Kedvenc klasszikusaink a Balaton-felvidékről

Kedvenc klasszikusaink a Balaton-felvidékről

A Balaton az elmúlt években igazi reneszánszát éli, hiszen mind a hazai, mind pedig a külföldi turisták újra visszataláltak a „magyar tengerhez”. Persze még mindig asszociálhatunk a sajtos-tejfölös lángosra, a végeláthatatlan vonatozásra vagy éppen a műanyag székes büfékre, azonban el kell ismernünk, hogy megannyi izgalmas helyet is rejteget a Balaton-felvidék, amelyek a gyönyörű tájjal összeadódva bőven elegendő indokot jelentenek ahhoz, hogy egy vagy több hétvégére, esetleg hosszabb időre ellátogassunk a környékre.

A válogatásunkba olyan helyek kerültek, amelyek sajátos hangulata magával ragad és olyan érzéseket hoz elő, melyeket szívesen kapcsolunk a gondtalan nyárhoz, a hosszú beszélgetésekhez, a vidám pillanatokhoz. Legyen szó egy finom borról, látványosan elkészített grillételekről, vagy éppen spontán szerveződő fesztiválhangulatról, mindegyikhez van egy-egy jó tippünk!

A cikk eredetiben a negyedik lapszámban jelent meg.

Szászi Birtok

A Hegymagason található birtokra nem csupán azért jó ötlet ellátogatni, mert meseszép kilátás nyílik a Balatonra, a hegyekre és a szőlőre, hanem azért is, mert közben úgy érezhetjük, mintha hazamennénk. Családias hangulatban, akár a diófák alatt, akár a teraszon ülve kóstolhatjuk meg például a Kéknyelűt vagy az Olaszrizlinget. Ha igazán szerencsések vagyunk, akkor pedig Szászi Endrét is elcsíphetjük, aki a szőlőről és a borról igazi lelkesedéssel mesél, így egy pillanat alatt megérthetjük, hogy az egészben a legfontosabb mégiscsak az ezek mögött álló ember. A Szászi Birtok lelke, Endre amint elkezdett komolyabban borokkal foglalkozni, a nyakába vette Olaszországot, ahol először találkozott azzal a módszerrel, hogy a palackokat úgy értékesítik, hogy mesélnek róluk, megismertetik a vásárlókkal a borospince és a borász történetét, miközben kóstoltatják az italokat. A „tanulmányi útról” hazatérve itthon is elkezdte az eljárást alkalmazni a birtokon – illetve az elsők között kezdtek hazánkban bioművelésbe, amihez mind a mai napig ragaszkodnak –, melyen manapság nem csupán feleségével tevékenykednek, hanem a gyermekeiket is egyre inkább bevonják a munkába, kollégáik pedig már-már családtagnak számítanak.

Szászi Birtok | Web | Instagram

Káli-kapocs

Ha valaki még nem járt Mindszentkállán, valószínűleg arra számít, hogy mint minden valamire való faluban, előbb-utóbb itt is egy kocsmába fog botlani. Amint a település közepére érünk, ez meg is történik, azonban egy sablonosnak cseppet sem mondható, mégis már klasszikusnak számító helyen találjuk magunkat.  A Káli-kapocsban pontosan az a jó, amit az egész Balatontól szeretnénk kapni, hogy helyiek és turisták, biciklisek, nyaraló családok, illetve a környékről idekeveredett fesztiválarcok jól megférnek egymás mellett, sőt jót beszélgetnek egy hideg fröccs vagy sör társaságában. A hely enteriőrje és exteriőrje éppen olyan eklektikus, mint a közönség vagy a programkínálat, azonban éppen ez adja a szépségét!

Káli-kapocs | Instagram

Pegazus

Első ránézésre talán romkocsmának titulálnánk a Szentbékkállán található Pegazust, ami már önmagában is megnyerő lenne a fővárostól ilyen távol. Azonban sokkal inkább lehet közösségi térnek nevezni, ahol ugyanúgy számíthatunk fényfestésre, hajnalig tartó bulikra, fényfestésre, mint koncertekre és művészeti programokra. Az élményt még tovább fokozzák a Parázslóból felénk szálló illatok, amelyeket a látványos grillpult füsttel ölelt, környékbeli termelőktől beszerzett húsai és zöldségei ontanak magukból.

Pegazus | Web | Instagram

Fotók: Zoltai András

Folytasd az olvasást a H&H 4. számában!

RENDELD MEG ITT