman Prataszevics nem veszélytelen megmozdulásairól vált ismertté: a huszonnyolc éves fehérorosz férfi korai húszas éveiben csatlakozott az akkorra már két évtizede uralkodó Lukasenka elleni mozgolódásba, amiért többször meggyűlt a baja a hatóságokkal, és a Fehérorosz Állami Egyetemről is kirúgták. Prataszevics végül 2019-ben kényszerűen elhagyta hazáját, először Lengyelországba, később Litvániába ment. Ugyan Fehéroroszországot elhagyta, a Lukasenka-rezsim elleni küzdelmet nem adta fel. Külföldről ügyködött különböző internetes platformokon, amelyeket ekkorra már jelentősen lekorlátozott a fehérorosz vezetőség az országon belül. A 2020-as, elcsalt belorusz választásokat követően jelentős szereppel bírt a Nexta elnevezésű rendszer- és Lukasenka-kritikus Telegram-csatorna, amelynek társalapítója volt Prataszevics. Itt tudósították a választási eredmények elleni tömegtüntetéseket is.

Prataszevicset 2021. május 23-án tartóztatták le, amikor a férfi és barátnője egy Athénból Litvániába tartó Ryanair repülőjáraton utaztak. A járatukat bombariadó okán leszállásra kényszerítették a fehérorosz fővárosban, Minszkben. Bombát ugyan nem találtak a gépen, azonban Prataszevicset, és orosz barátnőjét, Szofija Szapegát is letartóztatták. A járat ezután folytathatta útját Vilniusba. A gép eltérítését nemzetközi felháborodás övezte, az Európai Parlament állami terrorcselekménynek minősítette a kényszerített leszállást és szankciókat vetettek ki Beloruszra.

Prataszevics a letartóztatását követően szembetűnő pálfordulást mutatott, az egykori ellenzéki aktivista sorozatosan vallotta be rendszerellenes cselekedeteit, egészen magasztosan beszélt arról a rezsimről, amely ellen korábban harcolt, és még a szintén aktivista barátnőjét, Szofija Szapegát is nyilvánosan megtagadta. A letartóztatást követően Prataszevics úgy vallott kapcsolatukról, hogy az már széthullóban volt az athéni utazásukat megelőzően is, ahova utolsó mentési próbálkozás gyanánt utaztak, ám hazafelé már tudták, hogy Vilniusban elválnak útjaik. A litván fővárosba azonban már nem értek el. Pratasevics rövidesen házasságot kötött valaki mással, az, hogy ez valóságos volt, vagy a színjáték része, nem tudni. Szapegát Minszk átadta Moszkvának, ahol hat év börtönbüntetésre ítélték.

Prataszevics letartóztatása után házi őrizetbe került, és többszörösen is beismerő vallomásokat tett korábbi rendszerellenes aktivista tetteiért.  Ezeken a felvételeken láthatóan zaklatott, karjain sérülések is láthatóak. Feltételezések szerint a férfit fizikai- és pszichológiai nyomásgyakorlás is érhette, hogy átálljon a „jó oldalra”, vagyis a Lukasenka-rezsim mellé. Az Amnesty International kelet-európai és közép-ázsiai igazgatója, Marie Struthers úgy nyilatkozott, hogy „megsemmisítő volt látni Raman Prataszevics kényszerű vallomását a fehérorosz állami televízióban. Egyértelműen az összeomlás szélén állt, könnyek között, látható sebekkel a csuklóján, miközben kénytelen volt önmagát okolni, és dicsérni fogva tartóit.”

Prataszevics megtérése azonban nem maradt honorálás nélkül: Lukasenka szabad emberré tette, minekután éveken keresztül ment keresztül a meghurcolás különböző formáin.

A kegyelem láthatóan nem jár ingyen. Az ugyancsak fehérorosz aktivistát, Yana Pinchukot tizenkét év börtönbüntetésre ítélték június 6-án. A 24 éves nő ellen felsorakozó vádak a teljesség igénye nélkül szélsőséges csoport létrehozása, részvétel terrorista csoport alapításában, és a nemzetbiztonság veszélyeztetése. Emberi jogi felügyelők szerint a Pinchuk elleni vádak koholtak, mögöttük pedig szimplán politikai motiváció áll, amiért a nő Aljakszandr Lukasenka 2020-as elcsalt megválasztása után részt vett a demonstrációkban. Pinchukot az orosz Szentpéterváron tartóztatták le 2021 novemberében Minszk kérésére, ügyének tárgyalása idén tavasszal kezdődött.  A belorusz hatóságok a szélsőségesnek minősített Vitsebsk97% Telegram-csatorna vezetésével is vádolják Pinchokot. A nő bevallása szerint azonban azonnal leállította a csatornát, amint azt szélsőségesnek kiáltották ki. Pinchuk mindenesetre várhatóan tizenkét év börtönnel kell, hogy számoljon.

Grafika: Molnár Roland

továbbiak
Kedvenc klasszikusaink a Balaton-felvidékről
lifestyle

Kedvenc klasszikusaink a Balaton-felvidékről

A Balaton az elmúlt években igazi reneszánszát éli, hiszen mind a hazai, mind pedig a külföldi turisták újra visszataláltak a „magyar tengerhez”. Persze még mindig asszociálhatunk a sajtos-tejfölös lángosra, a végeláthatatlan vonatozásra vagy éppen a műanyag székes büfékre, azonban el kell ismernünk, hogy megannyi izgalmas helyet is rejteget a Balaton-felvidék,
Funkcióváltás kimaxolva: íme a frissen felújított templomból lett könyvtár
design

Funkcióváltás kimaxolva: íme a frissen felújított templomból lett könyvtár

Ahogyan az embereknél, úgy az épületek történetében is eljöhet az idő, amikor valami másra kerül a fókusz – a kortárs építészetben gyakran találkozhatunk ezzel a folyamattal, például kolostorokból lett butikhotelek vagy akár malomból átalakított családi házak képében. Az olmützi Vörös templom évek óta könyvtárként üzemel, amelyet nemrégiben az Atelier-r építészei terveztek
Magyarország Petőfi utcái – fotós látlelet a magyar társadalomról
lifestyle

Magyarország Petőfi utcái – fotós látlelet a magyar társadalomról

Petőfi Sándor Magyarország nemzeti költője, aki után szinte minden településen van elnevezve utca. A Pictorial Collective dokumentarista fotós kollektíva tagjai másfél év alatt több ezer kilométert tettek meg, hogy megörökítsék a Petőfi utcák életét. Petőfi Sándor kultusza már a 19. században nagyra nőtt. A gyorsan nemzeti vátesszé emelt költő iránt